Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: ligg (sida 1 av 2)

Tävlingslydnadskurs del 2

Idag var det efter cirka en månad dags för nästa kurstillfälle i Tävlingslydnad, fortsättning. Vi var fyra ekipage på plats, så vi fick verkligen kvalitetsträning med en instruktör och en assistent. Kanonbra!
Vi inledde med platsliggning. Jag vågade att testa att gå ifrån lika långt som övriga och stannade kvar de två minuterna. Schäfern bredvid blev orolig efter en stund, men Lakrits låg stadigt trots att hon rörde en del på sig. Kanonbra! Även tillbakagången och uppsittet gick fint.
Vi filmades efter stunds träning av linförighet, och alla var duktiga. Lakrits gick jättebra, det var kul att se honom på film och inte bara snegla ner på honom emellanåt.
Efter lunchpausen med filmvisning försvann en av schäfrarna, så det blev ännu lyxigare träning för oss andra.
Vi tränade läggande och ställande under gång. I båda momenten har vi mycket kvar att jobba med. Jag såg någon annan använda en repleksak för att få till ett snabbt läggande. Det ska jag testa med Lakrits också. Nu lägger han sig kanske tre gånger, nästa tre gånger står han kvar eller fortsätter gå. Kommandot sitter alltså inte alls så bra som det borde. I ställandet är det ännu sämre. Nu började jag med att kasta boll bakåt som belöning att han stannade. För att själv kunna gå framåt och inte behöva snegla bakåt bad jag Lili säga Bra om han stannade bakom mig, så kastade jag på hennes Bra. Det funkade kanonbra, så ska vi köra med medhjälpare ett tag nu.
Hopphindret repeterade vi, det har vi inte kört sedan förra kurstillfället. Första gången försökte han gå vid sidan, men så satte jag honom lite längre fram och en planka lägre än han ska ha och då gick det bra. Efter ett par hopp höjde jag och då slog han i första gången. Jag satte honom lite längre bak och nu hoppade han utan problem på rätt höjd utan att slå i eller springa vid sidan. Vårt kvarvarande problem här är att få till ingången till fotposition efter hoppet. Lili kom och hjälpte till, och jag provade att köra med Stolpen, som han ju hade som liten valp i träningen att få till ingångspositionen. Nu började det gå bättre. Jag nämnde för Lili att vi har samma problem i inkallningen och då fick vi ju göra det momentet också. med Stolpen där med och höjning av handen efter att han kommit runt så satte han sig snyggt också. Mängdträning på detta!
Vi körde lite apport också och första gången ville han i sin iver lätta lite på rumpan. Alla gånger jag gjorde om momentet satt han dock ordentligt varje gång, så det var nog bara lite nyhetsiver. Däremot försökte han tjuva apporten flera gånger före kommandoordet, så där behöver vi träna lite mer. Annars sitter det momentet bra.
Vi fick lite visiteringsträning av Monica. Vi körde i små myrsteg, där vi började med att bara hälsa, sen backade hon iväg. Jag belönade lugn hos Lakrits. Vi hann avancera till lite smågluttande av tänder med lyftande på ena sidans överläpp. När det funkade också avslutade vi. Jättebra framsteg!
Vi avslutade med platsliggning och fick förstärkning av Lilis hund Cesar. Nu fick hundarna ligga i två och en halv minut, och den sista halvminuten gick Lili runt bakom, framför och mellan hundarna som störning. De låg kvar! Lakrits vände lite på huvudet för att ha koll på vad hon hittade på, men låg stadigt och fint hela tiden. Min gullpojke!
Läxa:

  • Fotposition efter hopp och inkallning
  • Snabbt läggande under gång, eventuellt med repleksak
  • Ställande under gång med bollkast bakåt och medhjälpare som ger klartecken
  • Apport: vänta på kommando
  • Träna hopp oftare på klubben

Nästa gång är 15 oktober, då vi också är anmälda till Hassla jaktprov. Kommer vi inte med där blir det alltså tävlingslydnadskurs, annars blir det jaktprov. TÄS anordnar också ett par träningstävlingar där vi borde försöka vara med för att få lite mer erfarenhet innan den riktiga tävlingen går av stapeln 12 november.

Kurs i Fjärr

Söt working kelpievalp, 15 veckor.
Fjärren innebär en teknik som är onaturlig för hunden. Därför är det bra att börja tidigt med denna träning och ge det lång tid. Man startar alltid med Ligg-positionen. I lkl 2 är det Ligg, Sitt, Ligg, Sitt, Ligg, Sitt på stället. Domaren har en tänkt linje där hunden startar och som den sedan inte får röra sig ifrån.
I lkl 3 och Elit är det även Stå, och kommandona kan komma i varierande turordning från Ligg. Det är sex skiften.
Man ska ha låsta bakben för att få en stilla linje. Hunden får inte trampa runt, gör den det får man träna stadga vid respektive position.
Det som är svårast att få till är Stå -> Ligg och Stå -> Sitt.
I detta moment får man ha handtecken och ordkommando. Obs! inga benrörelser.
Monika tränar in detta med godislockande och använder sig sedan av samma handrörelse hon redan fått till nära hunden vid lockandet till att vidareutveckla till en fjärrdirigeringsrörelse. Vid Ligg för hon bägge händerna nedåt, vid Lägg bakåt för hon bägge händerna nedåt och framåt (i hunden backningsriktning), vid Sitt för hon upp en hand och Sitt bakåt för hon en hand upp och framåt.
Om man får problem med Stå -> Sitt kommenderar man Backa, Backa, Backa, Sitt. Då får man in det bakåtvikande sättandet.
Inlärningsordning:

  1. Ligg -> Stå->  Ligg -> Stå
  2. Stå -> Sitt -> Stå -> Sitt
  3. Ligg -> Sitt -> Ligg -> Sitt
  4. Börja blanda rörelserna och variera vad du börjar med från Ligg.

Träna sedan med störning så att hunden kan koncentrera sig och hålla sin stilla linje även om tävlingsledaren står bakom hunden.

Lakrits har verkligen inte haft något Stå att tala om, i princip obefintligt. Nu fick vi ett genombrott där han inte bara lärde sig vad Stå betydde, utan också fick in lite stadga i Stå så att han inte trampar runt, vilket han gjorde i början. Klickern var jättebra här för att markera exakt när han gjorde rätt, och att dröja på klicket tillsammans med att jag sade Vänta gjorde att han höll positionen mycket bättre. Nu börjar han se ut som en fällkniv på punkt 1: Ligg -> Stå->  Ligg -> Stå. Detta ska nu befästas en masse, och det är ju lätt att få till små träningstillfällen hemma i reklampausen eller fikapausen.

På eftermiddagen stod Tävlingsbubblan på schemat, men då tackade vi för oss. En riktigt bra kurshelg som gav mersmak till en riktig tävlingslydnadskurs framöver!

Lakrits har tränat platsliggning

Egentligen hade jag inte tid att träna en hund till när jag kom hem efter en heldag med Kasper, men jag fick för mig att ändå ta en snabbis till klubbens öppna träning.
Han var jättetyst och fin när vi började med att bara titta på, så jag tänkte att vi tränar väl lite annat än bara passivitet. Vi körde lite Fritt följ och frivilliga Sitt och Ligg. Sedan skulle jag backa och få honom att bara följa med – då erbjöd den gullungen frivilliga Läggande under gång (backandes då)! Det är något jag borde tränat med Kasper, men glömt ta tag i. Och så bara GÖR Lakrits det! Jag är mållös.
Så när alla ville göra Platsliggning sade jag att vi kan vara med (fast på vår nivå förstås). Jag fick ena flanken så att vi bara hade hund på ena sidan, och så stod jag kvar och matade godis under de tre minuterna. Och bortsett från ett uppsitt så låg han fint hela tiden. Och framför allt var han inte det minsta störd av de andra hundarna. Kändes kanon!
Jag avslutade med lite klossträning och musmatta. Den sista godisen bestämde jag skulle läggas i en godisskål för en Ut-dirigering. Och så går det förbi en hund och äter upp den … Som tur var fick vi en korvbit av ett annat ekipage så jag kunde genomföra övningen. Avståndet kan ha varit kanske 8 meter och med andra hundar väldigt nära. Men han gjorde det så bra!
Avslutade med att bara stå och titta lite (ja, Agneta H kom och tittade på tänder också, fast då ålade han sig som en orm, det där måste vi träna mer). Han pep en aning, men när han väl tystnat gick vi till bilen och åkte hem. Bara en halvtimme, men en BRA halvtimme!

Fortsättningskurs i rally 1(4)

Idag har Kasper och jag börjat på fortsättningskurs i rallylydnad. Men innan dess hann jag ett varv i skogen med båda hundarna och hittade mängder av fräsch karljohan. Lakrits fick godis när han nosade på en karljohansvamp, och strax efter nosar han väldigt i mossan. När jag kikar efter så har han hittat en svamp till som var nästan helt dold. Godis igen såklart! Tänk om jag har embryot till en karljohanhund här?
Sex liter rensat blev det, härligt. Lite smörstekt ikväll och resten för infrysning.
Kursen, då. Vi var fem deltagare och sex hundar, de flesta kändisar från klubben, men även en ny person som bor i Sollentuna med sin sheltie.
Anette körde individanpassat och frågade hur vi ville lägga upp det. För min del ville jag 1) få bort nosandet, 2) repetera nybörjarskyltarna och 3) börja kika på fortsättningsklass.
Vi byggde tre småbanor, en med bara snurrar och svängar, en blandad nybörjarklass och en med fortsättningsskyltar.
Jag började att köra Kasper i snurr-och-svängbanan och han gick hela banan utan att lukta en enda gång!
Jag leker igång honom med piptaxen, och ser till att vi har bra fokus när vi startar. Ska försöka ha skapligt tempo så han liksom inte hinner få ner nosen.
Nästa bana vi körde var den andra nybörjarbanan, och där nosade han lite ett par gånger. Anettes tips är att köra Carina-knycken och bara gå vidare, belöna med ljus röst när han kommer ifatt igen. Sedan var han lite seg på en Ligg-skylt. Vi tränade Ligg lite separat, vilket gick bra, och Anette tipsade då om att jag låter annorlunda på banan än utanför när jag säger kommandot Ligg. Ska försöka tänka på att ha min allra ljusaste röst på Liggkommandot.
Tredje banan var såklart lite knepig eftersom vi aldrig kört forts-skyltar förut. Några av skyltarna var dock inte mycket annorlunda än nybörjarklass, bara något extra Sitt inlagt här och där. Bara man lär sig hur skylten fungerar är det inget problem att greja dem. Men sedan hade vi ”Sitt, Stå, Gå runt” (205) och att gå runt med Kasper stillastående har jag inte tränat särskilt mycket på. Men det gick bättre än väntat. Någon gång rörde han lite på sig, men på det hela taget är jag nöjd. Får tänka på att inte belöna detta förrän vi gått vidare någon meter så han inte sätter sig efter ståendet.
En annan ny knepighet var ”Snurr under gång” (215). Att snurra har vi ju tränat en del på som frivilligt beteende i shejpingen, men vi har inte kört det så mycket vid sidan om mig (utan framför) och vi har definitivt inte testat att göra det under gång. Det här måste vi träna mycket mera, men targetfinger, långsamma steg framåt medan momentet utförs och belöning först när han är rak igen är de saker vi behöver tänka på här.
I fortsättningsklass ska ju hunden vara lös. Jag körde hela banan med koppel först, förutom snurren, som ju inte funkar med koppel. På slutet körde jag hela banan igen med släpande koppel, och det gick utmärkt bra.
Sedan hade Anette satt upp två separata hinder som alla fick träna på tillsammans. Det var ”Åttans frestelser” (206), först med bollar och sedan med godis. Domaren berättar var ingången är och sedan går man rakt igenom, rundar en kon, går rakt igenom igen och rundar nästa kon. Totalt blir det en åtta. I de båda andra hörnen där det inte finns koner ligger alltså leksaker eller godis. Kasper tyckte leksaker var en baggis att gå förbi, men godis var svårare. Vi har ju dock tränat en del på godisstörningar, så han grejade det, men ville gärna tillbaka och ta godiset EFTER hindret var avslutat. Där måste jag nog tänka på att när hindret finns mitt i en bana kan godisfrestelsen dyka upp nära även något annat hinder, så vi behöver allt bygga lite olika banor runt denna 206:a.
Det andra gemensamma hindret vi körde var ”Skicka över hinder”. Första gången lät jag Kasper hoppa med släpande koppel, men då revs hindret, så vi körde utan. Han följde mig jättefint och väntade in mig efteråt hur fint som helst. Kändes riktigt kul att börja träna på lite nya grejer tillsammans med honom.
För övrigt blev det en del fikande och snackande på altanen denna soliga sköna dag och han skötte sig riktigt fint även i passivitetsstunderna. Nöjd med min lillplutt!

Samträning

Det är ju inte alldeles enkelt att träna med två hundar samtidigt. Och att hela tiden stänga in den ena på toa är inte heller så kul. Eller ha den ena inne och den andra på tomten, för den delen. Ibland måste man ju ha lugn och ro, och då är det en lösning att skilja på dem fysiskt, men idag valde jag en annan väg.
Vi var i köket, där jag har en köksö som kan utnyttjas på ett förträffligt sätt. Jag satte först Lakrits på ett ställe med instruktionen Vänta, sen satte jag Kasper vid en hörna. Någon meter framför Kasper (utom synhåll för Lakrits) lade jag sedan ett par godisbitar och gav även honom instruktionen Vänta.
Tillbaka hos Lakrits började vi träna Ligg. Först lade sig även Kasper, men det ignorerade jag och koncentrerade mig på Lakrits. Om Kasper satt eller låg hade ingen betydelse, bara han inte gick fram till godiset.
Jag tränade fem Ligg med Lakrits, sedan sade jag ”Kasper, varsågod!”. Medan jag fyllde på hos honom fick Lakrits liten vilostund. Sedan fem nya. Det här gick alldeles utmärkt! Kasper fick träna stadga medan Lakrits fick träna lite grundläggande Ligg. Faktiskt också med lite stadga på slutet, jag testade både med godishand, att ta något steg bakåt och att vänta cirka tio sekunder innan jag klickade.
Åh, vad mina hundar är bra! 🙂

Träning i följsamhet

Häromdagen bad jag husse spela in Lakrits och mig när vi tränade följsamhet i trädgården.
Filmen spelades in med en iPhone som råkade hållas uppochned, det blev en massa motljus och skakningar. Äkta dogma, alltså. 🙂 Men jag har mekat och åtminstone lyckats vända filmen rätt, även om jag inte har verktyg för att fixa ljuset.
Första filmsnutten gick träningen precis som den brukar gå när man ska visa för nån – åt pipan. Men istället för att plocka bort valde jag att ta med det klippet, för om inte annat ger det en god bild av hur vår träning har utvecklats. Andra halvan av filmsnutten går det mycket bättre!
Visst kan ni nästan inte hålla er? Här kommer filmen:

Frivilligt läggande

Det har regnat idag. Husse har gått flera promenader med Kasper, så nu före middagen kände jag att vi allt fick ta en sväng. Vi gick upp till en kvällstom asfalterad parkering och där provade jag att få till ett frivilligt Ligg på den blöta asfalten. Efter lite testande av Sitt och Backa kom där ganska snabbt ett Ligg. Snabb korvbelöning nere vid marken. Nästa gång gick det direkt att få till ett Ligg. Stor korvbelöning med lite avslutande spring.
Vi gick vidare till en bra gatlykta och jag provade igen. Jodå, lika bra nu med.
Avslutningsvis provade jag när vi kom till en grusväg översållad med genomvåta gula höstlöv. Under en ny gatlykta ställde jag mig beredd med nya tussleksaken. Han kikade lite på mig, men sedan lade han sig direkt. Tjoho, leksaken åkte fram och han fick jaga omkring efter den en stund.
Tre Ligg på våt asfalt och ett på blöta löv, vad sägs om det för en klenmagad gårdshund? Jag är sååå glad för Idas tips!

Tomma hundar arbetar bäst. Kaspiskt ordspråk

Springande killar och skinkost

Jag tror att Kasper kanske har fått upp ögonen för sambandet mellan att springa iväg från matte och att inte få belöning. Iallafall går det framåt.

Det började med att vi på promenade gick förbi en bil med öppen baklucka, några människor och en hund. När vi dök upp framgick det tydligt att någon i gruppen tyckte det var ett utmäkt tillfälle att träna hunden, så jag sade att jag kan komma förbi en gång till. Skinkosten halades fram ur fickan och vi passerade bakluckan några gånger alldeles galant. Det var inte superfin fotgång, men fokus var på mig och skinkosten istället för på hunden. Har inte så bra koll på hur det gick för deras träning, men jag tyckte hunden var lugnare tredje gången vi passerade. De var iallafall glada att vi ställde upp. Vad gör man inte för att själv få lite störningsträning? 🙂

Sen hamnade vi på grusplanen, jag kopplade loss och vi började träna fritt följ. Det gick bra tills tre skolgrabbar sneddande springandes över plan. Kasper tyckte de var helkul och sprang efter, vände framme vid dem och kom tillbaka. Jag visade honom osttuben och lade tillbaka den i fickan. Tji ost för det.

Sen tränade vi vidare, lite läggande under gång, lite mer fritt följ. Då kom det två killar till, denna gång på väg till just grusplanen för att lira boll. Kasper sprang bort till den ena killen, rundade och tillbaka till mig. ”Han rundade konen!”, sade den andra killen. Jag skrattade och höll med, visade Kasper osttuben och stoppade undan den igen. Killarna började sparka bollen och jag tänkte att nu kommer Kasper att sticka dit igen. Att spela fotboll är hans favoritgren på bollsidan. Men, nej. Han höll sig hos mig och vi fortsatte träna läggande under gång och ett par inkallningar. Inga problem. Skinkosten lockade mer än fotbollen. Vad kul!

Ligg!

Vi har fått hem färskmat som visst är osedvanligt god, tycker Kasper. Alltså kan jag använda den som externbelöning. Vi gick ett par rundor på köksgolvet för att träna läggande under gång med matskålen frestande borta i hörnet.
Första gången blev det ett sitt med mesigt tveksamt läggande, så vi gjorde om. Ny runda och ”Ligg!”.
– Men jag har ju just gått upp, hördes det från ovanvåningen. Garv.

(Den här gången funkade läggandet och Kasper fick lov att kuta till skålen.)

Fredagspromenad i Frösunda

Sista träningspromenaden i Frösunda. Den var som vanligt nyttig och givande.

Det är stor skillnad på att träffa en bestämd och konstant hundgrupp mot att, som igår, se nya hundar hela tiden. Kasper är mycket lugnare och mer fokuserad när han har koll på vilka som är där. Det var en fin dag, om än lite blåsig. Vi tränade mycket kontakt och hålla sig vid vänsterbenet, oavsett vad matte gjorde, utmed lång grusväg. Sen ligg med fem hundar på ca 5 m avstånd.

Fotat med mobil, men man kan iallafall skymta Kasper som andra hund i högerkanten. Skulle ta en bild till, men av någon anledning gick videoläget igång då, så det blev en kort videosnutt istället …

Eva försökte få oss att träna läggande under gång, men se det fattade Kasper inte alls i denna nya miljö. Hemma har jag börjat få skaplig respons på det, men här skulle man sitta först, undra lite, och så långsamt lägga sig ned … Jaja, inte världens viktigaste sak just nu …

Sen följde vi en lång, nästan obefintlig, stig ned till liten sjö, där vi fikade. Vi hade några lösa hundar under promenaden (Kasper drog iväg för långt och nedgraderades till långlina, då gick han hur prydligt som helst; han är mycket medveten om han har nåt i halsbandet eller inte…), sen lek på äng med höga tuvor. Vid det laget var t.o.m. Kasper rätt spak.

Det går riktigt skapligt i den här hundgruppen där alla lärt känna varandra nu, det är ställen (som på agilityplanen igår) där det hela tiden kommer in nya hundar inom synhåll som blir för svåra retningar.

Jag kommer att gå de två gånger som är kvar i SoSu innan vi åker till Frankrike för att lära oss alla hindren bättre, men jag räknar inte med att kunna köra bana i någon större omfattning. Jag måste ta mig en allvarlig funderare på hur jag ska göra med agilityn framöver: hittar jag inte en enklare miljö att hålla till på får jag lägga agilityplanerna på hyllan, för det känns som alltför hög överkurs för Kasper just nu.

Nu ska vi bara vila inför anlagsprovet imorgon.

Äldre inlägg