Jag steg upp tjugo över fyra i morse. Är rätt mör nu, men en liten redogörelse medan jag har allt färskt i minnet. Först av allt en mycket fin rastplats, väl värd att lägga på minnet inför framtiden, återfinns på Bieåsen.

rastplats_bie

 

utedass_bie

 

Bieåsen.

trana

 

Hemmavid travade ett rådjur över Arningeleden och nästan framme vid provplatsen stod denna trana på grusvägen och flyttade sig i maklig takt när jag sakta rullade närmare. Jag såg senare under dagen flera tranor som flög över provområdet.

samlingsplatsenDen vackra samlingsplatsen med nära till bilarna – ingen skugga där, men det behövdes inte idag. Framkanten på vattnet användes till två dubbelmarkeringar, varav den andra skulle tas in av hund nr 2 som en dirigering.

vattenmarkeringar

 

De röda prickarna visar ungefär hur de första vattenmarkeringarna föll. Kastades alltså som en dubbel, men efter att den första tagits in av hund 1 (Lakrits) tog hund 2 (Shade med Anneli Jansson) in den andra som en dirigering. De blå prickarna visar samma procedur fast omvänd skickordning. Här stod man i lite snedare vinkel än vad som framgår av bilden.

Innan vattenjobbet startade dock det hela med två landmarkeringar.

landmarkering1

 

Detta är par 1. Första hunden lämnar just av en fågel som plockats upp strax till höger om bilden medan hund 2 är på väg ut för att ta in markering nr 2 som kastats åt vänster bortanför stora granen.

Sedan genomfördes vattenjobbet enligt bilderna ovan. Därefter var det dags för den andra parhundens sök. På väg dit sköts det två skott under gång.

sökområdetSökområdet var ungefär 50 meter brett och knappt hundra meter långt. De tre gröna prickarna är änder som kastats in i vassen, där det var lerigt och sankt, riktigt jobbigt att springa. De blå prickarna är kråkor som gömts under granar uppe på kullen. Längst bort en bit in i skogen är den gula pricken en hare. De båda rosa prickarna borde egentligen vara utom synhåll på andra sidan de utskjutande granarna. Detta var två trutar. Av de ekipage jag såg var det bara ett fåtal som fick in en av dessa och inget ekipage som fick in båda. Lakrits plockade in alla änder, en kråka och haren.

dirigering1_björkenNär hund 2 gjort söket gick man bort till det angränsande fältet. Hund 1 (Lakrits) skickades bort till björken. Jag fick blåsa lite, men han lyssnade väl.

dirigering2_vä_granSedan vände vi ett kvarts varv åt vänster och hund nr 2 fick ta in dirigeringen som låg bakom granen.

Vi promenerade vidare en kort bit över fältet till samma kulle som använts till de första markeringarna, men stod nu från ett annat håll. Samma procedur som vid de första landmarkeringarna, men denna gång var det jag som väntade till parkamratens hund var på ingång innan jag skickade Lakrits på den andra markeringen. Där ringade han lite och var borta en kort sväng till första nedslaget innan han kom fram till nedslag två och hittade fågeln.

vattendirigering_xHär står första paret vid första vattenarbetet. I några fall (bland annat den golden som syns på bilden) ville domaren kontrollera vattendirigeringen lite mer då han inte tyckte att detta första arbete var tillräckligt utslagsgivande, och då lade båten ut ytterligare en fågel i bortre vasskanten ungefär åt det håll denna svarta hund simmar och så togs denna extra dirigering allra sist. Då låg båten inne vid land i den glugg som döljs av den högra personen i bild. Det roliga var att denna golden på dirigeringen kände vittring av fågel i båten, hoppade upp och när föraren lade på ett extra Ut hoppade hunden sen ner i fören och lyckades på så sätt behålla sin raka linje. Detta roliga lyckades jag tyvärr inte fånga på bild, men det såg kul ut. Extra kul var att de efter denna dirigering fick ett förstapris.

viltbil

 

Ett innovativt sätt att förvara viltet i väntan på användning.

Lakrits fick alltså ett nytt andrapris. Denna gång var det söket som var avgörande för prissänkningen. I protokollet står det ”Önskas uppvisa en större intensitet och ett bättre sökmönster för att bli fullt effektiv i sitt arbete” och det blev två treor på detta moment. I övrigt femmor förutom en fyra på en ”något diffus minnesbild på landmarkering nummer två” (detta skulle enligt domarens muntliga besked i sig inte medfört prissäkning).

protokoll

 

Sammanfattande kritik: Gör ett bra markerings- och dirigeringsarbete. Brister idag i sitt sökarbete för att nå högsta pris.

Det är lite intressant om man jämför dagens protokoll med torsdagens på punkterna Fart och Uthållighet: i Herräng var farten ”God” och uthålligheten ”Räcker mycket väl till” medan dessa omdömen idag var ”Måttlig” respektive ”Mattas under sökarbetet”.

Det var den skillnaden som fällde oss idag. Två teorier som luftats på Facebook är att proven kom för tätt inpå varann (och vi tränade dessutom lite igår) alternativt att han ännu inte återfått sin fulla kondition efter kennelhostan som ju satt i länge. Kanske var det en kombination av dessa saker.

Nu stundar iallafall mer vattenträning med dirigeringar och störande markeringar samt jobbiga sök där han tvingas arbeta noga från närområdet och ut. Det gjorde han för övrigt skapligt idag, även om marktäckningen inte var helt idealisk. Det stundar ju också roliga WT och Labbecamp samt kennelträff framöver som ska ge ytterligare knuffar framåt.

Men först: en Aberfeldy!