Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Thorsvi Aberfeldy

Har nu konfererat med Anita och Lakrits stamtavlenamn kommer att bli Thorsvi Aberfeldy.
Jag kände ju inte till någon av whiskysorterna på förhand, men Aberfeldy känns coolt. Dessutom har jag i en avlägsen forntid tågluffat till bland annat Edinburgh och då gjort en bussutflykt till Stirling, som ligger några mil söder om Aberfeldy. Minns att det var vackra trakter, och alldeles särskilt minns jag en skrynklig farbror som blåste säckpipa.

Edit: Säckpipeblåsaren fanns visst i Callander, som också ligger i närheten. Var tvungen att leta reda på det gamla fotoalbumet och skanna in några av bilderna:

Den vackra sjön är Loch Katrine. Denna tågluffning ägde rum 1979, det är knappt jag vågar nämna det. Tur att man har Photoshop så man kan rädda färgerna på bilderna, de hade blivit utsatta för tidens vassa tand. Hittade en karta över trakten, som jag lånar:

Här framgår tydligt Stirling längst ned i sydost, Callander i mitten, Loch Katrine något nordväst och så vägen nordnordost som leder till Aberfeldy. Visst förstår ni att detta namn känns rätt? 🙂

Distilleriet startade 1898, vilket är en rätt ansenlig ålder. Men det kanske finns många mycket äldre, vad vet jag… Det känns också trevligt att det finns ett flertal sorter av denna ädla dryck att få tag i i Sverige, varav en i ordinarie sortiment rentav.

Ah, nu vet jag hur det uttalas också. Och här finns lite mer intressant info om distilleriets uppkomst. Nu gäller det bara att förstå vad From the Mouth of the Pheallaidh Burn (Gaelic) innebär också…

Vad gjorde man utan Internet… En burn är en bäck, och Pheallaidh verkar vara en vattenande-hövding. Jag hittade denna gamla anspelning på namnet:

The Uruisg was half-human/half-goat that haunted streams and fords. Breadalbane was specially noted for its Uruisg tribe, with every burn in that area once said to have an Uruisg. The chief of this tribe was Peallaidh whose name is preserved in Obar Pheallaidh anglicised as Aberfeldy.

I samma andetag nämndes för övrigt kelpie, som verkar ha varit en annan vattenande. På tal om hundanknytning…

2 kommentarer

  1. Sååå spännande allt detta! Kanske dags att uppdatera bloggens beskrivning inom kort? Gårdhundsjagande blogg? Kaspers och Laktrits´ blogg? Jaktlabradorens gårdshundsblogg?

    Kommer du att få besöka Thorsvi framöver?

  2. Jamen visst är det! 🙂
    Jo, jag har funderat på en ansiktslyftning av sajten, får fundera lite på vilket sätt. Men det ska förbli en blogg, kommer inte att dela in den i två.
    Givetvis kommer Thorsvi att få se min nyfikna nuna vad det lider, det blir väl när valparna har öppnat ögonen och börjat kravla omkring.

Kommentarsfunktionen är avstängd.