Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Liten analys

Tankarna snurrade som en centrifug igår kväll och idag vaknade jag med värsta baksmällan trots avsaknad av Aberfeldy.

Så här i efterhand kan jag säga att jag inte kunde gjort något annorlunda om jag fått göra om provet. Det är precis så här vi är i våra bästa stunder. Att det sen inte riktigt räckte ända fram till ett förstapris beror helt enkelt på Lakrits utbildningsnivå. Det blev lite svårt med vattnet, framför allt.

På grund av den sena våren har vi ju inte kunnat träna vatten något nämnvärt. Vi tränade i onsdags och vanliga dirigeringar gick bra. Det som inte har tränats är gårdagens upplägg med markeringar i så snäv vinkel till dirigeringen. Sånt har vi tränat på land, men det är bra mycket svårare att få till på vatten. Så det står högt upp på agendan nu.

Angående söket kan jag bara hålla med domaren. Har sett precis samma tendenser nu på sistone i sökträningen. Han är storsprungen. Brukar i och för sig ha näsan med sig, men lite bättre sök i närområdet vore önskvärt. Om man tittar tillbaka på nkl-proven finns det inga såna problem där, utan detta är något som hänt efter vår Frankrikeresa. Det blev ju ett ganska långt sökträningsuppehåll där, lyckades få till ett träningstillfälle i Bourgogne. Och när vi kom hem så hade hans sökbeteende ändrats lite. Jag har jobbat en del med det, men helt uppenbart inte tillräckligt. Nu behöver vi lite övningar som gör att han koncentrerar sig mer på närområdet innan han söker sig ut. Ska man vittra in ett djupt område, men bara lägga tennisbollar nergrävda i framkanten? Eller vad har ni för tips och idéer?

Märta skriver lite om provdagen i sin blogg. Tack för det snälla omdömet!

5 kommentarer

  1. Grunda/små sök som är motiverade(sett utlägget) med nedgrävda tennisbollar på invittrade platser. Så skulle jag göra!

  2. Så här har vi tränat fritt sök när vi vill få en hund att börja leta redan ”från fötterna”. Hunden får inte se utlägget, det gör medhjälparen. Små dummies sätts under visset gräs, nån redan 50 cm framför skickplatsen. Sökområdet inte större än kanske 30 meter i bredd och 15 meter djupt. Gärna en äng med skogskant som drar i bakkant. Lite skott mot området innan skick. Sen skickar jag med väldigt lågt handtecken. Om han drar iväg i 180 rakt ut, så korrigerar jag med rösten, tar tillbaka, och skickar igen. Det ska synas att han jagar från start. Genom att göra så här så har vi fått honom att sänka tempot och jaga av det närmsta området noga först. Tar för sig utåt gör dom ju ofta senare, det svåra är att få bort ”kuta 30 meter innan dom börjar söka”… Anledningen till att vi inte använder vilt här, är för att det ger för mycket vittring, jag vill att han ska vara mer noga. Kan ju kanske vara värt att testa?

    • hundadmin

      10 maj 2013 at 10:05

      Tack! Jag samlar in svaren som droppar in i olika former i ett sökträningsdokument, så jobbar jag vidare utifrån det sen.
      Men man vill ju få in det där zickzackandet med låg nos från start, som sagt.

  3. Märtas tips låter bra tycker jag!
    Dessutom: tänk på vinden! Undvik medvind för storsprungna hundar.

Kommentarsfunktionen är avstängd.