Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Hund 2008 i Älvsjö

Idag hade jag hundfri förmiddag. Eller hundfri, jag åkte ju till Älvsjömässan och tittade på Hund2008. Kasperfri borde jag väl säga. Bara jag, hur skönt som helst, ingen som hade åsikter om vad som skulle tittas på eller hur länge man skulle stanna.

Det tog längre tid att köa för p-biljett än att komma in utan hund på mässan. De flesta stod ju med hund och skulle passera veterinärkontrollen.

Där fanns mängder av utställningsringar, rasmontrar och givetvis försäljningsmontrar. Jag kikade en liten stund på agilityn, men den var svårfotad.


Ett besök i gårdshundsmontern var ju givet, och där var det fullt av besökare den stund jag var där. Pompe står ut med att bli klappad på huvudet.
Jag tittade på när Barbro Börjesson gav tips åt en matte med en blandras som ville valla bilar, och hon pratade mycket om att använda rösten på rätt sätt. Kändes lite som Eva i Frösunda. Fick inte alls så negativa vibbar som man hört att folk har om B.B. Lite åt det gammaldags hållet kanske, men å andra sidan varade det bara 20 minuter, så man fick ju inte hela bilden.
Sen var det rasparad: en ras i taget fick steppa in med en speaker som berättade i korta ordalag om rasen. Lite kul att se vissa ovanliga raser jag bara hört talas om, men aldrig sett i verkliga livet.

På gårdshundssidan hade man satsat på gammaldags bondgårdsutstyrsel. Hunden var väldigt pigg och verkade gilla att visa upp sig.

Vit herdehund var noggranna med att visa på sitt schweiziska ursprung. Läste i deras infomaterial om bakgrunden: det var 1933 som vita schäfrar förbjöds i Tyskland. Ringer det några klockor?
Rasdifferentiering skedde alltså på fler plan än bara bland människor.

Fina är de iallafall, och rakare rumpor än många av dagens schäfrar har de också. Det här är den första korthåriga herdehunden jag sett (långhårig finns längre ned).


Labradorerna visade på sin bakgrund inom jakt och fågelapportering.


Lite ovanligare var den ungerska kuvaszen, en mycket gammal herdehundsras.


Bergamascon är en italiensk vallhund, inte en rastafrillad jycke som diggar Marleymusik.

Flera hundar fick visa på sin dragförmåga: här en landseer.


Och här en alaskan malamute.


Sen pratade jag med folk om flera intressanta raser. Försvarsmaktens hundtjänstenhet var till exempel på plats och pratade om fodervärdskap åt schäfervalpar. Undrar hur det skulle vara som en förövning till en brukshund? Den har man i ca 15–18 månader, sen tar Försvaret tillbaka de hundar man vill satsa på. Kan ju bli hårt att skiljas, förstås. Ca 20–30 % gallras ut vid MH/korning. De som inte platsar får fodervärden chans att köpa.
Några raser som jag kikade lite extra på:

Den vackra vita herdehunden, långhårig. Mot herdehunden talar skällighet och mycket hårfällande. Annars verkar det vara en mycket trevlig brukshund.

Gul labrador hör till de vanligare raserna. Skulle jag nån gång skaffa en sån ska det vara en jaktvariant eller möjligen en dp. De flesta labbarna på utställningen var alltför grova (feta), den här hörde till de smalare. Unghund?
Jag gillar deras lyhördhet och träningsvilja. Mot talar väl mest vanligheten, och att det kanske är svårt att få köpa en jaktlabbe om man inte jagar.

Kromfohrländer har jag ju alltid gillat. Det skulle ställas tre stycken, men den här tiken var den enda jag såg. Hon var importerad från Finland och var inte alls så reserverad som rasen ofta omtalas. Hon hanterade den ganska tuffa miljön mycket fint.
Det kanske inte blir nästa hund, men nån gång vill jag ha en kromie.

Mor och dotter beauceron. Killen i montern talade sig varm för rasen. Det var hans första brukshund och han tyckte absolut man kunde ha en sån som nybörjare inom bruks. Han hade köpt sin hund från en kennel 23 mil härifrån och hade god och regelbunden kontakt med dem, med träffar, kurser och sånt.
Det skulle jag också uppskatta – en sån här lite svårare ras behöver man nog rätt mycket tips och råd med.

Båssarna finns också i merle, en färg jag normalt inte gillar, men den här var snygg.

Och som en sista, lite outsider: korthårig collie. Jag pratade inte med någon om rasen, men har tidigare läst att den hör till de lite lättare bruksraserna och mer arbetsvillig än den långhåriga.
Inte så ful som jag tänkt mig, även om jag har lite svårt för den långsmala nosen.

10 kommentarer

  1. Hej!
    Är det inte ett bättre alternativ att ta en avelstik åt försvarsmakten, då får du en grundtränad hund som är ca 15 månader, som är bara att fortsätta med, så står det för alla kostnader, foder mm, så tar de tiken för valpningen, tre kullar.
    Ang ras är ju helt beroende på vad du ska göra, vilka drifter du är ute efter. Du kan ju ta en schäfer med lite mindre drifter (sk utställningsschäfer), eller en bruksavlad schäfer med lite mer drifter, alt MASSOR. Vilken ras du än väljer, eller typ så är det olika sorters jobb. Men ex en vit herdehund är ju inte direkt avlad för bruks…
    Bästa är nog att välja vad du vill göra med nästa hund, sedan välja ras. Eller en dsg till?
    Sedan passar ju olika raser kanon ihop, schäfer och corgi funkar inte alls i min mening, schäfer och dsg är perfekta ihop.

  2. Hej!
    Det känna inte riktigt aktuellt med en hund nr 2 ännu, bara lite spånanden från min sida när jag nu såg så mång fina hundar på en och samma gång… Kasper ska väl åtminstone få mogna lite till först… 😉
    Men, om det så småningom blir en hund nr 2 så är jag lite tveksam till schäfer – de verkar lite skarpare än vit herdehund och beauceron, de har en större benägenhet till jakt (räcker med Kasper) och de fäller massor. Okej, visst är utställningsvarianterna lite enklare, som du skriver, men de är ju asfula!
    Nej, vit herde är kanske inte rent bruksavlad, och troligen är det inte där jag hamnar heller om det blir en hund nr 2. Men de är så fina… 🙂
    Både jaktlabbe och beauceron passar bra till det jag tänker mig för nästa hund, fäller mindre och är mindre jaktbenägna (kan ju variera med individen, förstås).
    Detta sagt om schäfer, din Tosse verkar hur fin som helst! Det är inte det att jag inte gillar dem, det gör jag verkligen, tror bara inte just nu på en sån som min nästa hund…
    En dsg till? Tja, nån gång i framtiden, kanske. Varannan liten och varannan stor känns som en lagom mix. Jag gillar absolut dsg som ras, men tänker mig nog något större nästa gång.
    Men kom gärna med fler synpunkter, detta ligger ju som sagt i framtiden, och alla vinklingar på detta tåls att klura lite på.

  3. Hej!
    Kul med bilder ifrån utställningen! Anna kom 2:a i rasparaden i lördags uppklädd som bondmora! Är det lantras så är det!

    Pompe är lugn nu som 8:a åring. När han var ung så tränade vi honom massor både på kurs och privat träning, minst 1 gång per vecka. Han hade koll på allt runtomkring fick han beröm, fick man ge det försiktigt med rösten annars föll han ur och blev överlycklig och man fick börja om. King är liksom en annan sort. När vi gått unghundskurs har han haft örnkoll på mig och jobbat på bra. När vi promenerar tillsammans med Pompe då har King vadd i öronen, men på tu man hand är han jätteduktig! Vi ska gå tävlings lydnad längre fram i vår.
    Kul att ses vid rasmontern, ha’ det bra!
    Birgitta

  4. Kul att läsa om Hund2008 för en göteborgare! =) Massa fina kort oxå! Alltid kul att se lite olika raser – jag längtar till MyDog i januari! Visste inte att den vita herden varit skild från schäfern så länge?!

    Kul alternativ för framtida hund du har! Jag var faktiskt och kollade på en kull beauceroner tänkta åt mamma för ett par år sedan, men som tur var blev det DSG till henne istället. =) (Hittade hit via King btw) Själv har jag fortfarande ett öga åt rasens håll, fast det finns ju så många kandidater att jag inte har någon aning än. Varannan stor varannan liten låter bra, det hade jag oxå tänkt köra. =)

    Ha det gôtt, hälsningar från Y-flocken (blandis & tollare) i Gbg!

  5. Den du kallar Berner sennen är faktiskt en Landseer. 😉
    Sennenhundarna är alltid jämnt trefärgade.

  6. Oj, och nån som upptäcker detta misstag mer än ett halvår senare. 🙂 Tack, ska justera texten genast.

  7. Det finns även Vit Herdehund uppfödare som inriktar sin avel mer mot en arbetande hund. Jag har själv hund från Kennel Tågabo och måste säga att det är en mycket arbetsam grabb med mycket motor. Är mycket nöjd med honom.

  8. Hej
    Jeanette heter jag och går på Thorén Business School i Gävle. Jag läser kursen Webbdesign där, och en av kursmålen är att göra ett projekt, som i det här fallet handlar om att göra en egen hemsida om valfritt ämne. Jag valde labradorer. Och nu har jag svårt att hitta bilder till min hemsida som inte är skyddad av upphovrättslagen, speciellt på vita och bruna labradorer. Så då är mina fråga till dig, om det går bra att jag lånar bilder här ifrån din blogg, om jag länkar till dem? 🙂

    Många kramar Jeanette

  9. Inga problem. Skicka mig gärna länken när du är klar, så jag kan kika på vad du gjort. 😉

    Lycka till i arbetet!

    Eva

  10. Åh tack så jättemycket! Det här förenklade det hela för mig!
    Självklart skickar jag länken till dig 😀

Kommentarsfunktionen är avstängd.