Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Rallytävling nr 4

Jaha, så var vi iväg på vår fjärde rallytävling då. Den här gången hölls den i Hågelbyparken åt Tumbahållet.
Jag hade som strategi att klicka för kontakt direkt vi stigit ur bilen och han fått pinka av sig lite. Och det var verkligen jättebra! Jag praktiskt taget matade honom med godis första stunden på plats (tur han bara fått halv frukost), och det fanns rejält med störningar: mycket hundar (36 startande ekipage plus vanliga promenörer), hästar och andra djur (mini-4H), vuxna och barn, vagnar, korvgrillning med god doft och mycket mera.
Det var frost i gräset på morgonen, så Kasper hade täcke på tills det bara var fem eller så kvar före oss. Vi hade startnummer 13, rätt bra ändå. Och en jättegullig Kromfohrländer startade som nr 10 eller 11. Kul att se, händer inte så ofta.
Banan innehöll två Liggmoment, och det var de som fällde oss, trots att jag tränade massor av Ligg på morgonen där (utöver icke-nosande och Sitt–Stå). Han nosade för första gången på tävling inte speciellt mycket – vi fick 4 minuspoäng för nosande, 6 minuspoäng för sträckt koppel och 2 minus för sent utförande av övning. Alla dessa 12 minuspoäng kan nog hänga samman med intressanta dofter, undantaget möjligen för några sträckta koppel. Jag hade nämligen hans valpkoppel idag, för hans vanliga låg hemma i tvättmaskinen efter att ha blivit nerbajsat igår. Det kan ju ha lett till någon miss från min sida, som ju är van att ha lite längre koppel att röra mig med.
Men iallafall, utöver dessa -12 så fick vi -10 × 2 för fel utfört moment. Ena gången var det Läggande under gång som gick åt pipan genom att han satte sig och därefter högst motvilligt lade sig ner. Nästa var Sitt–Ligg–Gå runt hunden. Där trodde jag att han gjorde rätt, men eftersom vi fick fel på den tjuvade han antagligen med armbågarna lite i luften, den fulingen. Å andra sidan såg inte domaren när han var i med nosen på en skylt, så det hela jämnar väl ut sig.
Däremot klarade han Sitt–Stå utan något som helst neddrag. Det är jag jätteglad för, något vi tränat mycket senaste veckan.
De sista två minuspoängen var avdrag för helheten. Tidigare har vi alltid fått -6 på helheten, så det här var ett klart uppryck.
Det är så klart retligt att så precis hamna under gränsen för att ha klarat oss, men jag är å andra sidan jättenöjd med honom totalt sett. Vi har aldrig tidigare gjort så bra ifrån oss. 66 poäng totalt, och andra gången vi hamnat som sista ekipage under strecket. En annan gång när det inte är lika kallt och fuktigt i gräset så lägger han sig säkert som en stjärna, och missar vi inte på något annat då så har vi priset som i en liten ask.
Vårt slutomdöme från domare Katarina Strömberg:
Trevligt ekipage. Synd att han inte ville lägga sig. 🙂
Tack också till Anette och Peter för trevligt sällskap under dagen!

3 kommentarer

  1. Det var trevligt att träffas och kul att se en rallytävling. Det var premiär för min del.

    Hälsningar /Peter

  2. Ah, det får man ju ändå säga är framgång – att han inte nosade speciellt mycket tycker jag är riktigt riktigt bra! Läggandet – tja… inte lätt att vara frusen kortpälsad hund när det är kallt på marken. 😉 Sånt fixar ni säkert när ni kör i lite varmare väder. Men som sagt – minskade nosningar var väl ett rejält kliv framåt – grattis! 🙂

  3. Ja, det var ett verkligt genombrott. I och för sig hade jag väntat det, eftersom han nosar så lite på hemmaplan numera, men jag hade nog inte vågat hoppas att det skulle komma så här snabbt. Det känns jättekul, för som du säger – att fixa ett bra Ligg när det blir varmare är nog inte så knepigt.
    Tack!

Kommentarsfunktionen är avstängd.