2014-05-08 13.34.08

Lakrits är lugn och väntar.

Jag ligger lite efter med skrivandet, men förra torsdagen var jag och Lakrits på jaktprov i Herräng. Vädret var ganska okej, rätt kallt i luften på cirka 7 grader men i stort sett uppehåll. Kallt i vattnet med andra ord. Provet var mycket bra upplagt och trevligt på alla sätt.

2014-05-08 13.33.51

Min parkamrat med hund har boat in sig.

Vi startade på eftermiddagen som sjätte ekipage och Lakrits fick börja med två vattenmarkeringar. Den första kom in snabbt, men den andra missade han i vinden och började därför simma längre ut. Domaren sade till mig att hon tyckte att jag skulle hjälpa honom på grund av det kalla vattnet. Jag fick till en helt perfekt dirigering där han simmade tillbaka och sedan höger rakt på fågeln. Mycket nöjd med denna del, för det var skapligt avstånd och vi har inte hunnit träna vattendirigeringar så mycket ännu.

2014-05-08 11.39.30

Så här såg vattendirigeringsmarken ut.

Vi fick sedan vänta en stund medan parhunden tog in sina apporter. Lakrits satt och skakade, vilket han inte brukar, och det kom lite tysta gnäll, som domaren sedan gjorde neddrag för. Han frös helt klart. Sedan om han skulle pipit annars med kan man ju bara spekulera i.

Vi fick vända oss om och på andra sidan ta in en landmarkering följt av en landdirigering. Båda spikade han.

Vi flyttade oss ner längs landremsan och fick en ny landmarkering utmed vattenkanten. Inga problem.

Nästa moment var en vattendirigering i riktning mot en stolpe med fodertunna. Här kom han lite väl långt åt vänster, så jag valde att vänta tills han simmat klart och stoppade direkt på land för en högerdirigering. Han kom lite ovanför apporterna som låg i vasskanten på andra sidan, men rätt i vind, så efter lite finlirsdirigering och närsök hittade han en och simmade tillbaka.

2014-05-08 15.09.25

Storsöket bestod av en rektangulär våtäng med skog bakom och till höger. Det låg tre vilt i skogen och tre ute på ängen.

Det avslutande momentet var storsöket. Lakrits sprang frejdigt rakt ut i skogen och kom snabbt tillbaka med ett vilt. Detta upprepades så två gånger till. Så långt allt väl. Men sedan fortsatte han på detta sätt. Han såg ängen mer som ett springområde att ta sig igenom än ett område som också skulle sökas av noggrant. Det är inte så att vi inte tränat terrängövergångar från öppen mark till skog, utan snarare att vi inte tränat just denna våtängstyp och skog. Svårt att hitta alla olika marktyper att träna på. Han fortsatte alltså att söka idogt i skogen. Domaren bad mig till sist kalla in honom och då hade vi turen att han sprang precis förbi den rishög där det låg gömt en kanin bakom i lä. Han snappade upp doften och plockade med den på invägen. Fyra vilt inne. Domaren bad mig så skicka en gång till på ängen för att se om han kunde söka mer riktat. Jag hade medvetet låg hand, men det hjälpte bara marginellt. Han sökte lite på utvägen, men fick ingen träff och var då snart inne i skogen igen. Vi avbröt och jag kallade hem honom.

Vi fick ett tredjepris på grund av dessa missar med gnäll och bristande sökarbete. Jag hoppas få protokollet ikväll av Marie, för jag var tvungen att åka hem till Kasper innan allt var slut. Återkommer om det står något att tillägga i protokollet.