Den minnesgode läsaren vet ju att jag har gjort ett tidigare experiment med den spanska tapasrätten boquerones en vinagre, fast med strömming. Nu hittade jag ett annat recept i DN 9 juni 2012 som hade samma tanke, så nu till midsommar gör jag experiment nummer 2.

Experiment nummer 1 kan man läsa om här:
http://skogsstjrna.blogspot.se/2010/03/boquerones-en-vinagre-experiment-del-1.html
http://skogsstjrna.blogspot.se/2010/03/boquerones-en-vinagre-experiment-del-2.html
http://skogsstjrna.blogspot.se/2010/03/boquerones-en-vinagre-experiment-del-3.html
http://skogsstjrna.blogspot.se/2010/03/boquerones-en-vinagre-experiment-del-4.html
http://skogsstjrna.blogspot.se/2010/03/boquerones-en-vinagre-experiment-bild.html

I det här receptet skulle man först lägga filéerna i saltvatten en halvtimme, därefter i citronsaft tills filéerna vitnat. Detta skulle ta 30–60 minuter, men efter en och en halv timme är jag fortfarande inte nöjd med vitheten, utan rörde om och så får de ligga lite till. Efter 120 minuter såg de vita ut, så nu fick de åka över, halverade, i en bytta med olivolja, persilja och hackad vitlök över. Vitlöken finns inte i receptet, men är ett måste. Sherryvinägern ska visst inte på förrän vid serveringen. I och med att fisken låg i citron, och inte i whiskyfärgad sherryvinäger, ser den lika ljus ut som den som serveras på tapaskrogarna i Barcelona. Klart lovande! Får återkomma med smakomdöme.