Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: rallylydnad (sida 1 av 7)

Träning inför WT och rally

Igår åkte jag till Unsta och hade förmånen att få träna med Katarina, Sara och Mia. Vi körde lite blandat, mest markeringar med olika knepigheter och därefter några dirigeringar. Den här gången kändes Lakrits mycket mer som vanligt, alert och villig att göra sitt bästa. Inte en massa oro, pinkningar osv.

2014-04-07 17.28.04Här gjorde vi en dubbelmarkering i linje.

Lakrits var duktig. Ena dirigeringen blev lite omständlig och Katarina tipsade om att jag kunnat skicka lite mer åt höger med tanke på vinden och att han springer så rakt och fint. Då hade han kunnat få vittring på den direkt. Jag tar till mig att inte glömma bort vinden framöver.

På hemvägen stannade jag förbi hos Elisabet och diskuterade rallytävlingen och sekretariatsuppgifterna som väntar om några veckor.

Idag tog jag så tag i vår rallyträning igen i trädgården. Har äntligen fått fram både Lakrits halsband och Kaspers valpkoppel, båda oundgängliga i rallysammanhang. Började med Kasper och tycker att han gick riktigt fint. Han har såklart svårt att ligga ända ner, men bortsett från det så kändes det bra.

Lakrits var härnäst och han är ju inte lika van vid alla vändningar hit och dit, framför osv. Men det gick skapligt ändå, inte för att han tränat så mycket rally, utan för att han är så följsam. Det han har svårt för är Stå. Det ska jag specialträna inne en del nu framöver så hoppas vi att det sitter till tävlingen.

B-prov ökl i Örbyhus

Edit: Enligt uppgift: 14 startande, 10 st 0:or, 3 st 3:or och ett 1:a pris. Jenny Långström och Oban var enda 1:an.

Lånar en bild av Märta Segerström från provplatsgölen.

Hade ju tänkt hinna före med att lägga upp ett inlägg om Bispgården, men det tar lite tid med bilder och så, så dagens b-prov får komma först. Kan börja med att säga att det blev en katastrof.

Vi gick ut som första par med en golden, och domaren fick göra om lite några gånger när verkligheten emotsade den teoretiska testplaneringen. Vädret: temperaturen var bra, ganska svalt, men vinden blåste riktigt hårt. Terrängen bestod mest av lårhöga nässlor och ännu högre tistlar.

Momenten i lite oordning: Till att börja med gnällde han. Det var typ ett år sen sist.

Vattenmarkeringarna gick riktigt bra, de hade en ganska snäv kastvinkel, men det löste han fint.

Landmarkeringarna: här var han nära att knalla, var plötsligt mer än en hundlängd framför mig och när jag skulle rätta tillbaka honom missade han den andra kastade markeringen. Försökte dirigera honom dit, men han kom nog lite för långt bak i vinden, och vi fick aldrig in den.

Vattendirigeringen: den gick skapligt bra, förutom på slutet när han skulle upp på en av de branta kullar som ligger utkastade i gölen. Då lyssnade han plötsligt inte på mina signaler utan simmade bakom och när jag som bäst undrade var fan han var nånstans sade domaren att där är han ju. Jag såg honom fortfarande inte. Jag fick gå och ställa mig vid domaren och då anade jag en svart fläck i det höga gräset uppe på kullen med mörka granar i bakgrunden. Bara att blåsa närsök så hade han den. Lite väl sent, bara.

Landdirigeringen gjordes på en äng med högt gräs. Jag skulle ta in den högra av två utsatta flaggor, nästan rakt i motvind. Även här var det en mycket snäv vinkel till den andra flaggan, och när Lakrits drog åt vänster undan vinden kom han så pass nära flaggan att han kände vittringen. Då var det förstås som förgjort att försöka blåsa honom rätt. Han tog alltså in fel fågel. En duva, som han dessutom tuggade lite på vid levereringen. Hmmm.

Söket var lagt på en mycket stenig skogig kulle. Bara att ta sig upp dit med fotgående hund var en bedrift, som jag dock tycker vi klarade bra. Sen fick man stå aningen nedanför toppen och skicka ut. Åt sidorna såg man lite vad hunden hade för sig, men rakt fram försvann den bakom kullen och man hade som förare ingen som helst aning. Domaren stod högst uppe på kullen och såg mycket bättre. Hon återberättade iallafall att han varit mycket okoncentrerad i söket. Han kissade en gång och kom in med tuggat vilt!

Hjälp! En superstressad hund, alltså!

Så här i efterhand kan man ju säga att det varit totalt fel av mig att knyta fast honom före start en bit bort. Jag hoppas iallafall att detta är orsaken, och inget allvarligare. Jag tycker det är svårt när man är första par och ska få en genomgång och sen ha hunden klar meddetsamma. Jag trodde också att vi skulle få gå ner i provområdet och få det visat för oss före start, såklart utan hund, men så var det inte upplagt. Dessutom tog det en herrans tid innan vi blev startklara. Hade jag vetat det hade jag aldrig knutit upp honom. Och imorgon gör jag inte det utan låter honom vara kvar i bilen om det bara är möjligt. Vi startar nämligen som första par imorgon också.

Väl hemma fick Kasper komma ut på egen hand en sväng med godis och elastisk kampleksak och träna lite rally. Tjoho, vad kul, tyckte han och mallade sig för Lakrits när vi kom hem igen.

Träning i Verka och träningstävling i rally × 2

Ulrika hade förberett ena sidan av dammen med dolda målområden med tennisbollar på höger respektive vänster sida om en tom mittsnitsel. Innan vi gick till andra sidan lade vi ut ytterligare ett målområde (synligt) med dummies ca 40 m ovanför dammen. Sedan gick vi runt och skickade växelvis antingen på rakt linjetag till de kända dummisarna, eller stopp och vinkla höger, eller stopp och vinkla vänster till de dolda områdena. På slutet hade vi varsin tennisboll kvar till höger och vänster, och vi passade på att skicka hundarna på skrådden över dammen. Det var svårt, särskilt vänster, där Lakrits gärna ville dra sig på hitre dammkanten istället. Annars är jag ganska nöjd med hans dirigeringsarbete, gjorde nån miss själv där jag var lite sen och trodde den nervikta snitseln befann sig längre åt höger än den gjorde.

Sedan kastade Carina markeringar ännu längre bakom det gamla dummyområdet, och då vart det högre fart på Lakrits Över-arbete. Här vid dammen var det ju ett gyllene tillfälle att träna Över, vilket Lakrits lyssnade på nästan alla gånger. Däremot stannade han oftast för att skaka av sig uppe på andra sidan och kom då av sig i linjetaget. Lite fler såna markeringar en bra bit in på land på andra sidan vattnet vore alltså bra för att få bort detta beteende.

Sen gick vi på linje längs en stig. Carina gick sist och kastade bollar med sleven, än åt höger och än åt vänster. Hon sa ”vänster” eller ”höger”, och när vi vänt oss åt rätt håll, kastade hon en tennisboll ut i det höga gräset som en hund i taget fick apportera. Det roliga var här att Lakrits vände sig rätt snabbare än jag – han lyssnade alltså på vad Carina sade och agerade därefter. 🙂

Lackepacke fick chansen att eyewipa Cheysie på en markering: Knäckande för lillgulingen som sedan skärpte sig. Han fick också ta en som Aya inte sett, så lite stolt var han nog där bland damerna.

Sedan kom vi fram till sökområdet som Ulrika också förberett. Det var ängsmark med mellanhögt till riktigt högt gräs, en gångväg rakt genom området och på vänster och höger sida var det skog. Bakom området var en mindre grusväg samt en hästhage.
Detta sök blev väldigt svårt för hundarna, fast det såg enkelt ut. Det var medvind och hundarna ville gärna dra sig in i skogskanterna. Lakrits var borta i högra skogen en bra stund och jag fick till slut kalla tillbaka honom. Hästarna kanske också gjorde att hundarna inte sprang tillräckligt djupt? De sista apporterna var just de allra yttersta. Lakrits fick in en apport snabbt (också långt ut i och för sig), men sen gick han bet trots idogt sökande. Vi fick gå ut allihop, både hundar och människor, för att få in de sista. Bra, men svårt, alltså.

Hem och jobba nån timme, lite snabb mat och sen båda hundarna in i bilen igen bort till klubben. Det var träningstävling i rally ikväll (inte den optimala kvällen sett ur mitt perspektiv, men det visste jag inte riktigt när jag anmälde). Jag hade valt att anmäla Lakrits till nybörjarklass, men ville testa hur Kasper skulle gå i fortsättningsklass. Visserligen har vi inte tävlat oss upp dit än, men han kan ju momenten. Jag ville kolla av om han också stannade på banan utan att kuta iväg på något spännande runt omkring: en annan hund, en häst, en fågel eller nåt annat han fått vittring på.

Det var tolv som startade i nybörjarklass och Lakrits blev tvåa med 97 poäng! Avdragen var 1 nosning och 2 sen. Mycket bra av rallyotränade Lakrits!

I fortsättningsklass var det fyra startande och Kasper inte bara höll sig på banan (en stor prestation som gjorde mig nöjd bara där), utan skrapade dessutom ihop 80 poäng och en tredjeplats. Avdragen var -10 på fel övning då han satte sig upp på Sitt-Stå-Gå runt när jag var nånstans bakom svansen. Det där var det länge sedan vi tränade, så inte så konstigt. Sen var det lite smågrejer som gav -10: 6 poäng på nosningar, 2 sen och 2 bristande kontakt. Jag är hur som helst supernöjd med honom. Då kanske jag vågar tänka mig att tävla klart nkl så småningom och gå vidare till fkl även officiellt.

Stort tack till Carola med flera som anordnat denna fina träningstävling på klubben!

Rallylydnadssekreterare

Ikväll har jag trotsat förkylningen (om nu inte Lakrits och Kasper gett mig kennelhosta, förstås) och åkt ner till klubben för att göra teoriprovet för att bli rallylydnadssekreterare. Det gick vägen trots hosta och allmän seghet i huvudet, så nu kan jag titulera mig Rallylydnadssekreterare. Det tar väl några veckor innan jag får papper på det, men väl nog.

Jag träffade också liten goldentjej som jag ska få äran att se mer av på söndag. Blir spännande. 🙂

 

Ystadsprovet och lydnadstävling

Hurra!

Igår fick jag veta att Lakrits kommit med på Ystadsprovet. Vi får alltså en sista chans i år att klara en etta i nkl, vilket verkligen varit mitt mål för året. Jag vet ju att han kan, och mer än så, men det är det eviga pipet i passiviteten som hindrat oss från att plocka hem denna etta för länge sedan. De enda gånger jag tycker att han piper nu är när han möter en okänd hund. Osäkerhetspip. alltså. Och sådant pip handlar det ju inte om vid passiviteten i slutet av ett nkl-prov. Jag hyser alltså goda förhoppningar om att vi ska bärga hem det. Om nu inget annat inträffar. Vi är såklart lite ringrostiga efter vår långa bortavaro, men ska hinna råda bot på detta innan den 20 oktober, då provet går av stapeln vid Snogeholms slott.
Jag har också fått veta att vi kommer med på den lydnadstävling jag anmälde oss till efter att uppvisningen gick så himla bra i lördags. Visserligen nollade han Ställande under gång och jag var inte helt hundra klar över de nya reglerna för apporteringsmomentet, men det är bagateller. Med lite finslipning sitter detta tillräckligt bra för att göra ett försök. Eftersom jaktprovssäsongen är över i och med Skåneresan tänker jag ge lydnaden en chans den 28 oktober i Bro-Håbo.
Rally struntar jag i nu, där vill jag kunna köra bägge, och det är ingen idé att anmäla Kasper till nåt som bara innebär kallt om magen. Så rallyn får vila till våren, då ska vi väl anmäla oss till åtminstone nån tävling i trakten.

Värsta flytkänslan på rallyn idag

Lakrits och jag hade värsta flytet idag – allt fungerade bara perfekt! Jag visste ju inte hur långt det räckte, men vi kunde absolut inte ha gjort mer.
Kasper skötte sig alls inte dåligt heller, men en del nosande hann han ju med på plan, även om vi hade ganska bra flyt, vi med.
När det var dags för prisutdelning (inofficiell tävling på VaBK) visade det sig att Kasper skrapat ihop 85 poäng och hamnade på åttonde plats av 23 startande. Lakrits, då? Ja, det dröjde och dröjde innan man var uppe på prispallsnivå och fortfarande inte hade ropat upp oss. Det visade sig att vi kom tvåa på 99 poäng! Endast Lili med Milton kom högre och klämde i med en fullpottare. Grattis Lili och Milton!
Vårt enda poängavdrag var ett sträckt koppel på hinder nr 4. Glömde fota banan, men det torde ha varit någon sväng, tror jag. Kanske 270 grader höger.
En rolig sak att notera var vad dagens godis gjorde med hundarna. Jag hade skurit i småbitar lite ryggbiff som vi själva tyckte var för seg för att tjäna som människoföda. Detta var hundarna väldigt glada för. Med Lakrits var ju detta godis uppenbarligen helt optimalt, medan med Kasper innebar det att en del av hans gamla valp-olater kom i dagen igen: gnäll när han inte belönades tillräckligt ofta med detta gottigottiga, plus hoppande vid vissa moment. Det var en ren dèja-vu-känsla, hade glömt bort hans hoppande som valp, faktiskt. För honom kanske skinkost på tub är en mer lagom belöning, iallafall tills efteråt.
Behöver väl inte säga att jag är supernöjd med två så duktiga hundar!

Filmtajm 2 – rally med Lakrits

Och här kommer filmen på Lakrits som gör sin första tävling med godkända poäng. Lite förbättringspotential kan man se, men han är duktig, har ju knappt tränat något.

Filmtajm – rally med Kasper

Här kommer filmen på rallytävlingen den 17 maj i Märsta med Kasper. Kolla särskilt på momentet 1-2-3-back, är jag så otydlig med fötterna där? Lite snabb, kanske, men otydlig?

Rallytävling för Kasper och Lakrits i Märsta

Igår tävlade jag med båda hundarna på rallylydnadstävlingen i Märsta. Vi hade tur med vädret: först mulet och sedan uppsprickande sol.
Lakrits hade startnummer 13 medan Kasper gick som 37. Efter att ha gått med båda kändes det helt okej, jag trodde nog att jag klarat 70-gränsen med båda två. Men när prisutdelningen kom och vi fick tillbaka protokollen visade det sig att Kasper snöpligt nog hamnat 3 poäng under gränsen. Varför? Tydligen hade jag schabblat med fötterna på hinder nummer 12 (se banbild) där man går bakåt med hunden frontad 1–2–3 steg. Nu råkar detta närmast vara Kaspers och min paradgren, så jag är jätteförvånad. Med Lakrits minns jag att jag tänkte noggrannare på hur vi gjorde, för han är inte så van vid den, men med Kasper har jag tränat den så mycket att detta borde vara omöjligt. Men, tja, det är bara att acceptera. Får kika på filmen sen, för husse var med och filmade bägge rundorna.
Så här blev alltså resultatet:
Lakrits
Skylt 5: 2 mindre nosningar, 1 bristande kontakt
Skylt 8: 1 mindre förarfel, 1 fel övning – Lakrits gör Snujjen istället för att bara ställa sig upp.
Skylt 11: 1 större nosning
Skylt 12: 1 mindre nosning
Skylt 15: sent utförande
23 poängavdrag på momenten, 1 avdrag på helheten, totalt 76 poäng.
Helhetsintryck: Jättefint och speciellt i starten. Synd på ställandet.

Kasper
Skylt 1: 1 mindre nosning
Skylt 2: 1 mindre nosning, 1 mer än 0,5 m från skylten (aj då, lite onödigt i den 270-graderssvängen)
Skylt 3: 1 sent utförande
Skylt 4: 3 mindre nosningar
Skylt 5: 1 bristande kontakt, 1 större nosning
Skylt 6: 1 mindre nosning
Skylt 8: 2 sned position, 1 rör sig i sin position (ja, på ställandet ställde han sig rakt ut från mig)
Skylt 12: fel övning (se ovan)
Skylt 15: 1 mindre nosning, 1 mindre bristande kontakt

33 poängavdrag på momenten, 0 avdrag på helheten, totalt 67 poäng.
Helhetsintryck: Trevligt. Fint jobbat. Matte lite otydliga steg (skylt 12).
Domare: Sofia Angleby

Nu har jag iallafall två hundar med varsitt Godkänd i nkl. Vi får se när vi försöker skramla ihop fler sådana. Ingen brådska, men trevligt att tävla med båda hundarna vid samma tillfälle, blir inte så lång väntan då. Trevligt mingel var det också.

Tre tävlingar

Idag vad det tävlingsdag med stort T: Lydnadsklass 1 med Lakrits, Rally nybörjarklass för både Lakrits och Kasper. Däremellan resterande dag inne på rallysekretariatet. Resultatet är att Kasper är dagens hund, trots att det är Lakrits födelsedag idag.
Två år har grabben hunnit bli – hipp, hipp hurra!

Lydnadsklass 1 med Lakrits 156 poäng, andrapris
Platsliggningen gick kanon: 10 poäng × 4 = 40 p.
Tandvisningen var han lite för ivrig på i vanlig ordning: 5 poäng × 1 = 5 p.
Sedan blev det lite paus, vi startade som sjua. Planen var blöt och tydligen väldigt väldoftande, för han var stundtals rätt nosig.
Linförighet: 7  poäng × 4 = 28 p.
Läggande: 8,5  poäng × 2 = 17 p.
Inkallning: 8  poäng × 2 = 16 p.
Ställande: 6  poäng × 3 = 18 p. Här gjorde jag dubbelkommando med handen, för han missade en del ställanden utanför plan medan vi värmde upp.
Apportering: 7  poäng × 1 = 7 p. Dagens mest onödiga -3 poäng. Han tramsade, ställde sig upp, tuggade lite på apporten. Jag misstänker att det nog delvis var mitt fel, för jag velade in i det sista om jag skulle vänta och ge honom apporten enligt gamla reglerna eller räcka fram och ge direkt enligt nya reglerna. Gjorde dumt nog det senare istället för att ta det lugnt som vi brukar göra. Nu hade ju tre poäng till inte gjort nån skillnad i sig, men sura avdrag var det.
Hopp över hinder: 10  poäng × 2 = 20 p. Riktigt snyggt gjorde han det! Och här som han strulat på senare tid med sneda sättanden i ingångsposition. Idag satt det klockrent! Dagens bästa moment från Lakrits sida.
Helhetsintryck: 5  poäng × 1 = 5 p.

Här är jag riktigt besviken, efter platsliggningen trodde jag verkligen att vi skulle greja ett förstapris. Orka komma igen? Tja, just nu känns det inte som prio ett.

Rally nybörjarklass med Lakrits, 57 poäng
På lydnadstävlingen tidigare på morgonen kunde han sitta bra, likaså på uppvärmningen innan vi skulle in på banan. Men sen …
Min gissning är att det blev lite för mycket. Det var en kall och mycket blöt (för att inte säga dyngsur) plan, mycket hundar och mycket moment i både lydnad och rally.
Vi fick 30 poängs avdrag i fel övning för att han inte satte sig när han skulle, utan stod och tittade frågande på mig. Sen var han rätt nosig även på denna plan, och vi fick 1 poängavdrag för sträckt koppel, 2 poängavdrag för nosning, 5 poängavdrag för sent utförande (hängde ihop med sättandet, eller bristen på detsamma) samt 3 poängavdrag för bristande samarbete.
Inte alls min vanliga hund som annars är en naturbegåvning i rally.
Med 2 poängavdrag för helheten slutade vi på 57 poäng. Det här grejar han normalt, det vet jag, så vi tar igen det en annan gång. Kommentar från domaren Agneta Hjelm: Trevlig runda även om det var kallt för rumpan!

Det sammanfattar väl det hela i ett nötskal. Men så brukar han ju inte vara, han tål ju normalt väta mycket bra…

Rally nybörjarklass med Kasper, 83 poäng
Vad kul att vi äntligen fick till det med godkända poäng! Och att Kasper slog Lakrits, det hade jag väl aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro… Jättestolt över honom!
Vi fick 8 poängavdrag för nosning, 3 poängavdrag för sträckt koppel, 4 poängavdrag för bristande samarbete, 2 poängavdrag för helheten, totalt 83 poäng. Kommentar från domaren Agneta Hjelm: Mycket trevlig runda med bra känsla. Tänk dock på koppellängden redan från början! 


Hoppsan, där fick jag något att finslipa. Det var väldigt många duktiga ekipage idag, så 83 poäng räckte bara till en 17:e-plats, men jag är oerhört nöjd med det. Måste nämna att det fanns en annan gårdshund på plats som fick hela 95 poäng!

Nu måste vi väl anmäla till nån mer rallytävling, det är ju helt klart. Får bara avvakta Lakrits jaktprov så jag vet vilka helger vi har att spela med.

Håll nu tummarna att både Lakrits och jag orkar ladda om till Bro-provet imorgon där vi startar som sista ekipage!

Äldre inlägg