Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: bil

Mitsubishi Remote App för PHEV fungerar inte med vissa mobiler

Ett blogginlägg av litet annat slag än vanligt.

Jag hade tidigare en Samsung Note 4 och då fungerade fjärrappen till Mitsubishi PHEV. Eller ja, den är ju taffligt gjord, men det gick att stänga av sitt vanliga wifi och istället koppla upp till bilen när jag stod i vardagsrumsfönstret. Då kunde jag sätta på klimatkontrollen, laddningen etc till hybridbilen.

Men så uppgraderade jag mobilen till en Samsung S7 och det var som förgjort att få det att fungera. Det gick att hitta bilens wifiadress, men efter det krävs en registrering, och den vägrade fungera. Det finns dessutom tre olika appar i Play Butik att välja bland, så felmarginalen är ju rätt stor.

screenshot_20161220-100347

Efter intensiv forskning kan jag konstatera att för min bil av 2015 års modell och med handbromsspak (inte knapp) gäller den nedre av de tre ikonerna, den utan siffra på  sig.

Efter åtskilliga besök på verkstaden där man uppgraderade bilens programvara och försökte hjälpa mig, men inte kom längre än att det fungerade på teknikerns äldre Samsung men inte på min nya, hittade jag så detta blogginlägg.

Längst ner hade bloggaren fått tips från någon om att INTE ange lösenordet när man drog igång wifi-kopplingen, så det testade jag nu.

wifialt

Och tänk! Efter att ha raderat minnet av denna wifikoppling ett antal gånger i mobilen, startat om den flera gånger och dessutom rensat bort alla appar utom den som kallas Outlander PHEV remote control så fungerade det plötsligt! Jag har åter kontakt med min bil!

Mitt tips till alla som har samma problem är att börja i den änden: behåll samma app som eventuellt funkat med en tidigare telefon, men radera allt minne i mobilen av bilens wifi. Och klicka på Avbryt istället för att ange lösenordet när wifi-uppkopplingen ber om det. Lösenordet anges istället först vid registreringen.

Snart blir det hundbur

Kasper åker än så länge lite väl kungligt där bak i bilen. Men på tisdag ska vi hämta en 60 cm bred Robust enkelbur i Tumba, så därefter blir det både säkrare och enklare att lämna hund i bilen.
Han hoppar upp villigt och glatt till sitt nya åkställe, den lille sötnosen.

Burfunderingar

Jaha, då måste man lösa nästa problem, då. En passande hundbur till det här gapet. 
Jag har fastnat lite för Robust hundburar, och tänkte mig först en dubbelbur med utrymmesfördelning 60/40 eller så. Då skulle båda hundarna vid behov kunna vara i samma del och väskor etc i den andra delen. De lämnar 7 års garanti mot konstruktionsfel och skrammel, låter ju betryggande.
Men när man tittar i bagageutrymmet så får man ju en del dödutrymme om man köper en sådan bur. Åsa E har tidigare föreslagit galler+grindar, men lös mellanvägg som man får konstruera själv känns mekigt och inte riktigt lockande. 
Nu kom jag på tanken en lite bredare enkelbur. Buren skulle då (om man tänker sig en vänsterställd bur, borde nog tänka tvärtom där med tanke på hur ryggstöden är gjorda, men strunt samma just nu) sluta ungefär där det gula på måttbandet börjar. Hur bra/dåligt är det att montera en enkelbur? Fördelen blir ju att det kvarvarande utrymmet kan stuvas ordentligt.
Jag vill ha snabba svar, kommentarer, råd, tankar och idéer på detta. Vill beställa hem rätt grejer omgående och vill inte behöva ångra mig för att jag gjort fel val! 
Tack snälla på förhand!

Uppdatering om Alpha

Tack och lov repade sig Alpha efter lite omsorger hos veterinär Jerker. Det visade sig efter en del provtagning och efterforskning hos leverantören att hon med största sannolikhet reagerat på ett läkemedel hon började ta för sex dagar sedan. Leverantören medgav att det fanns en ytterst sällsynt biverkning som kunde yttra sig så här.
Puh.
Nu får hon gå utan den medicinen och förhoppningsvis kryar hon på sig rätt snabbt. Så skönt att höra!

Vi har för övrigt hämtat nya bilen, och tog ut båda hundarna för en introduktion i att hoppa upp i bakluckan. Eftersom jag sedan morgonens bravader insåg att Lakrits skulle bli en tuff nöt att knäcka beväpnade jag mig med en trefaldig strategi: mig själv, Kasper och baconost.
Jag hoppade in i bakluckan medan husse stod med hundarna utanför. Sedan började jag med att kalla upp Kasper med baconosten i högsta hugg. Tjoff, så var han inne i bilen och njöt av den härliga belöningen. Sedan kallade jag på Lakrits, och han gjorde ett antal hoppförsök med vägran först innan han så småningom tog steget att våga hoppa. Han insåg väl att storebror skulle hinna äta upp all baconost annars.
Bägge hundarna fick mumsa rätt mycket ost, sedan fick de hoppa ur och in i bilen igen ett par gånger till, fortfarande med mig i bakluckan. När det flöt fint utan tvekan hoppade jag ur bilen och kommenderade upp dem igen. Fortfarande ingen tvekan, och massor av baconost till belöning. Nu tror jag att problemet är borta, åtminstone tills det kommit en hundbur där som gör att det kanske blir konstigt och farligt igen. Men det får vi ta då.

Nya bilen

Hämtas på torsdag. Ljusgrön metallic, automatväxlad, skinnklädsel. Det blir kul!

Vikt och träning

Kasper känns lite hängig idag. I morse var det diarré, sen har han hellre sovit än lekt och han har med nöd och näppe tagit godisar. Hm.
Dock fick Kasper och jag lite kort, men fin, morgonträning då jag tränade fotgående med ögonkontakt. I början var det synkroniserad dans à la min vänsterfot fram – hans huvud ned – min vänsterfot fram – hans huvud ned, men när inte det gav någon utdelning behöll han blicken på mig när jag satte fram vänsterfoten. Klick. Sedan gick det snabbt att gå flera steg med bibehållen blick. Vi måste försöka träna detta kontinuerligt nu ett tag, så grejar det sig nog.
Har vägt bägge jyckarna i sele och väskvåg. Fick det till (inkl selar)
Lakrits 6,15 kg
Kasper 10,00 kg
Kan nog stämma rätt bra, får väl räkna bort ett hekto eller två för selarna.

Husse tog Kasper på kort promenad och då passade jag på att träna lite med Lakrits inne i köket.
Vi började med omvänt lockande vid kontakt – jag vill ju få bort det intensiva grävandet efter godis i min hand. Han har nu blivit riktigt duktig på det och klarade 5/5.
Eva Bodfäldt har skrivit en del om Stolpen, så det provade vi härnäst. Så här skriver Eva att hon börjar med detta moment:

Jag börjar med att sätta ned min knutna hand intill hans vänstra kind och ge honom en godbit när han står snett framför mig. Nästa kriterium är att minsta lilla böjning i nacken till vänster belönas med klick och godbit (ges eller kastas snett bakåt vänster). Armen ska vara helt stilla så att det är hunden som rör sig runt den knutna näven. Du ska inte röra på handen (tänk stolpe ned i marken).

Det var lite svårt att få till en knuten hand intill hans vänstra kind. Som med koppelgåendet tänker han höger istället för vänster :), eller gärna nosen rakt på handen. Eftersom vi just (det var nog en taktikmiss från min sida) tränat stadga var han inte på handen särskilt mycket, utan stod mest med nosen mot. Jag klickade någon anings halsböjning, men kände att vi var fel ute, så jag slutade med denna övning.

Eftersom han gärna ville köra nosen mot näven bytte jag taktik och började träna handtarget istället. Backade med öppen handflata och fick genast 5/5 fina noskontakter. Vilken naturbegåvning!

Vi avslutade med lite träning av koppelpåtagning. Frivilligt huvud genom öglan = klick och godis. Det gick skapligt, uppskattar det till 3/5. Vi får köra vidare med det tills det sitter till hundra.

Igår gjorde vi förresten lite träning av sele, bilåkande och skogsupptäckande i kombination. Selen går nu bra att ta på, särskilt om man använder tekniken godis på golvet som han har blicken fäst vid medan jag spänner runt halsen. Sen ett varsågod medan jag fortsätter fästa runt magen. Klart.
Rolf körde och jag satt bak i bilen med hundarna en kort sträcka till stenskogen. Det kom lite gnäll från Lakrits, men inte alls i närheten av det desperata ankljudet från i onsdags. Kasper är ju tyst i bilen, och det gjorde kanske sitt till. Så höll jag handen om bringan hela tiden.
Skogen var intressant. Vi gick inte alls långt, utan bara till en grillplats där vi (Rolf, jag och kopplad Kasper) bara satt en stund medan Lakrits fick fnula runt. Han kommer hela tiden på inkallning. En gång gick jag kanske tjugo meter bort och ställde mig bakom ett träd medan Lakrits var nere hos de andra. Jag ropade sedan på honom, halvt dold, och han kom på stört. Så roligt! Däremot verkar han inte alls ha fått igång nosen än. Tappar man en godis, eller slänger den ett par cm framför nosen på honom så har han inte en aning om vad som hänt. Han går på handen istället. Synintrycket, antar jag. Likadant om jag håller en godis i handen och för handen bakåt: normalt följer hunden med godishanden, men inte Lakrits. Han förblir stående. Hoppas att det bara är en utvecklingsfas.
Bilen hem gick minst lika bra som dit, om inte bättre. Lite gnäll, men tyst vid framkomsten (kortare än 2 km att köra).

Skåneresa

Nyss återkomna från ett par dagar i Skåne. Kasper har skött sig bra på det hela taget. kort sammanfattning:
Åka bilen – har sovit exemplariskt hela tiden medan vi kört.
Rastningstips 1 – Götaström, ett suveränt hundrastställe där man inte behöver åka av motorvägen särskilt långt och ändå få sjönära skogspromenad där Kasper kunde gå lös en stund och skutta i den decimeterdjupa snön, och man samtidigt har nära till kafé och toaletter, plus bensin om man behöver. På sommaren kan både människor och (tror jag) djur bada där, men jag upptäckte stället i höstas så det har vi inte testat i praktiken än.
Träffa småbarn – min bror har en treåring som inte är särskilt hundvan och en nyfödd parvel på 1,5 mån. Kasper skötte sig jättebra med dem med undantag för ett par slickförsök i ansiktet på den äldsta.
Träffa katter – han skällde på nån katt som hoppat upp på fönsterblecket, och när de råkade på varandra inne reste bägge parter ragg innan vi fick ut katten. Han är helt klart osäker på om de där konstiga djuren är vän eller fiende. Skvallertränade lite på katt genom fönsterruta, men där behövs mer.
Träffa hästar – han fick inte komma in i stallet, mest på grund av katterna. Men vi gick förbi hagen så båda parter fick kika intresserat på varandra. Sen träffade vi Samantha med Ingrid på ryggen, och det mötet förlöpte bra sen jag kört lite skvallerträning på det.
Plumpen – Den stora plumpen i protokollet skedde idag på hemvägen. Kasper fick gå lös de få metrarna mellan bilen och min mammas dörr när vi skulle hälsa på där idag. Det gick bra, och inne gick utmärkt sånär som att han var sugen på lite medikamenter som var lågt placerade. Men så skulle vi de få metrarna tillbaka till bilen. Kopplet låg kvar i bilen, så jag sade Vänta vid dörren, kollade ut på gångvägen som går förbi precis intill. Tomt. Varsågod! Så gick jag mot bilen medan Kasper vek av åt höger – rakt över en ganska trafikerad väg – och en liten bit in på gångvägen som fortsatte på andra sidan. Där fanns en matte med schipperke som jag inte sett på grund av en carport i vägen. Men Kasper hade givetvis känt doften. Vågade inte ens försöka ropa tillbaka honom (även om det är tveksamt om han hade lyssnat i det läget, utsvulten på hundlek som han givetvis var) på grund av trafikfaran. Den snälla matten väntade in mig så jag kunde ta hand om rymlingen. Det är precis sådana här farliga situationer jag befarar och vill undvika genom mer störningsträning, men det är helt uppenbart att vi har långt kvar.
Ringde Götängens för ett eventuellt spontanbesök, men Ninni satt mitt i en skönhetsbehandling, så det får bli en annan gång. Vi tog iallafall vägen över Vrigstad och köpte ostkaka och Norrbodakorv. Mums!
Rastningstips 2 – Stavsjö (nya) där man också kan gå på skogspromenad, eftersom Sörmlandsleden passerar precis bredvid.

Imorgon bitti ska vi iväg på kastrering – håll alla tummar och tassar för Kasper!

Lilla snigel, akta dig…

Lilla snigel, akta dig, annars tar jag dej…

Det är rätt kul att åka bil. Man vet aldrig vart människorna tar en…

Jag har läst runor idag. Rena grekiskan…

Får fick jag jaga också.
Eller rättare sagt, fårskit fick jag äta.
Eller rättare sagt, det gjorde jag ändå…