Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Första rallylydnadstävlingen

Ja, vi var ju med på KM i höstas, men det räknas inte riktigt. Idag var det vår första riktiga tävling. Vädret var kallt och blåsigt, men uppehåll ända tills efter prisutdelningen.
Banan i sig var ganska lätt, men det fanns en särskild fläck som nästan alla hundar hade problem med. Det hela förvärrades efterhand av att någon tik kissade där. Man försökte åtgärda med vinäger, men skadan var skedd. Detta hände efter att Kasper gått banan som nr 12, men redan vi hade problem på detta ställe, tror att det var nåt skit där från start.
Minns ni att jag sade att Kasper var osedvanligt onosig på generalrepetitionen i torsdags? Nå, idag var han tillbaka i sitt vanliga nosande jag. På ett ställe till och med nosade han på skylten och stack in nosen under den. Jag tänkte att nu välter han den! Men det gjorde han inte som tur var, men det renderade oss tre fel för bristande kontakt. Totalt fick vi fyra sådana nedslag, varav ett säkert var på den allmänt knepiga fläck jag nämnde tidigare. De andra båda är jag mer osäker på. Nosandet generade totalt fem minuspoäng, sen fick vi några andra småfel som ett snett sättande och ett moment där vi tydligen var alltför långt från skylten (det var jag helt omedveten om). Vidare fick vi tre fel för att hunden rörde sig i position, det måste ha varit momentet Sitt + Stå, då han tar ett steg eller två när han ställer sig upp. Det jobbar vi på, men är långt ifrån färdiga med.
Redan här låg vi farligt nära 70-poängsgränsen, men när jag sedan (denna regel hade jag ingen aning om!) går runt hunden och inte stannar upp i utgångsställning innan vi fortsätter ger detta minus tio poäng. På sista skylten tyckte Kasper sedan tydligen att vi har ju inte gjort något Ligg, så det klämde han i med istället för ett Sitt, vilket såklart gav ytterligare minus tio. Sedan gjorde de -6 poängs avdrag för helheten, det vet jag inte om det berodde på det idogna nosandet eller vad. Totalpoängen blev iallafall klena 52.
Omdöme av domare Maud Steinrud: ”Lite väl nosigt idag men annars mkt trevligt utfört! Jobba mera med samarbetet så kommer ni bli duktiga!”

Bedömningen är helt rättvis, men jag är ändå besviken. De båda tiopoängarna var så onödiga, utan dem hade vi med nöd och näppe klarat oss över 70-gränsen. Nåväl, det blir väl till att bryta ihop och komma igen, för den 30 maj har vi nästa tävling i Rimbo. Vi får hoppas på bättre resultat då.

I torsdags körde jag med externbelöning i min gröna skål. Jag hade tänkt göra det idag med, men när domaren förklarade att det var okej att bära belöning på sig – bara den inte var synlig – ändrade jag mig och körde godisficka och piptaxen i ryggfickan. Jag pratade med Agneta efteråt om det och hon trodde det varit ett misstag av mig. Hennes teori är att kanske hade Kasper fått ett bättre fokus om han visste att det stod en externbelöning och väntade därborta på andra sidan mållinjen, och jag hade därmed fått färre fel för nosande och bristande kontakt. Kanske har hon rätt, jag ska definitivt ge den modellen en chans på nästa tävling, så får vi se.

Trevligt var det iallafall att träffa Märta som supportade premiärstartande tollare med förare. Jag påmindes om att jag ännu inte träffat småvalparna. Det får allt bli av snart!

2 kommentarer

  1. Kul att ses! Synd med minuspoängen men då var ni ganska nära annars? Men det är bara på’t igen! 🙂

  2. Hejsan!
    Ja, alltid kul att få ett ansikte till namnet. Om din kompis vill träna hos oss kan hon väl kontakta anette@vaggis.se som är rallyansvarig.

    Hade vi lyckats undvika de båda 10-poängsavdragen hade vi hamnat på 72 poäng, alltså med knapp nöd över den magiska 70-gränsen. Såklart vill jag minimera nosandet också så vi får större marginal… Vi får jobba på det!

Kommentarsfunktionen är avstängd.