Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Manners Minder

Jag har investerat i en dyr apparat som jag hoppas få mycket glädje av. Den heter Manners Minder och är en fjärrstyrd godisapparat. Vi har hittills bara hunnit prova litegrann, och i början lekte hundarna ”den lille teknikern” i sin iver att komma på hur man fick ut det där godiset ur apparaten. Men det har lugnat ner sig och jag har kört två korta pass med Lakrits och ett med Kasper.
Medan jag körde pass nummer två med Lakrits kom jag på att det vore ju kul att filma det vi höll på med. Här kommer alltså en liten spontan filmsnutt tagen i flygande fläng med min iPhone.
Egentligen är det Kasper som behöver tränas på att ligga fint när det ringer på dörren. Men det är ju lika bra att förebygga och träna detta med Lakrits också. Vi har två ytterdörrar, vilket gör det hela lite svårtränat. Jag har tidigare försökt få Kasper att lägga sig i sin vanliga bädd i köket när någon ringer på dörren, men det blir för långt avstånd, och han har ingen överblick, så jag har inte fått till det. Detta är ett försök på ny plats, mellan de båda dörrarna, där man har åtminstone viss sikt åt bägge ytterdörrarna. Jag hoppas därför att detta ska fungera bättre. Bädden är en temporär lösning, kanske ska det bli en liten matta där istället. Vi får se.
Jag har tänkt att börja med kökssidan, för den har trevligast pling som inte leder till samma höga stress. Den här dörren har vi också tränat en del tidigare. Gatudörren har en otrevligt ljudande dörrkläpp (något vi kanske egentligen borde tänka på att åtgärda) som låter väldigt abrupt och genast leder till vrålskällande hund. Här är utmaningen större.
Filmsnutten visar bara hur sitt alternativt ligg i bädden genererar godis. Nästa steg blir att sätta kommando på det för att sedan själv gå och ringa på dörren och samtidigt säga kommandot. Eller om ringsignalen räcker som kommando? Det där får jag fundera på… Nu till filmen:

10 kommentarer

  1. BF Skinner skulle ha varit grön av avund om han levat!

  2. Men *ynk* så söt han är!! Skulle kunnat komma och kidnappa honom hur lätt som helst… 😉

    Duktig är han också! Jag måste ta tag i att använda vår Manners Minder nu.

    Enda nackdelen jag har hittat är att mina godisgalna stora ”bestar” försöker vända upp och ner på maskinen (eller i Garibaldis fall – öppna den… inte så oväntat när det gäller honom) när inte godiset kommer fort nog…. 😉

  3. Har nu oxå börjat titta på dvd:n som hör till. Det där med rätt ordningsföljd… 😉
    Mycket att ta in på dvd:n om man inte kört klicker sedan tidigare.

    Iallafall, där fanns nån övning i början för om hunden försöker krafsa för mycket. Jag körde bara med utsläckning: krafsa = ingen godis kommer. Svårt med så stora hundar som du har, de har ju mer kraft att sätta bakom, även om maskinen är skapligt tung med låg tyngdpunkt. Man vill ju heller inte att de ska ha sönder den… :O

    Lakrits var jätteduktig! Kasper kom igång lite snabbare (mer klickertränad och shejpad sen tidigare), men fastnade när jag ville öka kriteriet från att sitta i bädden till att ligga. Då hajade han plötsligt noll och retarderade till att försöka släpa runt bädden och allt möjligt annat som inte hade det minsta med att vara i bädden att göra. Får köra ett nytt pass med honom i morgon så lossnar det säkert med besked.

  4. Annika Månsson

    27 juli 2010 at 00:06

    Vilken otroligt fiffig konstruktion! Borde vara suverän att ha som externbelöning vid lydnadsplanen också. – Vill också ha!!! Och vill också ha lugn och ro med skällig flatt vid dörren. Vart hittar jag en sådan??

  5. Annika Månsson

    27 juli 2010 at 00:22

    Hittade den! Hoppas den har bra kvalitet för det priset.

  6. Annika – den finns att köpa i Sverige (urdyr). Den finns att köpa i USA (väsentligt billigare) – sen riskerar man att åka på tull och moms när man för in den, då åker vinsten ner, men man kan tjäna lite iallafall. Frakten är stötestenen från USA, bäst är om man kan gå ihop med någon. Jag gjorde så att jag samköpte med mig själv 🙂 från annan butik och lät ett företag samfrakta det. Vill du veta mer så hör av dej på mejl.

  7. Mina nöjde sig ju inte bara med att krafsa – Chili stack in nosen och vände nästan upp och ner på maskinen ett par gånger… Garibaldi jobbade för att få upp locket och eftersom han tittat på när jag öppnade den så är jag övertygad om att han snabbt hade lärt sig öppna den – nackdelen med smart hund…. 😉

    De är ju så pass stora att om de krafsar på den så tar det inte många försök innan de välter den och då är ju risk att locket går upp.

    Sigge var nog den duktigaste, för han var mest intresserad av godiset och fokuserade på det.

    Nå, bara att jobba vidare, jag kanske ska köra mina i koppel ett tag så jag helt enkelt kan hejda dem från att krafsa, välta och leva rövare… 😉

  8. Du har inte ”den lille teknikern” utan ”den store teknikern”. 😉

    Kanske också lägga dit en del godis själv inledningsvis så att det inte blir självklart att det alltid kommer inifrån maskinen?

    Koppel kan nog vara bra. 😀

    Få till nån slags omvänt lockande – passiv vid maskinen = godis, inte passiv = inget godis?

    Kan du inte filma hur de håller på, vore kul att se? En båsse tar man inte där man satt honom. 😉

  9. Vilken fiffig mojäng. Och dessutom en väldigt nyttig övning som du kommer att ha stor glädje av framöver. Bra jobbat Eva!!

  10. Anita, den är superfiffig, funkar bra till Lakrits vanliga matkulor, dessutom. Tyvärr funkar inte Kaspers torrfoder, de bitarna är inte helt runda utan lite tillplattade och fastnar ibland i frammatningsplattan. Så just nu får även han Lakrits mat, en inte helt bra lösning. Ska hitta en bättre sort till honom.
    Lakrits tycker nu att bädden är jätterolig att lägga sig i. 😉

Kommentarsfunktionen är avstängd.