Lakrits fick nedslag senast på b-provet för att han släppte kråka och istället letade reda på en smaskigare and ute i söket. Sedan dess har jag kört kråkletande i trädgården före matdags. Fina inlevereringar med glatt schvung har lett till god måltid.

Nu var det dags att utöka denna träning genom att åka till Anita i kråkskogen (låter som ett barnprogram :)). Hon hade en kråkplan som såg ut så här:

Kråkkarta

K1-K5 = kråkor, lades ut omgång 1 och 2

A1-A2 = änder, lades ut omgång 2

S1-S2 = skickplatser

En alldeles lagom vind från höger

Vi skickade från S1 och han var lite springig så han rusade rakt fram i den högra gatan och fyndade K3. Ut igen och fyndade K1. Tredje skicket fick han vind på K2 (vred huvudet distinkt åt höger) men bestämde sig för att det nog kunde vara roligare snett ner åt vänster. Här fick han lite bassning (Anita tycker jag kunde tagit i mer). Han fick komma tillbaka in med nytt likadant skick. Nu kom K2 in utan tvekan. Vi bytte skickställe och skickade utan problem till K4 och K5.

Nu utläggning av Anita med samtliga vilt medan jag och Lakrits lullade runt (för det är ju det man gör i kråkskogar, vet vi sen valpben).

Skick från S1 = in med kråka

Skick från S2 = även här kom kråkor in i raskare takt än förväntat, men även en and mot slutet

Tillbaka till S1: nu fanns en and kvar, och vi skulle se om han skulle dra sig omotiverat nedåt för att leta sig fram till den. Men nejdå, han fortsatte plocka kråkor som den kråkkung han nu utvecklats till. 😀

En sista omgång förbereddes där Anita lade ut en kråka på K2 och K5, tomt på övriga. Syftet var att se om han skulle springa till gamla andplatsen helt omotiverat när skickat gick från S1. Icke, sade Nicke. Kråka in. Likadant fick vi ett mycket bra resultat från S2. Han sprang sunt och sökte på ett logiskt sätt.

Summan av det hela är att vi fick se en enda liten tendens att vraka och välja. Framöver gäller att lägga upp sökområden som är lika väl genomtänkta som detta (därav denna redovisning) så att jag direkt kan se om beteendet återkommer och då ryta i lite mer med honom. Han har alls ingen tvekan att apportera kråkor eller lämna av dem, även om and är lite mer macho i hans värld. Beslutet blev att inte lägga ner B-proven ännu på ett tag iallafall, utan hålla i träningen och prova igen i höst.

Tack bästa kennelmamman för det pedagogiska upplägget!