Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Fästinghalsband – lurendrejeri eller verksamt?

Vad säger ni? Matte tycker det passar mina färger bra, men jag tycker det ser lite tjejigt ut?

Nu har Kasper fått sitt på Tradera inhandlade fästinghalsband. Husse fnyser och undrar om jag inte ska köpa magnetarmband också. Jag vet – det kanske inte alls fungerar, och då är jag blåst på 156 spänn. Eller också håller det fästingarna på avstånd, och då är jag glad att slippa kemikalier.

Eftersom vi ska till Frankrike i sommar, och jag inbillar mig att det kanske finns värre med ohyra på kontinenten än här hemma (fördom?), vill jag iallafall ge det en chans innan vi åker iväg.

Hittills har jag plockat en fästing på Kasper den här säsongen. Nu vill jag ha lite engagemang av er bloggläsare – hur många fästingar kommer jag att hitta på honom de närmaste två veckorna med bärnstenshalsbandet på?

Pris vet jag inte… men ära, definitivt. Den som kommer närmast rätt svar kommer att äras vederbörligen här på bloggen.

Tävlingsfråga: Hur många fästingar kommer jag att hitta på Kasper från idag 6 maj till och med den 20 maj?
Förtydligande: Med ”hittar på Kasper” menar jag både kravlande och sådana som sitter fast – tanken är ju att halsbandet ska avge statisk elektricitet vilket ska avskräcka fästingarna. Kravlar de runt är de inte avskräckta, som jag ser det!

Svar senast 19 maj. Kom igen nu!

15 kommentarer

  1. Hm, knepig fråga. Med ”hittar på Kasper”, menar du bara fästingar som satt sig fast? Eller räknar du också fästingar som kryper omkring?

  2. Åsa, se mitt förtydligande i inlägget. Bra fråga… 😉

  3. I Frankrike finns det något som heter hundfästingar och kommer i klump. en hund kan ha över 100 sådana fästingar på sig, bara så du vet så det är nog bra att testa ut halsbandet innan ni åker dit. Ska bli spännande och se hur bra det är, jag har också funderat på att köpa ett.
    Jag gissar på 2

  4. Snyggt halsband.
    Vi har hundkompisar som påstår att det funkar, så detta ska bli intressant.
    Varför inte att Enzo utmanar med skogspromis förbi totto-hästhagarna för att verkligen fresta de små krypen. *mohaha*

    Vi chansar på *hmmm* 4 st!

  5. Enzo: Här får gärna utmanas. 😉 De små elakingarna ska testas, ju hårdare, desto bättre.
    Workinglabs: Ugh, nu skrämmer du mig lite. Men skulle det behövas kan man väl köpa frontline även i Frankrike – le front’lejn… 😉

  6. 22 stycken. Jag har nämligen testat det här halsbandet. Magnus (min man) som kan en massa om stenar sa att det kanske skulle funka eftersom bärnsten alstrar statisk elektricitet. Tyvärr inte tillräckligt för att skrämma fästingar! Men det beror kanske på pälstypen också, din hund har möjligen blankare päls?

  7. Okej, det gäller alltså både sådana som kravlar runt och som sätter sig fast… Under de närmaste två veckorna.

    Tja, nu vet jag ju inte hur mycket ni rör er i har- och rådjursmarker (värddjuren för dessa äckliga kryp), men jag slår till med …. äh… öh.. hm… svårt det här. Nåväl, jag säger 18 stycken.

    Hade det varit mina hundar utan frontline eller exspot så hade de haft så många på 1-2 dagar. Utan tvekan. Men vi tränar ju vid vatten, rör oss i skog och på hyggen, i högt gräs osv. Om det är någonstans det finns fästingar så är det där.

    Hoppas att halsbandet funkar bättre för dig än för Märta!

    Hälsningar
    /Uppsalagänget

  8. Har en kollega som har ett sådant halsband på sin schäfer och hon är nöjd. Själv har jag testat olika medel och halsband och är mest nöjd med frontline som inte gett många fästingar som satt sig.
    Tror du får en liten rackare som trotsar stenarnas kraft1

  9. Märkligt att halsbandet upplevs så olika. Måste ju ha att göra med pälsstruktur & glattheten i pälsen.
    Skulle nästan vara lite kul att se en sammanställning på vilka raser som det funkat bra på & inte.
    F.ö har väl Kasper varit ganska förskonad från fästingar, trots att ni är aktiva & mycket ute i naturen?
    Enzo är en liten fästingmagnet, tror att hans päls är perfekt klättringsstege & gömställe samt att hans bloooood är X-tra smarrigt!

  10. 7 st. gissar jag på!
    Har hört fler som tycker dessa örthalsband fungerar bra. De räcker inte lika länge men kostar å andra sidan bara runt 50:-
    Ska bli spännande och se om stenarna fungerar.

    Ha det bra!
    Jill & co

  11. Vi rör oss säkert inte ute i de värsta fästingmarkerna lika mycket som en jaktlabbe gör, men vi är rätt mycket ute i skog och äng i Vallentunatrakten.
    Kasper var ganska förskonad förra året jämfört med t.ex.hårbollen Enzo.
    Kul med en så stor spridning på gissningarna!

  12. Noll! Han släktingar har testat det med 100% resultat!
    Själv använder jag en såndär helt giftfri olja på mina, när den är slut blir det bärnsten.
    Jag får spunk när jag hör att folk har fästinghalsband, frontline och expot då jag får berättat för mig hela tiden om hundars reaktioner, vi har haft hundar inom kenneln som blivit förstörda för livet… de gånger jag hittat fästing på sunna, är när det är dags att fylla på, var sjätte vecka med fem droppar… och hon kan bada i sjöar mm under tiden

  13. Apropå olika fästingpreparat så har jag prövat mig fram under åren. Startade med de ”snälla” (örthalsband, oljor, vitlök m.m.) men inget fungerade tillräckligt bra: Musse fick massor av fästingar ändå.

    Prövade Exspot på henne, men det tålde hon inte (extremt håravfall) så jag övergick till Frontline som hon tål. Fast en och annan fästing får hon ändå, framför allt när det börjar närma sig en ny påfyllning.

    Mocca tål Exspot som är det som skyddar bäst. Sedan jag började ha det på henne har inte Musse haft några fästingar. Hon får mao också en Exspot-dos eftersom hundarna ofta sover ihop, men koncentrationen blir inte lika hög så hon klarar det bra.

    Eftersom jag har vänner som haft hundar som blivit sjuka för livet (någon har behövt avlivas) efter fästingsjukdomar, känner jag mig inte tveksam till att använda preparaten för att skydda mina hundar. Men jag tycker det är min skyldighet – både mot hunden och naturen – att jag inte tar till ”storsläggan” direkt utan börjar från det andra hållet och prövar mig fram.

    När det gäller miljöpåverkan så ger dock våra humanpreparat (vanliga läkemedel) betydligt större miljöpåverkan. Rester av p-piller, antiinflammatoriska preparat m.m. ökar successivt i naturen och de långsiktiga effekterna vet vi väldigt lite om idag.

    Detta inte sagt för att ge någon dåligt samvete eller vara en ”besserwisser”, utan mer för att visa att det är väldigt svårt att skydda sig mot sjukdomar etc. utan att påverka miljön, med det liv vi lever idag. Det bästa är nog att vara medveten om, och försöka minska, sin egen miljöpåverkan. Så gott man kan.

    /Miljömuppen i Uppsala

  14. Jag tror att du hittar 1 fästing som kryper i pälsen, som alltså inte har satt sig.
    Jag tror inte att det kommer att bero på att halsbandet fungerar utan för att Kasper har den päls som han har.
    Ingen av mina hundar har haft problem med fästingar och de har alla haft den pälstypen. Har fästingen någongång satt sig har det varit vid örat där pälsen är gles…

  15. Kasper, du är grymt snygg i ditt halsband!

Kommentarsfunktionen är avstängd.