20150312_074151Huset är ju byggt 1896. Och jag hade en mosstvättare här i höstas då vi tillsammans konstaterade att det var nog ingen bra idé att tvätta bort mossan på mina takpannor. Mossan har krupit ner i porerna på pannorna och risken för läckage skulle antagligen mångdubblas om mossan plockades bort och pannorna kunde vittra sönder ännu mer. Han konstaterade att pannorna måste vara den första generationens takpannor, kanske från början av 50-talet.

Istället har jag nu haft en kille här för att offerera en takomläggning. Han konstaterade att det inte finns någon papp under alls, utan pannorna ligger på trä. Punkt. Vi diskuterade lite om tilläggsisolering vore bra i samma svep, men han kunde inte garantera vad som skulle hända med ventilationen, så jag bestämde mig för att skippa den tanken. En prisfråga också, så klart. Nu ska han offerera något underduksmaterial som andas, typ goretex, en diffusionsduk, för att säkerställa att huset andas och inget byggs in med tät papp.

Häpp. Det blir ju rena rymdtekniken i mitt artonhundratalshus. Hoppas det fungerar utan att förstöra något. Killen varskodde om att man på grund av de lite hipp som happ satta brädorna under inte kommer att kunna fästa duken lika tätt som tillverkaren anger. Nähä. Men nu har jag ingen duk alls, eller papp, så det borde ju ändå bli en markant förbättring. Hoppas jag. Lite orolig blir jag när jag läser en varnande artikel som denna. Å andra sidan finns det flera goda erfarenheter här, plus någon som fick plocka bort en massa gammal spik och i efterhand tror det blivit enklare med oljehärdad masonit.

Byte av hängrännor rekommenderade han också för bättre/modernare upphängning. Och nya vindskivor. Jag frågade honom om det gick att få till ett skärmtak ovanför min ytterdörr på något sätt, men han konstaterade precis som jag befarat att han inte såg någon sådan möjlighet.

Tja, nu får vi se vad priset hamnar på och hur jag går vidare.