Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: Torsholma (sida 1 av 6)

Nästa steg i fiberdragningen

Nästa steg i fiberdragningen ålåg mig själv: att gräva ner kabeln från husväggen till en pinne strax utanför gärdesgården.

Det är inte många meter, drygt fem, kanske. Men en kantsten jag inte ville ta bort (skulle nog bli svårt att få dit den lika bra) var första hindret. Jag grävde under, men det var svårt att få igenom den bångstyriga kabeln.

Nästa hinder trodde jag skulle bli de höga perennernas rötter. De har nog vuxit där många år. Som tur var gick de lättare att få bort än jag väntat. Fick dock göra en liten böj på grund av en stor sten.

Sen såg det ut att vara några enkla gräsmeter kvar. Men ack! Den delen var precis under ytan full av 3–5 cm stora stenar. Spaden stötte på motstånd precis hela tiden. Efter att ha fått sleva upp dem från horisontellt håll och gräva mycket grundare  än vad jag hoppats på hade jag äntligen rännan klar bort till staketet. Lite grävande från andra sidan också och jag var igenom.

Jag lade ett gult plastband intill kabeln i tanken att om jag eller nån annan råkar gräva i trakten i framtiden ska det kanske skymta fram innan kabeln kapats av. Sen glömde jag att ta reda på resten av rullen, så den ligger nu begravd i rännan, den med.

Nu kan iallafall fiberfirman komma närhelst de vill och fortsätta med nästa anslutningssteg till stora nätet. Snart har det 21:a århundradet kommit hit till torpet.

 

 

 

Fiber förbereds på torpet

Idag har nästa steg vidtagits på torpet. Det ska dras in fiber! Nu har box monterats inne samt anslutning gjorts på fasaden utanför.

Nu ska jag gräva ner kabeln under rabatten och genom trädgården rakt ut till stolpen som skymtar på andra sidan staketet i höjd med Lakrits nyfikna nos.

Det är inte mer än max 7 meter, så det ska jag nog klara. With a little help from my friends…  Eller helst utan, när jag tänker närmare på saken.

Blick tillbaka på 2016 och in i 2017

img_2449Hundåret 2016

Jag hade som mål att klara elitettorna med Lakrits under 2016, men dit nådde vi inte. Vi avancerade iallafall från ett par treor 2015 till ett par tvåor. Där är jag gladast över den jättelånga och ursvåra dirigering på havet som han nästan lyckades med. Han blev också tvåa på elit-WT på Lidingö. Duktigt jobbat!

Jag skrev som mål för 2016 att göra fler och svårare sök, där uthållighet och arbetsglädje ska vara det viktiga, att ha en trygg och lugn miljö runt Lakrits i tävlings-/provsammanhang, att bli bättre på att skilja på Vänster (spring långt) och Sök vänster. Jag  har periodvis tränat mycket sök och Vänster, och tror jag fått in en rätt bra rutin kring vår prov-/tävlingsbubbla. Däremot att få till en vettig vändsignal, två pip (till skillnad från fyra, som är inkallning), har jag inte gett mig i kast med. Kanske orkar jag med det 2017?

fotgaende-2537

Sansa kom till oss efter midsommar så efter det har proven i det närmaste legat nere. Jag har lagt ner tid på miljöträning och grunder med henne, och även om vi självklart har mer att jobba på innan det är provdags där är hon en lovande liten tik som det är kul att jobba med. Mycket krut får läggas på lugn.

Jag grundade hennes vattenkontakt under den härliga semesterveckan i Forserum.  Hon har fått apportera and, kricka och korp. Hon gjorde FART-test med bravur i slutet av året.

Lakrits kastrerades i slutet på året.

Bokåret 2016

Vi lyckades sjösätta novellantologin, tillika presentboken, Från ljugarbänken i Täby. Det krävde en enorm mängd energi och stor arbetsinsats från min sida vad gäller framför allt layouten inne i boken och en massa bildbearbetning. Det känns otroligt skönt att lägga detta projekt bakom sig.

lf6a2031

Torsholma 2016

2016 var första året jag bott här utan att ha något stort projekt på gång. Jag nöjde mig med att plantera lite perenner vid den stenlagda uteplatsen och sydde lite nya gardiner. Skönt med paus från renoveringsarbete och bara kunna njuta av hus och trädgård.

20161030_125024

Övrigt 2016

Jag var en vecka på Cypern, där jag bland annat besökte Margareta. Trevligt!

På hösten åkte jag på konferensresa till San Francisco med vandring i Yosemite.

Träningsmål 2017

När jag läste tillbaka om 2016 insåg jag att jag inte egentligen tränat The Diamond så mycket efter Keith Matthews-kursen. Det ska jag försöka ta tag i under året. Det vore ju fortfarande kul att få till ettorna i b-prov elit, vi får väl se hur det går med det. Det är ju fortfarande söket som behöver stärkas. Under vintern har Sansa drabbats av kennelhosta (startade 2 december) och hundarna har varit i karantän och tappat en del kondition. Den måste byggas upp igen under tidig vår.

Kanske blir det någon start med Sansa i WT eller b-prov nkl. Först ska grunderna sitta mer ordentligt med fokus på lugn och stadga. Arbetslusten är det inget fel på. Hon har ännu bara hört skott i passivitet, och det finns fler viltslag att introducera. Det kommer under året.

0881_omslag_v1

Bokåret 2017

Jag ska försöka jobba vidare med uppföljaren till Den gula giraffen. Den nya boken utspelar sig i Bourgogne och Tyskland, där Hallberg och hans nya kvinna är på vinresa. En i sällskapet mördas i en crémantgrotta och Anders Hallberg bryter gärna semestern för att ta sig an fallet. Parallellt bokar en njursjuk kvinna från Täby in sig för transplantation hos MEHEC, en privat lösning då landstingsköerna är ohållbart långa. En liten teaser, fortsättning följer …

Torsholma 2017

Det kanske inte ens blir en tumme, men det finns en del som borde göras, och annat som vore roligt att göra:

  • byta fönster
  • tilläggsisolera vissa väggar med ny fasad
  • ny trappa till entrén
  • entrétak (knepigt på grund av låg takhöjd)
  • balkongdörr på baksidan (istället för ett vardagsrumsfönster som ändå ska bytas)
  • trädäck på baksidan (möjligen med tak på del av däcket, kan vara knepigt på grund av låg takhöjd)
  • jacuzzipool i anslutning till trädäcket

Dessa saker hänger åtminstone delvis ihop, så ett samlat grepp vore bäst. En kostnadsfråga, såklart. Vi får se.

Dessutom är det på gång att vi förhoppningsvis får fiber hit ut. Det handlar om att tillräckligt många ska ansluta sig till fibernätet. Det är en stor dröm – fiberanslutning till mitt torp från 1886! Snacka att dåtid och framtid möts. Till hösten hoppas jag att det finns på plats.

20160819_170334

Övrigt 2017

Jag ska åka på konferensresa till Los Angeles. Det innebär återseende av en del gamla kollegor, så det ser jag fram emot.

Stugan i Forserum har vi bokat i år igen. Då hoppas jag få till mycket vattenträning, framför allt med Sansa, när vi har nära tillgång till sjö och båt.

I övrigt hoppas jag på många andra trevliga händelser, och framför allt att nära och kära får ha hälsan.

Spolat kröken

20160126_122903_spolbil

Har haft full rulle här, minst sagt. Tre olika vvs-bilar fick komma innan de fick ordning på mitt avlopp. Den här bilens killar grejade biffen.

De rekommenderar nu varmvattenspolning ihop med fett samt förebyggande spolbil igen om fem år.

Det verkar vara nåt med gamla gjutjärnsrör som man plötsligt kopplar in modern utrustning på. Suck.

Tillbakablick på 2015 och framåtblick inför 2016

Träningsåret 2015

Vi grejade två ettor i B-prov ökl i Norge i höstas! Det känns fortfarande stort. Likaså att Lakrits fick ett andrapris på A-prov på gås uppe i Järvsö. Vi lyckades också väl på WT i Wenngarn.

Vi hann också med att starta i några B-prov ekl på senhösten, och fick 3:or. Lite att jobba med alltså, och det är nog främst söket som behöver jobbas mer med, men även mattes minnesförmåga när det gäller markeringsnedslagen. En del vattenjobb gjorde han lysande, minns särskilt en supersvår dold hörselmarkering bakom en hög vassudde på Lilla Träskaten, där han valde sin alldeles egen närmaste väg strax förbi skytten och grejade in apporten utan minsta hjälp. Enda hunden som inte behövde stöttas av föraren på den apporten.

dirigering vattendirigering

20150905_105237 Lakrits_rosett-1

Lakrits och jag fick den stora förmånen att vara med på mängder av andjakter på lite olika ställen under hösten. Det är verkligen kul att se hur han har utvecklats, och att ibland kunna hjälpa till om en mindre rutinerad hund fått problem att reda ut något skammat. Tänk att vi inte längre hör till den kategorin!

Mitt största minne från jakthösten är den gången jag stod på land med god utsikt över blankvatten (skytteflottar utanför) och Lakrits jagade en skammad and. Den lurade honom ideligen genom att dyka åt ett oväntat håll, men eftersom jag hade så god överblick där jag stod kunde jag varje gång dirigera om honom åt rätt håll. Efter kanske fem–sex dyk och omdirigeringar hade vi tröttat ut anden och Lakrits kunde simma ifatt och ta den. Känslan av det samarbetet, när han uppmärksamt lydde alla mina anvisningar och fick uppleva att det ledde honom till målet, är obeskrivlig!

Bokåret 2015

Jag gav ut Den gula giraffen i mjukbandsupplaga. Dessutom pågår arbetet med en novellantologi där jag bidrar med en novell och ett antal bilder. Jag arbetar dessutom med layouten av denna bok med Täby-tema. Lansering planeras till hösten 2016. Så stay tuned …

Torsholma 2015

Det stora som hänt med huset är takomläggningen och den nya stenlagda uteplatsen med berså.

20150422_095825_resizedslutresultat4

Och sedan har vi den nya hybridbilen, såklart. Den fick sina premiärturer till Mariestad tätt följt av Norge.

Laddning

Träningsmål 2016

Det jag vill helst är att klara ettorna i B-prov ekl. Jag vet att det är mycket att gapa över, men som bästa kennelmamman skrev i ett sms när jag grejat andrapriset i Järvsö: ”[Andrapriset i A-prov] räknas som godkänt praktiskt jaktprov under hela 2016 (regeländring 2017). Så nu behöver ni ’bara’ tre elitettor i ekl för B-provschampionatet.” Så det blir målet. Om vi sedan har skuggan av en chans att nå dit, är en helt annan historia.

För att lyckas behöver vi träna fler och svårare sök, där uthållighet och arbetsglädje ska vara det viktiga.

Något som jag blir alltmer medveten om är också vikten av en trygg och lugn miljö runt Lakrits i tävlings-/provsammanhang. Vi har fått våra rutiner och ju mer jag lyckas hålla dem och vara kvar i vår egen bubbla, oavsett om vi startar först, sist eller mittimellan på ett prov, desto bättre fungerar han. Så att jobba på den biten är också något vi behöver göra.

Han är inte superbra på att skilja på Vänster (spring långt) och Sök vänster, något jag givetvis får ta på mig. Jag jobbade ett intensivt pass med Sök vänster idag, och från att ha fått börja om på bäbisnivå (mer om det i separat blogginlägg) gick det till slut med riktig schvung att söka i rätt riktning. Ett par liknande pass till så ska det nog mogna i huvudet.

En annan sak jag skulle vilja få till är en vettig vändsignal: två pip (till skillnad från fyra, som är inkallning) ska leda till vändning åt andra hållet. Både inåt mot mig om han sprungit för långt, men också vänster respektive höger om han tagit sig utanför målområdet, då tillsammans med visande arm. Jag har börjat lite smått med det, men behöver köra detta oftare och mer konsekvent.

Övriga planer 2016

I slutet av januari ska Lakrits ögonlysas, mest beroende på brorsans ögonproblem. Håll tummarna att allt är väl.

Jag hoppas få hem en valp under året, men ligger lågt med att berätta mer detaljer om dessa planer innan jag vet hur allt utvecklar sig.

Tja, sedan lär det väl i vanlig ordning hända en massa mer, väntat och oväntat. Hoppas det blir åt det roliga hållet.

Ny uteplats – Torsholma

De som följer mig på Facebook vet att jag anlagt en ny uteplats, men jag tänkte samla framför allt alla bilder här som ett litet minne för framtiden.

Det började med att jag slökollat runt lite på Blocket och hittat fina begagnade betongplattor 40 × 40 cm med namnet Lava (dvs. mörkt gråsvarta med lite ojämn struktur ovanpå som om det runnit lava där). Mejlade men fick inget svar, trodde allt var sålt. Sen typ 10 dagar senare ringer han och det finns plattor kvar, han hade bara missat mitt mejl.

Så den 26 juli åker jag tre vändor med släpet till Sundbyberg och hämtar hem 2.2 ton plattor, eller 150 stycken. Rolf kommer och hjälper till, vilket gjorde att det hela gick lite snabbare.

stenplattorNästa steg var att mäta ut en någorlunda rätvinklig rektangel, men trots att jag tog Pythagoras till hjälp var det svårt.

Grannen kom rasslandes över med sin grävskopa och hjälpte till med grävandet. Jag hade aldrig klarat att handgräva det med alla de eländiga asprötterna och stenbumlingarna han plockade upp.
grävskopa1

grävskopa2
grop_efter_grävskopan

På morgonen den 30 juli anlände gruset från Billefälts. Där hade jag lite tur, ringde in ordern på eftermiddagen dagen innan och de hade en bil att skicka på direkten.

grus1

grus2grus3Här har jag så lagt ut fiberduk och skottat över 2 skottkärror grus. Som en droppe i havet, men så den inte blåser/regnar iväg. Notera dammen jag fått där buskarna ska planteras. Dagens regnskörd…

fiberdukSedan kom grannen tillbaka och skyfflade grus så det stod härliga till.

grus_utkört1
grus_utkört2

Lite syns det efter grävskopan och grushögen, men inte alltför farligt. Sen tog projektet paus några dagar medan jag åkte till Västergötland en sväng. Men den 5 och 6 augusti köpte jag alla buskar jag ville ha och planterade dem i diket på två sidor runt uteplatsen. Min tanke var att inte bara ha en enahanda häck av till exempel syren, utan ha olika blombuskar  som ger olika höjd, form och struktur och som blommar olika månader. Jag har hållit mig till vita och rosa blommor i olika skepnader för att ändå få någon slags enhetlighet i det disparata.

plantering1
plantering2

Det var ett jäkla dike att fylla igen, även om det mesta av regnvattnet runnit undan. Jag fick lite tips av en trädgårdsmästare som komplimenterade mig för att jag valt buskar med så varierad blomningstid. Det var ju just det som var meningen. 

plantering3

En lista över de buskar som planterats räknat från vänster närmast vedboden:

      Prakthäggmispel
      Snöbollsbuske
      Vipphortensia
      Bukettapel
      Rosenginst
      Syrenbuddleja White Profusion
      Pärlbuske Snow White
      Vidjehortensia ’Invincibelle Spirit’ ’The Pink Annabelle’
      Aronia
      Konvaljbuske Clethra Alnifolia
      Paradisbuske
      Syrenbuddleja Pink Delight
      Smultronschersmin
      Prakttry Bristol Snowflake
    Hybridrosenkvitten Youki Gotin

 

När diket fyllts ut någorlunda med plantor och jord var det dags den 7 augusti att hyra en markvibrator i Okvista. Att få upp den på släpet gick ju enkelt med deras truck, men att få av en metallklump på cirka 160 kg utan att krossa tårna? Lösningen var åter grannen som kom med grävskopan och en kätting och lyfte ner den så fint på gruset.

markvibrator

markvibrator_grävskopa

Mer jord behövdes till buskraden för att inte gruset skulle flyga ut när jag började vibrera. Det fixades genom att grannen skakade fram jord ur de tidigare uppgrävda jord- och gräskokorna. Sen skopade han ut jorden lite grovt och jag gick efter med spade och jämnade ut det hela.

markvibrator_eva

Tyvärr gick det alltför fort att vibrera så fotografen hann inte med medan det yrde som värst. Men jag försäkrar att det var kul när jag väl fick kläm på hur jag bäst borde manövrera den rackaren för att den skulle åka åt rätt håll utan att gräva ner sig för mycket. Kan rekommenderas till alla äventyrliga.

blomma1
blomma2
blomma3
blomma4
blomma5
blomma6
Redan nu finns det lite blommor på vissa senblommande buskar.

Ovanpå det hårda gruset var det nu dags för sättsand. Den 10 augusti åkte jag och hämtade en kärra sådant i Vallentuna. Killen trodde att jag skulle behöva minst en, kanske två, kärror till, men det räckte nästan med en.

sättsand

sättsand2Jag nöjde mig med två plastsäckar sättsand till plus 2 säckar fogsand som så småningom ska sopas ner mellan plattorna.

Den 11 augusti påbörjade jag den mödosamma utläggningen av stenplattorna. Det krävdes mycket tålamod. När jag lyft samma platta för femte gången var tålamodet på upprinningen. Men de gånger de låg bra på första försöket blev jag så glad att det liksom uppvägde det hela.

plattläggning1
plattläggning2

plattläggning3Det blir en bra workout för både armar, rygg och lår. Jag kom på att denna lilla hyllbärare fungerade utmärkt som distans och att ha att peta undan enstaka, något för höga, gruskorn med.

plattläggning4

Tre rader var vad jag mäktade med första dagen. Den 13 augusti hade jag kommit halvvägs.

plattläggning5

Och den 16 augusti var jag äntligen klar med alla plattorna. Det blev som väntat lite trixigt i sista hörnan där det saknades lite grus för att diket grävts ut lite väl mycket där utan att återfyllas tillräckligt med jord. Men det löste sig rätt bra ändå.

plattläggning6

Kasper uppskattar mina ansträngningar. Och prakttryet Bristol Snowflake, som bara blommar med ett fåtal blommor, visar sig lukta gudomligt gott. Tänk när dessa buskar vuxit till sig lite …

slutresultat1

Den 18 augusti var jag helt färdig med uteplatsen. Mindre än en månad alltså från start till mål.
slutresultat2

slutresultat3

slutresultat4

Fortfarande återstår det att återställa gräsmattan runtomkring, men där sätter jag åter min tillit till grannen och hans större grävskopa. Så ska det monteras upp en ny grill också. Men det blir en annan dag.

Efter tips från goda Facebookvänner blev det till slut en sådan här:
broil_king_monarch_390

Torsholma – takpannorna har anlänt

20150422_093434_resized

 

Ett skepp kommer lastat …

20150422_094855_resized

Avlastning av första pallen …

20150422_094945_resized

Högt upp i himlen åker de …

20150422_095233_resized

 

Och landar på taket hos takläggarna …

20150422_095239_resized

Det blir effektivt att lasta av direkt på taket istället för att mellanlanda på marken.

20150422_095825_resizedDet är kul att se hur arbetet fortskrider – och att jag har sån tur med vädret!

Torsholma – läkt och hängrännor på plats på ena sidan

20150421_191351Takläggarna har jobbat vidare och nu är läkt och hängrännor på plats på ena sidan.

Dessutom har man hunnit med att leka lite mellan varven med Lakrits, som ju fyller fem år idag.

Grattis, storpojken!

Torsholma – dags att riva taket

På måndagen kom takläggarna och började riva taket. Bra tajmat, bara någon timme efter att containrarna dykt upp. Några bilder från detta arbete kommer nedan.

20150420_125749_resized 20150420_132208_resized 20150420_132307_resized

Man ser tydligt de gamla, tjocka plankorna som ligger undertill. På den tiden byggde man rejält för att det skulle hålla i hundratals år. Som den kille sade, som var nåt slags förman åt de andra, idag bygger man med virke som håller kanske 30 år. Det här håller i flera hundra! 20150420_184750_resized 20150420_184808_resizedDet blir ett underlag av en duk som andas, Protex Pro. Jag hoppas nu att den moderna goretextekniken kommer att fungera väl med den gamla byggnationsstilen.

 

Torsholma – takrenovering

20150420_100851_resized

Notera närheten till lyktstolpen.

20150420_101142_resized

Grannen hjälpte till att titta och dirigera.20150420_101204_resized

Jaha. Det var inte enkelt, men det gick. En liten flisa på min grindstolpe skavdes bort. Killen ska skriva en anteckning om att ta en mindre bil när containrarna ska hämtas.

Nu kan takkillarna få komma.

Äldre inlägg