Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Imorgon blir det tävlingslydnad

Häpp! Jag fick ett sista-minuten-erbjudande på att delta i en fortsättningskurs i tävlingslydnad. Med Lakrits, dårå. Fortsättningskurs? undrar den noggranne läsaren. Var blev grundkursen av nånstans? Tja, den hoppade vi visst över. Vi var ju med på ett antal delmoment i våras, men bortsett från det har vi inte direkt tränat ren lydnad tidigare.
Jag kollade därför igenom status idag på ställande och läggande under gång. Jag trodde inte att han kunde något av någotdera, om jag ska vara ärlig. Men det var inte så pjåkigt alls, även om det såklart är långt ifrån perfekt. Men vi har åtminstone en grund att bygga vidare på. Dessa bitar har jag klickat in som grundfärdigheter när han var liten, och det gick över förväntan att plocka fram dem. Nu ska vi ”bara” bygga ihop det.
Tandvisning lär vi behöva få många frivilliga som tränar med honom, däremot. Vi lär nog få börja med omvänt lockande i form av godis på marken för att över huvudtaget få till det, misstänker jag.
Hoppa över hinder har han i princip aldrig provat. Bara jag kan få lite hjälp så han inte börjar tjuva vid sidan så tror jag i och för sig inte det momentet ska innebära några problem.
Platsliggning har vi bara varit med och tränat ett fåtal gånger, och då har jag alltid stått kvar hos honom med övriga förare gått iväg. Men han har blivit mycket stabilare sedan dess och är ju van i jaktträningssammanhang att sitta medan jag går iväg och gör något trots att det finns andra hundar i närheten, så jag har väl vissa förhoppningar att ligga medan jag går iväg en liten bit inte ska vålla alltför stora problem. Vi får se.
Linförighet borde vara skapligt okej, liksom inkallning (möjligen sätter han sig spontant framför mig istället för vid sidan, men det får vi väl nöta in) och apportering. Ja, det är ju ingen apportering egentligen i lydnadsklass I, utan bara ett fånigt hållande av apport i munnen. Det ska han väl kunna greja.

Ja, det blir spännande att se om han beter sig som jag tror imorgon. Vi kan inte vara med hela tiden, utan jag måste dra vid tolv, en timme innan kursen slutar, för att hinna hem och äta och byta om tills vi ska iväg till Petters och Karins bröllop i Stadshuset. Hundarna får vara hemma ensamma några timmar tills Sara kommer hem från jobbet. Det blir en dag med full rulle, med andra ord.

3 kommentarer

  1. Kul med lydnadskurs!

    Ang. inkallningen, så får han komma in och sätta sig framför dig, står så här i reglerna för lydnadsprov:


    Vid hunds inkommande till den stillastående förarens sida accepteras att den först sätter sig framför och sedan kommenderas
    in till vänster sida. Föraren avgör när hunden ska kommenderas in.”

  2. Hej! Ja, det var roligare än jag trodde. 🙂
    Jag har hört om detta, men då ska väl hunden riktigt långt fram, typ som jag fattat att det är i IPO? Så långt fram sätter han sig inte nu, utan mer på lagom fågelavlämningsavstånd. 🙂
    En annan fråga, du som kan det här med lydnad: måste man verkligen använda just de kommandoord som är beskrivna i regelboken? Kan jag inte använda t.ex. Vänta istället för Stanna kvar? Och Tack istället för Loss? Har absolut ingen lust att lära om orden bara för att de råkar stå i nån regelbok …

  3. Tror inte hunden måste sitta lika nära som i IPO, själva sättandet bedöms ju inte riktigt som det gör i IPO, dock måste man ju bekvämt kunna ta emot apporten men det borde ju gå om du i vanliga fall kan ta emot en fågel. 😉

    Du kan använda andra kommandon, jag använder själv ”vänta” istället för ”stanna” och ”tack” istället för ”loss”. Däremot, använder du handtecken istället för röstkommando – t.ex. på ställande under inkallning – så måste man säga till om det. Jag hade tidigare handtecken på just ställandet i inkallningen, då sa jag det till domaren när jag hade lämnat hunden och gick ut till där jag skulle stå och ta emot, eftersom jag liksom passerar domaren ”på vägen” då.

Kommentarsfunktionen är avstängd.