Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: sjuk (sida 1 av 3)

I stilla mak

Tränar liggstadga med medicinköttbulle.

Sansa har ju haft hosta sedan 2 december. Efter en dryg månad stod det klart att det inte var någon vanlig virusburen kennelhosta, så jag gick till veterinären. Han lutade åt Bordetella, eftersom kullsystern också drabbats, och satte in antibiotika. Den kuren påbörjades i onsdags kväll, men även om hon emellanåt är besvärsfri – tillräckligt länge för att jag ska börja tro att nu har det vänt – så kommer hostan retfullt tillbaka varje gång. Igår lämnade jag därför in bajsprover för att kolla av om det möjligen kan vara lungmask. Svar kommer tidigast fredag, så vi fortsätter med antibiotikakuren under tiden. Ingen av de andra hundarna har uppvisat symtom.

Hon är ju inte det minsta allmänpåverkad så det är svårt att ta det lugnt med henne. Det blir kortare skogspromenader vissa dagar, andra dagar blir det bara trädgården. Idag hade vi båda tröttnat på det här trista livet, så jag satte upp en skål i trädgården för lite lugnare träning med externbelöning.

Sansa sitter lite snett framför godisskålen och väntar.

Jag började med att träna stadga. Sansa fick sitta och vänta medan jag gick en bit bort. Första gången fick hon Varsågod medan jag stod kanske fem meter bort, men kommande omgångar valde jag att vänta längre och längre och sedan gå tillbaka. Jag utökade också avståndet. Ibland belöningsordet Varsågod direkt när jag ställt mig i position, ibland cirklade jag först ett varv runt henne innan hon fick ta belöningen.

Detta gick så bra att jag övergick till att lägga godis i skålen (under noggrann övervakning) och sedan cirklade vi i fotgående runt i trädgården i lite olika krokar och svängar åt båda håll, ökade och minskade tempot eller stannade helt.  Ibland cirklade vi helt nära runt skålen. När jag tyckte hon skötte sig fint fick hon Varsågod.

Jag passade på att utöka denna övning till att efter godisätandet kalla tillbaka med inkallning till vänster sida (där börjar hon härma Lakrits snygga inhopp utan att vi tränat det), sitt och belöning. Två flugor i en smäll. Jag är väldigt nöjd med hur bra hon skötte sig trots minimalt med sådan träning tidigare.

Undrar om vi inte ska fortsätta vår konvalescentträning med lite bakdelskontroll inomhus nu framöver. Det har jag gjort med båda de andra hundarna och det är en riktigt bra övning. Brukar börja med tjock bok, för att sedan ta en tunnare och ännu tunnare. Till sist kliver jag ett steg från sidan det då lilla häftet och kör övningen fritt på golvet. (Där var ju Lakrits lite kul och apporterade häftet till mig: matte, du glömde visst den här, va?)

Om någon annan har bra tips på konvalescentövningar är de välkomna här i sjukstugan!

Blick tillbaka på 2016 och in i 2017

img_2449Hundåret 2016

Jag hade som mål att klara elitettorna med Lakrits under 2016, men dit nådde vi inte. Vi avancerade iallafall från ett par treor 2015 till ett par tvåor. Där är jag gladast över den jättelånga och ursvåra dirigering på havet som han nästan lyckades med. Han blev också tvåa på elit-WT på Lidingö. Duktigt jobbat!

Jag skrev som mål för 2016 att göra fler och svårare sök, där uthållighet och arbetsglädje ska vara det viktiga, att ha en trygg och lugn miljö runt Lakrits i tävlings-/provsammanhang, att bli bättre på att skilja på Vänster (spring långt) och Sök vänster. Jag  har periodvis tränat mycket sök och Vänster, och tror jag fått in en rätt bra rutin kring vår prov-/tävlingsbubbla. Däremot att få till en vettig vändsignal, två pip (till skillnad från fyra, som är inkallning), har jag inte gett mig i kast med. Kanske orkar jag med det 2017?

fotgaende-2537

Sansa kom till oss efter midsommar så efter det har proven i det närmaste legat nere. Jag har lagt ner tid på miljöträning och grunder med henne, och även om vi självklart har mer att jobba på innan det är provdags där är hon en lovande liten tik som det är kul att jobba med. Mycket krut får läggas på lugn.

Jag grundade hennes vattenkontakt under den härliga semesterveckan i Forserum.  Hon har fått apportera and, kricka och korp. Hon gjorde FART-test med bravur i slutet av året.

Lakrits kastrerades i slutet på året.

Bokåret 2016

Vi lyckades sjösätta novellantologin, tillika presentboken, Från ljugarbänken i Täby. Det krävde en enorm mängd energi och stor arbetsinsats från min sida vad gäller framför allt layouten inne i boken och en massa bildbearbetning. Det känns otroligt skönt att lägga detta projekt bakom sig.

lf6a2031

Torsholma 2016

2016 var första året jag bott här utan att ha något stort projekt på gång. Jag nöjde mig med att plantera lite perenner vid den stenlagda uteplatsen och sydde lite nya gardiner. Skönt med paus från renoveringsarbete och bara kunna njuta av hus och trädgård.

20161030_125024

Övrigt 2016

Jag var en vecka på Cypern, där jag bland annat besökte Margareta. Trevligt!

På hösten åkte jag på konferensresa till San Francisco med vandring i Yosemite.

Träningsmål 2017

När jag läste tillbaka om 2016 insåg jag att jag inte egentligen tränat The Diamond så mycket efter Keith Matthews-kursen. Det ska jag försöka ta tag i under året. Det vore ju fortfarande kul att få till ettorna i b-prov elit, vi får väl se hur det går med det. Det är ju fortfarande söket som behöver stärkas. Under vintern har Sansa drabbats av kennelhosta (startade 2 december) och hundarna har varit i karantän och tappat en del kondition. Den måste byggas upp igen under tidig vår.

Kanske blir det någon start med Sansa i WT eller b-prov nkl. Först ska grunderna sitta mer ordentligt med fokus på lugn och stadga. Arbetslusten är det inget fel på. Hon har ännu bara hört skott i passivitet, och det finns fler viltslag att introducera. Det kommer under året.

0881_omslag_v1

Bokåret 2017

Jag ska försöka jobba vidare med uppföljaren till Den gula giraffen. Den nya boken utspelar sig i Bourgogne och Tyskland, där Hallberg och hans nya kvinna är på vinresa. En i sällskapet mördas i en crémantgrotta och Anders Hallberg bryter gärna semestern för att ta sig an fallet. Parallellt bokar en njursjuk kvinna från Täby in sig för transplantation hos MEHEC, en privat lösning då landstingsköerna är ohållbart långa. En liten teaser, fortsättning följer …

Torsholma 2017

Det kanske inte ens blir en tumme, men det finns en del som borde göras, och annat som vore roligt att göra:

  • byta fönster
  • tilläggsisolera vissa väggar med ny fasad
  • ny trappa till entrén
  • entrétak (knepigt på grund av låg takhöjd)
  • balkongdörr på baksidan (istället för ett vardagsrumsfönster som ändå ska bytas)
  • trädäck på baksidan (möjligen med tak på del av däcket, kan vara knepigt på grund av låg takhöjd)
  • jacuzzipool i anslutning till trädäcket

Dessa saker hänger åtminstone delvis ihop, så ett samlat grepp vore bäst. En kostnadsfråga, såklart. Vi får se.

Dessutom är det på gång att vi förhoppningsvis får fiber hit ut. Det handlar om att tillräckligt många ska ansluta sig till fibernätet. Det är en stor dröm – fiberanslutning till mitt torp från 1886! Snacka att dåtid och framtid möts. Till hösten hoppas jag att det finns på plats.

20160819_170334

Övrigt 2017

Jag ska åka på konferensresa till Los Angeles. Det innebär återseende av en del gamla kollegor, så det ser jag fram emot.

Stugan i Forserum har vi bokat i år igen. Då hoppas jag få till mycket vattenträning, framför allt med Sansa, när vi har nära tillgång till sjö och båt.

I övrigt hoppas jag på många andra trevliga händelser, och framför allt att nära och kära får ha hälsan.

Ny attack och provstart

Här händer det mer än vad jag är intresserad av. Jag är lite skakig, för jag kom just in efter en hundpromenad med kopplad Lakrits medan husse hade kopplad Kasper. Ut på vår gata springer en schäfer(blandning), smiter genom spjälorna på deras järngrind, och hoppar på mina hundar.

Jag brukar gå förbi det här huset, vet att de har två skällande hundar som alltid springer fram (fast den ena tar väl hand om sina 8 valpar just nu …), men de har aldrig kunnat springa ut. Kanske den här rackaren har magrat, slank igenom spjälorna gjorde den iallafall. Det ironiska är alltså att jag brukar träna mina hundar på de här bestarna, brukar skvallerträna och ge godis när de lugnt går förbi. Nog för att Kasper kan skälla på förbipasserande han med, gårdshund som han är, så det gör mig inget. Men de kan ju stängsla in dem ordentligt!
Tror att vår hundmötesträning just fått sig en rejäl törn…

Det blev inga synliga men, men gissar på mentala, iallafall hos Lakrits. Han är ju inte den tryggaste hunden när det gäller främmande hundar sen tidigare. Och nu två påhopp två dagar i rad.

Gissa om jag vrålade på den schäfern! Den backade undan till sist med bakåtslickade öron. Då kommer matten fram och försöker blidka, säger att han inte alls är aggressiv. Så skulle hon BEVISA det genom att kalla fram honom igen! Såklart att mina hundar morrar när han kommer tillbaka. Och det skulle vara ett bevis för att det är mina hundar som är aggressiva? De har väl lite självbevarelsedrift.

Jag skällde ut henne och är fortfarande så arg att jag skakar. Grannsämjan har just fått sig en rejäl törn. Kan nog inte riktigt ta in en provstart just nu … För det fick jag just höra av mina träningskompisar, först på mess och sen på fejan. Jag har visst kommit med på Herrängsprovet den 9 maj! Jag startar som nummer 9. Känns riktigt bra, för då hinner jag titta på Mona och Märta som startar trea och fyra. Jag har ju faktiskt aldrig ens sett ett ökl-prov, så det känns mycket bra att inte starta först. Jag ser att jag tydligen har träffat parkamraten tidigare också, hon var med på samma Hassla-prov som då vi blev 1:a med HP VP; den gången med ett tredjepris för deras del. Kan ju vara bra att ha klart för sig, jag som är så kass på att känna igen folk.

Så nu gäller det att fokusera på frisk hund tills dess. Faktiskt har han haltat allt mindre under dagen. Han är lite halt när han just rest sig upp, men när vi gått korta koppelpromenader har han inte haltat alls, eller ytterst lite. De fick varsitt ben att tugga på idag för att hålla sig sysselsatta utan en massa spring. Det ena benet syns inte längre, undrar om inte Lakrits fått i sig hela knotan redan… häpp. Och den andra ligger i farozonen, för Kasper är liksom inte lika snabb i just den grenen. Just nu har det råkat bli utelåst i trädgården, lika bra det. Kasper skulle nog kunna ha ett sånt här ben i minst ett år, tills det helt enkelt blivit så tråkigt att det lika gärna kan slängas. För Lakrits räckte det alltså kanske två timmar, max. Modell ”knota” à 22 kr på Granngården, för den som är insatt.

Lunchpromenad och jack i benet

Igår träffade jag Kristina och Lukas igen och vi tog en promenad i samma skog som sist. Lacke fick skutta lös och de båda andra i koppel som förra gången. Vi väljer en annan väg den här gången och har med lite fika att inta bland de vackra stenhällarna.

Kristina tog fram godis till Lukas på sin sida (jag satt på andra sidan och såg inte det). Efter en stund strosade Lakrits runt bakom henne utan att jag funderade något på det. Han hade ju varit lös hela tiden och var lugn och fin. Lukas kände däremot antagligen att godiset var hotat och vips var fajten ett faktum.

Jag fick hålla undan Kasper som gärna ville assistera sin lillebror  men till slut fick vi isär kombattanterna. På Lukas hittade vi ett pyttelitet sår uppe på huvudet mellan ögonen. Lukas hade också lite blod vid vänstra läppen, så det var ju troligt att Lakrits fått sig en törn, han med. Men jag såg inget när jag kände igenom honom och han betedde sig precis som vanligt när vi sen gick vidare på vår tvåtimmarsrunda (hade fikat efter kanske 1/3-dels väg).

På kvällen efter kvällspromenaden (då han fick kuta efter några kastade bollar och ta en dirigering i en brant backe) började han plötsligt halta lite på vänster framben. Jag kollade av honom igen och upptäckte ett litet jack (tänk hörntand) på nederdelen av hans ben, ungefär vid den övre klon. Efter att jag tvättat med klorhexidin och lindat om haltar han ännu mer. 😉 

Han sov med mig i soffan innan han haltade med besvär uppför trappan för en sista kissning och sängdags. Hjälp, var det värre än jag trott? Jag sov inte superbra inatt och öppnade upp bandaget nu på morgonen efter mat och kisspromenad. Jag kunde knappt se var jacket fanns! Jag tvättade av området igen med klorhexidin och bestämde mig för att försöka ha det öppet utan linda. Han ligger nu och sover bredvid mig och har inte försökt slicka nåt nämnvärt på tassen.

Vi får iallafall ta det lugnt några dagar, så jag avstår tyvärr Issjön på onsdag. Den långa promenaden dit känns inte optimal, även om vi skulle avstå den tänkta vattenträningen.

Hoppas jag kan vara med på Storsten på torsdag, men vi får väl avvakta och se någon dag hur det hela utvecklar sig. Sen har vi planer på att träna med Åsa och Märta på söndag. Skit i helvete att råka ut för detta nu efter en lång kennelhostekonvalescens!

Knepig mage

Det var ju på juldagen Lakrits blev dålig i magen. Efter lång tid har han nu blivit bättre. Ja, bra, trodde jag. Han har ätit av Kaspers dyra dietfoder ett bra tag, och jag har successivt börjat blanda i hans vanliga foder. Men nu på morgonen var det diarré igen. Jag har alltså troligen gått för fort fram. Suck. Nu blir det Canicur igen och tillbaka till dietfodret.

Lakrits_boll

Vet inte hur jag ska tolka

Imorse hade Lakrits spytt på golvet igen efter ett helt dygn utan sånt (bara diarréer). Det fanns en hel del röda strimmor i som jag tolkar som blod.

Jag ringde Arninge, som ändå tyckte att eftersom han är pigg så kan vi bara fortsätta som förut, så länge han inte fortsätter att spy så. Hon menade att det kan vara matstrupen som blivit irriterad av all galla.

Nu var jag ute på en promenad med båda och Lakrits satte sig och sket en gång. Inte sprutigt, men ändock diarré, och jag tycker färgen ser ut som blod. Det har jag lite tyckt tidigare också, men eftersom vi bytt foder till i/d på burk vars innehåll är lite rödbrunt har jag tänkt att det kanske är foderfärgen bara. Men nu var det lite mörkare rött än tidigare.

Han är dock fortsatt pigg och äter glatt när han får småportioner mat utblandat med mycket vatten.

Det är svårt att veta hur jag ska tolka detta. Om det bara är allmän irritation i tarmkanalerna eller om det faktiskt är något annat som besvärar hans mage. Typiskt nu när det nalkas nyår …

Lite bättre idag

Detta dygn har Lakrits iallafall fått behålla maten så det gått ut andra vägen. I och för sig mycket löst, men ändå.

Diarrétabletterna tuggar han i sig som gott godis, som tur är.

Kasper är mycket avundsjuk på den goda sjuklingsmaten som han inte får ta del av.

Åkte till Arninge

Igår kväll var Lakrits riktigt hängig, kunde i och för sig gå ut och pinka i hagen, men han låg kvar i bädden när man kom ner. Normalt kommer han en till mötes, men nu var det bara svansen som tillkännagav att han välkomnade en.

Lite tidigare på eftermiddagen gick han, Jungman och Kasper (förd av 7-årige Axel) på en kortare promenad. Då klättrade han upp på en snödriva och ut exploderade en rejäl diarréskvätt, enbart vätska. I övrigt har allt kommit upp munvägen.

Jag var uppe ett par gånger i natt och försökte klämma i honom lite vätskeersättning. Svårt, för han vill ju inte öppna munnen och när han väl gör det tenderar merparten ändå att hamna vid sidan. Lite har jag ändå fått i honom. Så nån gång på morgontimmarna hörde jag hur han drack. När jag kom ner ett par timmar senare var vattenskålen tom och det låg stora pölar på golvet och i hans bädd. Han hade fått upp mesta vattnet igen. Men lite måste kroppen ändå ha tillgodogjort sig, för han var lite piggare än igår kväll.

Jag bestämde mig ändå för att ringa veterinären, och de tyckte jag skulle komma in med honom. Vallentuna var inte öppet, så det fick bli Arninge. Vi fick gå in en sidoingång för den händelse det var nåt smittsamt. Nu var jag ju ganska säker på att det inte var det eftersom Kasper är hur pigg som helst, och tempen visade sig vara normal på 38,2. Veterinären kom och kände igenom honom och tyckte att magen verkade normal. Han reagerade inte särskilt på att hon klämde, mer än att han ideligen ville lägga sig ner igen på bordet.

Hon tyckte inte att hon i dagsläget behövde behålla honom utan att jag kan fortsätta ge vatten och några skedar mat varannan timme och dessutom ge uppstoppande Canikur. Han skulle gå på samma foder som Kasper redan har, så jag köpte bara några konservburkar att börja med plus ett par förpackningar Canikur. Märker jag att han fortsätter spy och inte får behålla nåt av vad jag stoppar i honom ska jag ringa ikväll så får han komma in på ickeakut tid imorgon.

Normalt sett är han måttligt förtjust i Canikurtabletterna, men nu var han så hungrig att han tog dem direkt när jag kastade dem till honom som belöning. Så varvade jag med en liten sked I/D-foder, en Canikur till osv tills alla fyra tabletterna var svalda. En sista liten sked I/D blandade jag med lite vätskeersättning och då slurpade han i sig det.

Hoppas nu att han får behålla detta och piggar på sig så vi slipper återvända till Arninge Djurklinik.

Lakrits dålig i magen

Igårkväll fick Lakrits upp hela kvällsmåltiden. Givetvis på den rätt nyinköpta mattan nere i teverummet. Lite senare kom det upp galla på vardagsrumsgolvet. I natt spydde han galla ett par gånger till.

Det blev alltså bara en liten frukost med ris, en matsked rysk yoghurt och en massa vatten.

På morgonpromenaden bajsade han normalt, så jag hoppas att det bara är nåt tillfälligt och inget som sitter och spärrar i tarmen.

Lite otajmat, eftersom Jungman med flera ska komma hit på lunch idag. Avvaktar lite för att se hur han mår om en stund. Kasper är pigg, så det är iallafall knappast något smittsamt.

Edit:

Hann inte mer än posta detta förrän jag hörde ett nytt ulkande i köket. Det var riset som kom upp igen. Nu har han fått lite mer vatten med en sked yoghurt i för att iallafall hålla sig vätskad. Typiskt nog har jag inga diarrétabletter hemma, de gick åt i Frankrike.

Jungman kommer hit, men inte i förtid för att leka. Och Lakrits får väl bo i badrummet om så behövs för att han ska få ro. Hetsa upp sig med valp är inte lämpligt just nu. Han ter sig för övrigt lite dämpad, faktiskt.

Egenspruta

Usch, vad man måste lära sig. Nu är jag iallafall på god väg.
Jag behöver få en spruta varje dag mot blodpropp, och efter att jag lämnar sjukhus och rehabklinik behöver jag kunna göra detta själv. Alternativet är att varje dag besöka en distriktssköterska eller så, och det känns ju inte riktigt realistiskt.
Jag har alltså fått börja öva på att ta denna spruta själv. Kan avslöja att det inte är direkt det roligaste jag gjort, men efter helgens ytterligare två övningstillfällen så ska jag alltså åka till Apoteket på måndag och plocka ut en hel låda med såna roliga grejer. Det ska bli ett sant nöje att se lådans innehåll sakta tömmas ända tills detta är ett minne blott.
Jag lämnar alltså Furuhöjden på måndag. Det känns ganska lagom att få helgen här med ytterligare rehab och sen få komma hem igen.

Äldre inlägg