Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Lakrits ger statisk elektricitet?

Har haft ett problem med min stationära dator (stor burk som står på golvet) ett tag nu, då datorn helt oförhappandes stänger av sig och/eller startar om sig. Ett tag trodde jag det var komponentfel och lämnade in den på service, men killen hittade inget direkt utan bara rengjorde den.
Nu har felet börjat återuppträda och det är bara ett par månader sedan den rengjordes på damm, så jag tror inte det är det som spökar nu.
Vid flera tillfällen har jag dock lagt märke till att datorn stängs av då Lakrits (under skrivbordet vid mina fötter) byter ställning. Jag trodde först att hans svans kom åt strömkabeln bak så jag monterade ett kompostgaller mellan dator och hundplats. Men samma sak fortsätter att hända trots att han nu definitivt är minst en decimeter från datorn.
Så jag börjar fundera på statisk elektricitet. Är det nån annan hundägare som varit ute för samma sak?
Datorn är så stor att jag inte är vidare sugen på att sätta upp den på skrivbordet, och jag tycker att det är mysigt att ha hunden som fotvärmare. Något måste jag dock göra innan datorn går sönder på allvar.
Kasper har aldrig brukat ligga därunder, vilket kan förklara att jag aldrig haft problemet tidigare.

7 kommentarer

  1. Testa med en antistatisk matta!

  2. Det finns ett antal möjligheter här där statisk elektricitet mycket väl kan vara en, speciellt nu när det är vinter och luften börjar bli lite torr. Jag förmodar att din bostad, liksom de flesta svenska bostäder, har ojordade uttag i rummet där du har dator och det är ett generellt problem med just datorer eftersom de är byggda för att kopplas till jordade uttag.

    Element är i princip alltid jordade, antingen om det är vattenburen värme med kopparrör eller om det är fast monterade elelement. Prova att dra en sladd eller en bit ståltråd mellan elementet och datorn (och se till att vira fast den i omålad metall…). Om det löser problemet så kan det vara dags att kolla med en elektriker vad det skulle kosta att få jordade uttag i just det rummet, det brukar inte bli så dyrt om det bara gäller ett rum.

    Annars kan en luftfuktare också funka. Statisk elektricitet uppstår framför allt när luften är väldigt torr, som nu, så om man höjer luftfuktigheten så brukar problemen försvinna igen. Å andra sidan kan det också hjälpa med att ställa kompostgallret så långt från datorn att hunden inte kan komma i elektrisk kontakt med den. Hunden måste i princip röra vid datorn för att statisk elektricitet ska kunna ”hoppa”.

    Ett annat, mer obskyrt, problem som jag faktiskt upplevt själv är att datorn börjar ”ta slut” och det har uppstått ett glapp som påverkas av vibrationer. Då kan vibrationerna när hunden lägger sig ner vara tillräckligt för att trigga felet. Prova att stampa i golvet dnågra gånger är hunden brukar lägga sig så lär du snabbt kunna bekräfta eller avfärda den teorin och om det är så att felet då uppstår så är det nog dags att fundera på en ny dator…

  3. Var min sambo som lämnade den långa kommentaren här ovan. Han glömde tillägga en sak – du kan jorda mot elementet en kortare tid, men att jorda i vattenburna element en längre tid är inte bra för det kan orsaka läckage pga att rören oxiderar bort av kombinationen vatten+ström.

    Men som tillfällig lösning för att se om det behövs jordas uttag så funkar det bra. 🙂

  4. Hej Åsa A:s sambo Qeruiem 🙂 !

    Jag tänkte just på att jag läst att det inte är bra att jorda mot element, men Åsas tillägg förklarar ju saken. Jättetack för ditt långa fina inlägg!

    Det låter som en mycket bra start för att försöka identifiera problemet. Att datorn skulle ”börja ta slut” tror jag inte riktigt på, den är bara ett år gammal. Prestanda som fortfarande ligger på topp, dessutom.

    Problemen började för kanske två-tre månader sedan, vet inte riktigt om luften redan då börjat bli torr? Sen hade jag maskinen till en reparatör som alltså trots diverse tester inte kunde hitta något som helst fel på den (mer än damm).

    Kompostgallret står nu ett par cm från datorn och Lakrits låg säkert ytterligare en decimeter bort vid omstarten.

    Men senaste händelsen skedde efter mitt inlägg: jag såg en insekt som satt på mina glasögon som låg på skrivbordet, rakt ovanför datorn. Jag smällde ihop händerna på insekten (en riktig smäll) och – vips – dog datorn. Sen ville den inte starta igen förrän jag gick upp och provade på nytt efter någon timme. Jag slog i luften, inte på bordet. Vibrationer? Ja, kanske.

  5. Är du säker på att du inte råkat sätta in strömkontakten från datorn i en sån där klappswitch för fjärrstyrning av lampor? 😉

    Allvarligt; det låter som att det kan glapp indeed. Det är inte så att du bor i ett gammalt hus med gamla väggkontakter? De brukar kunna vara rätt lösa och då kan det definitivt glappa till vid små vibrationer. Det räcker med ganska korta avbrott för att en dator ska balla ur. Annars kan det förstås vara fel på en kabel eller grendosa med. Billiga grendosor har definitivt bäst före-datum…

    Prova att rycka lite i sladderiet när datorn är igång? Har du tur är det rätt enkelt att provocera fram det och då slipper du skylla på hundstackaren i framtiden. 😉

  6. hehe, får väl ta mej an frågorna:
    1) Hoppa vid datorn – ledde inte till stopp.
    2) Fjärrstyrning av lampor har vi hemma, men inte i detta rum. Ej heller timer. 🙂
    3) Gammalt hus? Nja, byggt 1982. Grendosa används dock till datorn, får kika på den.
    4) Provocera fram, hmm, inte hittills.

    Vill väldigt gärna fria Lakrits från alla anklagelser, det är ju så mysigt att ha honom under bordet när man jobbar. Idag startar projektet att ta upp datorn på en hurts bredvid skrivbordet och se om den kan få rum bakom skrivaren som redan står på denna hurts, så får vi se vad som händer.

    Tack för alla konkreta och praktiska tips!

  7. Igår flyttades datorn upp på hurtsen bakom skrivaren. Det ger lite mer fläktbuller, men samtidigt en mer lättmekad dator. Och relativt utom räckhåll för hundar.
    Lite kort testtid ännu, men hittills inga omstarter. Nu satt elkabeln lite löst i datorn, men det kan ha skett i samband med flytten. Vi får avvakta och se nu.

Kommentarsfunktionen är avstängd.