Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Burfunderingar

Jaha, då måste man lösa nästa problem, då. En passande hundbur till det här gapet. 
Jag har fastnat lite för Robust hundburar, och tänkte mig först en dubbelbur med utrymmesfördelning 60/40 eller så. Då skulle båda hundarna vid behov kunna vara i samma del och väskor etc i den andra delen. De lämnar 7 års garanti mot konstruktionsfel och skrammel, låter ju betryggande.
Men när man tittar i bagageutrymmet så får man ju en del dödutrymme om man köper en sådan bur. Åsa E har tidigare föreslagit galler+grindar, men lös mellanvägg som man får konstruera själv känns mekigt och inte riktigt lockande. 
Nu kom jag på tanken en lite bredare enkelbur. Buren skulle då (om man tänker sig en vänsterställd bur, borde nog tänka tvärtom där med tanke på hur ryggstöden är gjorda, men strunt samma just nu) sluta ungefär där det gula på måttbandet börjar. Hur bra/dåligt är det att montera en enkelbur? Fördelen blir ju att det kvarvarande utrymmet kan stuvas ordentligt.
Jag vill ha snabba svar, kommentarer, råd, tankar och idéer på detta. Vill beställa hem rätt grejer omgående och vill inte behöva ångra mig för att jag gjort fel val! 
Tack snälla på förhand!

7 kommentarer

 1. En enkelbur sätter man väl bara in i bilen, sätter man fast den också?

  Vi har galler och grind, fast inget packutrymme då. Någon gång kan det blir så att vi sätter in en mellanvägg…är det för krångligt skulle jag också välja en lite större enkelbur.

 2. Fin bil!!!! Ja det där med bur är inte enkelt. Jag skulle nog välja galler och grindar med en lös mellanvägg, känns som det mest optimala och en fast konstruktion men jag vet inte det är bara min känsla. Hoppas det löser sig snart.

 3. Madelen: jag förutsätter att man förankrar en enkelbur åtminstone på ena sidan, men har ställt just den frågan till leverantören. Att ha en lös bur känns ju inte idealiskt. Kanske man kan förankra med nån rem även åt andra hållet (då blir det visserligen en retlig rem på golvet, men det kan man kanske stå ur med).
  Ingalill: det är inte helt fel heller, även om nackdelarna kan vara a) att hunden äter på inredningen b) man får en massa hundhår på bilväggar och ryggstöd (samlas upp bättre i en bur) c) det verkar mekigt att bygga en mellanvägg själv och få den riktigt bra. Men packmässigt vinner man ju en hel del flexibilitet med den metoden, absolut.
  Inte lätt det här.

 4. Sonen hade en 3/4-bur till sin flatt tidigare och det funkade bra. Då fick han – precis som du säger – ett större packutrymme vid sidan om.
  Håller med om att det är säkrare för bilens inredning (inkl mindre hundhår) med bur än med grindar, även om hundarna får bättre utrymme med grindar.
  Jag skulle råda dig att ta med hundarna och se hur pass de ryms i en 3/4-bur. Lakrits är ju relativt stor.
  När jag hade Jeppe-grindar så medföljde en trävägg som liksom klämdes fast mellan grinddörrarna i framkant + att man kunde spänna fast den andra delen mot baksätet med ett spännband. Men själva grindarna fick borras fast i bilen.
  Den bur jag har nu byggs helt efter egna önskemål på mått – Brunna Svets & Smide.
  Alpha mår bra och vi har fått återbesökstid om 3 veckor, men Jerker trodde att hon inte skulle få några fler anfall efter att dosen medicin nu går ner i kroppen på henne när vi slutat med den.

 5. Annika: vet du om sonen kunde förankra buren på tillräckligt bra sätt?
  Jag skulle gärna prova först, men var hittar man burar att prova när de nu skräddarsys?
  Visserligen tillverkas de ju i Tumba, men finns det demoex där? Finns ju så många bilmodeller att det knappast kan funka?

 6. Jag tror nog att buren stod rätt stadigt som den stod, utan förankring. Men det borde ju inte vara något problem att sätta ett spännband på lämpligt ställe?

  Jag har ingen aning om hur det är med demoex. Jag trodde du hade något på gång på Blocket. Men om du får måtten av tillverkaren så kanske du själv kan göra en ”prototyp” av kartongpapp el dyl och pula in hundarna?

  Tusen tack för all hjälp med Alpha idag!!

 7. Annika: i händelse av krock/voltning vill man allt ha en fast förankrad bur.
  Det finns lite burar på Blocket, men ingen som är speciellt gjord för en Avensis. Har mätt lite mot dem som uppgett mått men ingen verkar stämma exakt. Bilar är så himla olika inuti.

Kommentarsfunktionen är avstängd.