Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kasper har pankreatit

Veterinären ringde och berättade att provsvaret visar att Kasper har pankreatit. Ett värde under 200 är normalt, i intervallet 200-400 kan det vara normalt, över 400 är sjukdom. Kasper hade 859, så det finns väl ingen tvekan.
Detta innebär lågfettkost i framtiden. Till att börja med rekommenderade han Hills ID, senare kan jag kika på vad det finns för alternativ. Fodret ska innehålla lägre fetthalt än 10 % i vilket fall.
Känner ni till sådana bra foder, så hör gärna av er. Jag frågade så klart om färskfoder, men där var han osäker och menade att oftast är de mer fettrika. Jag får helt enkelt googla mig fram.

10 kommentarer

  1. Oj, vad tråkigt! Är det kroniskt eller kan han bli frisk? Det frysta färskfodret Klass innehåller bara 6% fett, jag gav det tidigare åt Kalle på hans kinkiga mattid. Men jag fick tillsätta fett för han blev så smal.Och som svar på tidigare inlägg, vet inte om det där med cystorna men tror nog att risken är liten om han redan är kastrerad, det hängde ju ihop med prostatan. Hoppas att Kasper kommer må bra framöver!

  2. Vad tråkigt! Vad innebär det (har ingen större koll?) Är det kroniskt eller något som går att bota?

  3. Vad jag förstår är det i princip kroniskt, dvs. kan återkomma om man inte håller kosten. Måste läsa in mig mer på det innan jag kan uttala mig mer än så.
    Det ironiska är ju att vi redan idag kör med vad som ska vara en högkvalitativ kost …
    En annan sak blir ju att ta sig en funderare på vad man kan använda som träningsgodis som är både lockande och ”tillåtet”.

  4. Usch va tråkigt. Men va skönt att han kanske kan gå på annat foder än Hills senare! Kan tyvärr inte hjälpa dig med foder, Nikita fick inte äta något annat än specialfoder då hon fick det så jag har inte så stor koll.

  5. Missade din kommentar om att det var kroniskt. Med Nikita frågade de om hon hade ätit ett märgben eller fått i sig en hel falukorv eller liknande. Hennes var så akut så det kunde vara det, men det hade hon ju inte. Även vi var mycket noga med maten så det är ingen garanti tyvärr 🙁 .

  6. Madelen: nä, inget sånt här heller. Han hade bara ätit som vanligt (plus nåt okänt smarrigt ute, möjligen…), så det är nog så att han är extra känslig i magen. Han har ju varit magsjuk ett par gånger tidigare, fast inte så här allvarligt med blod inblandat. Kan ju mycket väl ha varit samma sak, fast vi inte insett det då.
    Gav du alltså Hills hela tiden? Hur gjorde du med träningsgodis?

  7. Trista besked, men ändå positivt att vet. kunnat göra en säker bedömning av symptomen. Håller tummarna för att det vänder med nytt foder och att du hittar ett foder som passar hans mage. Apropå träningsgodis: Kokt skinka eller torkat nöt-/viltkött borde vara magert? (Frågan är hur magert det måste vara?)

  8. Enzo: ja, det är ändå skönt att veta vad man har att förhålla sig till.
    Sara föreslog också kokt skinka igår, det kan kanske vara nåt. Färsk skinka på rea efter jul? För foder tyckte ju vet max 10 % fett. Om man överstiger det något på träningsgodis borde ju vara okej, eftersom det bara blir en mindre mängd, men 10 % är väl ett bra riktmärke.

  9. I Eukanuba Daily Care är det 9% fett, men det är för överviktiga hundar. Vet ej om det kan passa?
    Felix äter det med glädje 😉

    Mvh Anna

  10. Anja äter Hills ID eller DD foder. Hon har ju kronisk gastrit och jag tycker det funkar bra. Den är ju mycket fettsnål.Dom misstänkte att det var pankreatit men hennes värden var bra. Detta är ju några år sedan hon fick sin diagnos men vi fortsätter med dietfodret. Om hon någongång får fetare mat, eller godis blir hon jätte dålig på en gång.

Kommentarsfunktionen är avstängd.