De som följer mig på Facebook vet att jag anlagt en ny uteplats, men jag tänkte samla framför allt alla bilder här som ett litet minne för framtiden.
Det började med att jag slökollat runt lite på Blocket och hittat fina begagnade betongplattor 40 × 40 cm med namnet Lava (dvs. mörkt gråsvarta med lite ojämn struktur ovanpå som om det runnit lava där). Mejlade men fick inget svar, trodde allt var sålt. Sen typ 10 dagar senare ringer han och det finns plattor kvar, han hade bara missat mitt mejl.
Så den 26 juli åker jag tre vändor med släpet till Sundbyberg och hämtar hem 2.2 ton plattor, eller 150 stycken. Rolf kommer och hjälper till, vilket gjorde att det hela gick lite snabbare.
Nästa steg var att mäta ut en någorlunda rätvinklig rektangel, men trots att jag tog Pythagoras till hjälp var det svårt.
Grannen kom rasslandes över med sin grävskopa och hjälpte till med grävandet. Jag hade aldrig klarat att handgräva det med alla de eländiga asprötterna och stenbumlingarna han plockade upp.
På morgonen den 30 juli anlände gruset från Billefälts. Där hade jag lite tur, ringde in ordern på eftermiddagen dagen innan och de hade en bil att skicka på direkten.
Här har jag så lagt ut fiberduk och skottat över 2 skottkärror grus. Som en droppe i havet, men så den inte blåser/regnar iväg. Notera dammen jag fått där buskarna ska planteras. Dagens regnskörd…
Sedan kom grannen tillbaka och skyfflade grus så det stod härliga till.
Lite syns det efter grävskopan och grushögen, men inte alltför farligt. Sen tog projektet paus några dagar medan jag åkte till Västergötland en sväng. Men den 5 och 6 augusti köpte jag alla buskar jag ville ha och planterade dem i diket på två sidor runt uteplatsen. Min tanke var att inte bara ha en enahanda häck av till exempel syren, utan ha olika blombuskar som ger olika höjd, form och struktur och som blommar olika månader. Jag har hållit mig till vita och rosa blommor i olika skepnader för att ändå få någon slags enhetlighet i det disparata.
Det var ett jäkla dike att fylla igen, även om det mesta av regnvattnet runnit undan. Jag fick lite tips av en trädgårdsmästare som komplimenterade mig för att jag valt buskar med så varierad blomningstid. Det var ju just det som var meningen.
En lista över de buskar som planterats räknat från vänster närmast vedboden:
Syrenbuddleja White Profusion
Vidjehortensia ’Invincibelle Spirit’ ’The Pink Annabelle’
Konvaljbuske Clethra Alnifolia
Syrenbuddleja Pink Delight
Prakttry Bristol Snowflake
Hybridrosenkvitten Youki Gotin
När diket fyllts ut någorlunda med plantor och jord var det dags den 7 augusti att hyra en markvibrator i Okvista. Att få upp den på släpet gick ju enkelt med deras truck, men att få av en metallklump på cirka 160 kg utan att krossa tårna? Lösningen var åter grannen som kom med grävskopan och en kätting och lyfte ner den så fint på gruset.
Mer jord behövdes till buskraden för att inte gruset skulle flyga ut när jag började vibrera. Det fixades genom att grannen skakade fram jord ur de tidigare uppgrävda jord- och gräskokorna. Sen skopade han ut jorden lite grovt och jag gick efter med spade och jämnade ut det hela.
Tyvärr gick det alltför fort att vibrera så fotografen hann inte med medan det yrde som värst. Men jag försäkrar att det var kul när jag väl fick kläm på hur jag bäst borde manövrera den rackaren för att den skulle åka åt rätt håll utan att gräva ner sig för mycket. Kan rekommenderas till alla äventyrliga.
Redan nu finns det lite blommor på vissa senblommande buskar.
Ovanpå det hårda gruset var det nu dags för sättsand. Den 10 augusti åkte jag och hämtade en kärra sådant i Vallentuna. Killen trodde att jag skulle behöva minst en, kanske två, kärror till, men det räckte nästan med en.
Jag nöjde mig med två plastsäckar sättsand till plus 2 säckar fogsand som så småningom ska sopas ner mellan plattorna.
Den 11 augusti påbörjade jag den mödosamma utläggningen av stenplattorna. Det krävdes mycket tålamod. När jag lyft samma platta för femte gången var tålamodet på upprinningen. Men de gånger de låg bra på första försöket blev jag så glad att det liksom uppvägde det hela.
Det blir en bra workout för både armar, rygg och lår. Jag kom på att denna lilla hyllbärare fungerade utmärkt som distans och att ha att peta undan enstaka, något för höga, gruskorn med.
Tre rader var vad jag mäktade med första dagen. Den 13 augusti hade jag kommit halvvägs.
Och den 16 augusti var jag äntligen klar med alla plattorna. Det blev som väntat lite trixigt i sista hörnan där det saknades lite grus för att diket grävts ut lite väl mycket där utan att återfyllas tillräckligt med jord. Men det löste sig rätt bra ändå.
Kasper uppskattar mina ansträngningar. Och prakttryet Bristol Snowflake, som bara blommar med ett fåtal blommor, visar sig lukta gudomligt gott. Tänk när dessa buskar vuxit till sig lite …
Den 18 augusti var jag helt färdig med uteplatsen. Mindre än en månad alltså från start till mål.
Fortfarande återstår det att återställa gräsmattan runtomkring, men där sätter jag åter min tillit till grannen och hans större grävskopa. Så ska det monteras upp en ny grill också. Men det blir en annan dag.
Efter tips från goda Facebookvänner blev det till slut en sådan här:
Senaste kommentarer