Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Öppen träning hos Jenny Hamring – Över

Nappade på den öppna träningen hos Jenny Hamring som var idag. Vi var sju ekipage, om jag minns rätt, som fick oss en rejäl duvning av markeringar i ösregnet.

De första markeringarna såg förrädiskt lätta ut, men i princip hela startfältet hade hundar som sprang som yra höns överallt utom där apporterna hamnat. Antingen var det mycket svårare än vi förstod, eller så hade alla hundarna alldeles för mycket spring i benen i början.

Träningen var en flerstegsraket: vi började med ”enkla” markeringar i högt gräs framför ett dike. De flesta sprang förbi och över. I steg 2 stod vi nära diket och skickade just över – med nya kommandot Över. Över har jag använt förut, men bara som tillägg till Ut, aldrig vid själva skicket. Nu använde vi det istället för markeringsordet till att börja med, senare istället för dirigeringsordet. Det tog ett tag innan duktiga, stadiga Lakrits faktiskt sprang på det nya konstiga ordet. Han trodde först jag försökte lura honom, att det var en stadgeövning.

När de tagit dig över diket med det nya kommandot backade vi längre och längre bak, sen dirigering till samma ställe med samma ord.

Avslutningsvis kastade Jenny framför diket igen och vi skickade ett vanligt Ut/Feldy – med betydelsen att nu skulle de INTE över hindret. Detta fungerade faktiskt på Lakrits. Om det var en slump eller inte, vet jag inte. Helt säkert är att detta nya kommenderingssätt måste mängdtränas om det ska få nån effekt.

Han blev skärptare vartefter och tog in dummisarna snabbare. Men jag tycker faktiskt att han tar längre tid på sig än vanligt, har tyckt så ett tag. Hoppas verkligen att han inte fått noskvalster eller nåt. Det är väl inte alltid man märker det? Hmmm.

2 kommentarer

  1. Det var ju så tjockt gräs där dummies:arna landade så jag tror det var det som ställde till det för alla. Likaså den sneda medvinden. Ja, det här får vi träna mer på om ordet ska bli befäst!

    • hundadmin

      13 juni 2013 at 21:32

      Ja, hoppas du har rätt. Både Cheysie och Lakrits har ju viss förförståelse av ordet, fast inte i skicksammanhang. Det kanske förenklar lite trots allt.

Kommentarsfunktionen är avstängd.