Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Rallykurs, praktik 3

Vädret var regnigt och trist på förmiddagen och jag stoppade ner en extra tröja och Kaspers täcke för den händelse det skulle fortsätta även på eftermiddagen. Strax innan vi skulle iväg fick jag ett sms att mina nya glasögon var klara, så jag susade vägen via centrum för att plocka upp dem. Där visade det sig pågå nåt jippo, så det var svårt att hitta p-plats och mycket folk att stressa förbi på väg till optikern. Väl därinne var det tomt och jag fick prova mig igenom de tre paren. Ja, tre, visst låter det lite overkill? Man fick nämligen två par till priset av ett par, vilket gjorde att jag kunde välja lite roligare bågar än jag vågat om jag bara köpt ett par. Sen visade det sig att de hade femårsjubileum så jag fick köpa ett par läsglasögon för bara fem kronor. Sånt tackar man ju inte nej till… Alltså var det tre par som skulle böjas till och passas in bakom öronen så att de satt bra. Sen trängas tillbaka genom folkmassan till bilen, och bort till klubben. Med andan i halsen kom vi fram ett par minuter sena, så Kasper fick inte sin vanliga snooza-i-sin-egen-takt-inledning på kursen. Jag hann byta till ett par nya glasögon iallafall och de kändes jättesköna på direkten.

Anette delade ut de sista papperen med de sista skyltarna, nu har vi alltså gått igenom alla 31 skyltarna som ingår i nybörjarklass. Därefter var det dags för praktik. Jag satte på Kasper hans täcke, för det var fortfarande lite småregnigt. Han ogillar inte Obtracktäcket lika mycket som sina tidigare täcken, men blir ändå lite låg av det. Det märks direkt när man ska försöka jobba med honom. Så när regnet höll upp efter nån timme tog jag av täcket och fick en gladare hund.

Det vi tränade mest var att backa rakt. En skylt handlar nämligen om att ha hunden framför sig (mitt kommando Fronten) och sedan backa ett steg, sätta hunden, backa två steg, sätta hunden och backa tre steg och sätta hunden. Det låter inte särskilt svårt, men det blir lätt så att hunden sätter sig snett. En lydnadstränad hund drar sig gärna åt vänster och sätter sig vid vänsterfickan=godisfickan. Nu har jag köttbullar i vänsterfickan och skinkost i högerficken just för att undvika en preferens åt ena sidan, och i det här momentet belönade jag till 90 % från högerfickan med skinkosten. Men det hjälpte inte. Målet är att man ska ha hunden ganska nära framför sig, men så snart Kasper kom för nära vek han genast av åt vänster, av gammal vana. Svårast var att ta tre steg. Jag insåg att jag var tvungen att sätta ett nytt kommando på backandet, så just nu heter det nåt i stil med ett ljust ”puttiputtiputti” med båda händerna framför mig dragandes mot mig, som om jag ville få upp hunden i famnen. Det gäller att ”dra” lika mycket med båda händerna. Antagligen visar jag lite snett, eftersom det blir fel alltsom oftast. Min stora träning den här veckan, med start på köksgolvet, blir att locka bakåt så han varje gång sätter sig rakt framför mig oavsett antal steg jag tar. Anette var inne på att jag ska använda mig av axlarna, skjuta dem bakåt, för att få honom närmare det där sista lilla, utan att jag behöver böja mig mot honom för mycket (böja mig fram = inbjuda till hoppande).

Övriga lite knepiga skyltar var Fronten + traditionell inkallningsrundning + Sitt, Fronten + modern inkallning till vänstersidan + Sitt (alltså samma som förra gången men komma ihåg ett Sitt också innan vi fortsätter), spiral med tre koner i vänster- och högervarv, läggande under gång (Det har vi tränat mycket i sommar, fast traditionellt lydnadsläggande där man går vidare och lämnar hunden. Här blir man kvar vid hunden och går vidare så snart hunden lagt sig, optimalt ett slags halvhalt. Kasper kan alltså momentet egentligen, men nu var det ju en regnig dag…) samt Sitt respektive Ligg och gå runt hunden. Dessa båda har vi också tränat rätt mycket. Samma där, Ligg och gå runt hunden kan han om det är soligt och fint väder…

Efter fikapaus blev det bana. Vi startade fyra eller femma och det gick bra i början. Sitt och gå runt hunden gick utmärkt, likaså några andra skyltar. När vi kom till Stopp och backa 1-2-3 gick de båda första stoppen bra, men på tredje trasslade han in sig lite i kopplet. Skjuter jag bak axlarna där blir också kopplet mer sträckt, så jag får försöka tänka på det. Det där momentet måste vi helt klart träna en del. Sen var det en 270-graders sväng och en spiral följt av Fronten + vänsterinkallning. Det brukar normalt inte vara några problem, men nu fastnade han på nån fläck som var superintressant där, och vi fick göra om fyra gånger innan det momentet klarades av utan stopp vid fläcken. Suck. Sen var det några skyltar till som förflöt utan problem. Strax före målgång var det Läggande under gång. Där markerade han ett ligg med ena tassen (se matte, jag vet att du vill att jag ska ligga, men det är blött i gräset) varpå jag lät det momentet bero och fortsatte in i mål. Ingen idé att försöka tvinga fram ett ligg där.

Nu har vi teoriomgång 2 på onsdag tillsammans med röda gruppen och avslutning med båda grupperna lördagen den 31 oktober på förmiddagen. Det blir en körig dag, för på eftermiddagen har vi nästa viltspårtillfälle dessutom.

Nästa helg är det som tur är ingen rallykurs. Då ska Kasper och jag istället på clickercamp i Värmland, ska bli så kul.

2 kommentarer

  1. Låter komplicerat men väldigt roligt!

    Vilken storlek köpte du på täcket?

    Lycka till på campen!

  2. Storlek 3, 40 cm passar honom perfekt.
    Rally är lite komplicerat, men ändå inte så farligt eftersom man kan se rätt väl på skyltarna vad som ska göras, bara man testat dem några gånger innan.
    Tackar, ska bli väldans kul med clickercamp. 😀

Kommentarsfunktionen är avstängd.