Ulrika hade förberett ena sidan av dammen med dolda målområden med tennisbollar på höger respektive vänster sida om en tom mittsnitsel. Innan vi gick till andra sidan lade vi ut ytterligare ett målområde (synligt) med dummies ca 40 m ovanför dammen. Sedan gick vi runt och skickade växelvis antingen på rakt linjetag till de kända dummisarna, eller stopp och vinkla höger, eller stopp och vinkla vänster till de dolda områdena. På slutet hade vi varsin tennisboll kvar till höger och vänster, och vi passade på att skicka hundarna på skrådden över dammen. Det var svårt, särskilt vänster, där Lakrits gärna ville dra sig på hitre dammkanten istället. Annars är jag ganska nöjd med hans dirigeringsarbete, gjorde nån miss själv där jag var lite sen och trodde den nervikta snitseln befann sig längre åt höger än den gjorde.

Sedan kastade Carina markeringar ännu längre bakom det gamla dummyområdet, och då vart det högre fart på Lakrits Över-arbete. Här vid dammen var det ju ett gyllene tillfälle att träna Över, vilket Lakrits lyssnade på nästan alla gånger. Däremot stannade han oftast för att skaka av sig uppe på andra sidan och kom då av sig i linjetaget. Lite fler såna markeringar en bra bit in på land på andra sidan vattnet vore alltså bra för att få bort detta beteende.

Sen gick vi på linje längs en stig. Carina gick sist och kastade bollar med sleven, än åt höger och än åt vänster. Hon sa ”vänster” eller ”höger”, och när vi vänt oss åt rätt håll, kastade hon en tennisboll ut i det höga gräset som en hund i taget fick apportera. Det roliga var här att Lakrits vände sig rätt snabbare än jag – han lyssnade alltså på vad Carina sade och agerade därefter. 🙂

Lackepacke fick chansen att eyewipa Cheysie på en markering: Knäckande för lillgulingen som sedan skärpte sig. Han fick också ta en som Aya inte sett, så lite stolt var han nog där bland damerna.

Sedan kom vi fram till sökområdet som Ulrika också förberett. Det var ängsmark med mellanhögt till riktigt högt gräs, en gångväg rakt genom området och på vänster och höger sida var det skog. Bakom området var en mindre grusväg samt en hästhage.
Detta sök blev väldigt svårt för hundarna, fast det såg enkelt ut. Det var medvind och hundarna ville gärna dra sig in i skogskanterna. Lakrits var borta i högra skogen en bra stund och jag fick till slut kalla tillbaka honom. Hästarna kanske också gjorde att hundarna inte sprang tillräckligt djupt? De sista apporterna var just de allra yttersta. Lakrits fick in en apport snabbt (också långt ut i och för sig), men sen gick han bet trots idogt sökande. Vi fick gå ut allihop, både hundar och människor, för att få in de sista. Bra, men svårt, alltså.

Hem och jobba nån timme, lite snabb mat och sen båda hundarna in i bilen igen bort till klubben. Det var träningstävling i rally ikväll (inte den optimala kvällen sett ur mitt perspektiv, men det visste jag inte riktigt när jag anmälde). Jag hade valt att anmäla Lakrits till nybörjarklass, men ville testa hur Kasper skulle gå i fortsättningsklass. Visserligen har vi inte tävlat oss upp dit än, men han kan ju momenten. Jag ville kolla av om han också stannade på banan utan att kuta iväg på något spännande runt omkring: en annan hund, en häst, en fågel eller nåt annat han fått vittring på.

Det var tolv som startade i nybörjarklass och Lakrits blev tvåa med 97 poäng! Avdragen var 1 nosning och 2 sen. Mycket bra av rallyotränade Lakrits!

I fortsättningsklass var det fyra startande och Kasper inte bara höll sig på banan (en stor prestation som gjorde mig nöjd bara där), utan skrapade dessutom ihop 80 poäng och en tredjeplats. Avdragen var -10 på fel övning då han satte sig upp på Sitt-Stå-Gå runt när jag var nånstans bakom svansen. Det där var det länge sedan vi tränade, så inte så konstigt. Sen var det lite smågrejer som gav -10: 6 poäng på nosningar, 2 sen och 2 bristande kontakt. Jag är hur som helst supernöjd med honom. Då kanske jag vågar tänka mig att tävla klart nkl så småningom och gå vidare till fkl även officiellt.

Stort tack till Carola med flera som anordnat denna fina träningstävling på klubben!