Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: Götängens

Småsläktingar

Kasper har blivit farbror. Hans bror Bardur och tiken Embla har fått fyra valpar i Danmark. Grattis, Jenni!
Vad stort det känns, att den lille plutten har blivit så stor att hans kullsyskon börjar alstra valpar.
Nu är dessutom syrran Binkis på gång att valpa vilken dag som helst. Då blir han morbror till på köpet. Jösses.

Snöat igen

Vilken tur vi hade med viltspår och cykling igår! På kvällen snöade det igen, och ännu mer idag. Det verkar som tur är smälta rätt fort igen, hoppas definitivt på en snöfri helg.

Grattis alla Götängenshundar som gjorde bra MH igår! Ninni har lagt upp en bra lista där man direkt kan jämföra de olika hundarna. Jag vill särskilt nämna Bond här, eftersom han är helbrorsa till Kasper:

1 a Kontakt
Bond Tar kontakt själv, besvarar kontaktförsök

1 b Samarbete
Bond Följer med villigt, engagerar sig i testledaren

1 c Hantering
Bond Accepterar, svarar med kontaktbeteende

2 a Lek 1, leklust
Bond Startar mycket snabb, leker mycket aktivt

2 b Lek 1, gripande
Bond Griper direkt med hela munnen

2 c Dragkamp
Bond Griper direkt med hela munnen, drar emot till testledaren släpper

3a Förföljande
Bond 1:a och 2:a Startar med hög fart, målinriktad, bromsar in vid bytet

3b Gripande
Bond: 1:a Griper direkt, släpper 2:a Griper direkt, behåller föremålet i minst 3 sekunder

4 Aktivitet
Bond Är uppmärksam, i huvudsak lugn, enstaka aktivitetshöjning

5a Avståndslek
Bond Intresserad, vill iväg, enstaka startförsök

5 b Hot/aggressivitet
Bond Visar enstaka hotbeteenden under momentets första och andra del

5c Nyfikenhet
Bond Går ej fram till figuranten

5d Leklust
Bond Visar inget intresse

5e Samarbete
Bond Visar inget intresse

6a Överraskning rädsla
Bond Hukar sig, stannar

6b Hot/aggressivitet
Bond Visar enstaka hotbeteenden

6c Nyfikenhet
Bond Går fram till overallen när föraren står bredvid

6d Kvarstående rädsla
Bond Stannar upp, eller tittar/luktar på overallen vid ett tillfälle

6e Kvarstående intresse
Bond Visar inget intresse

7a Ljudkänslighet, rädsla
Bond Flyr högst 5 meter

7b Ljudkänsl. Rädsla
Bond Går fram när föraren sitter på huk och talar till skramlet

7c Ljudkänsl. Kvarstående rädsla
Bond Båge eller tempoväxling vid 1:a passagen, minskat vid 2:a

7d Kvarstående rädsla
Bond Visar inget intresse

8a Spöken Hot/aggressivitet
Bond Visar flera hotbeteenden under en längre tid

8b Kontroll
Bond Uppehåller sig i huvudsak bakom föraren, växlar mellan flyktstart och kontroll

8c Rädsla
Bond Backar längre än kopplets längd

8d Nyfikenhet
Bond Går fram till fig. när föraren tagit av fig. huvudbonad

8e Kontakttagande med figurant i spökdräkt
Bond Tar själv kontakt med figuranten

9a Lek 2 Leklust
Bond Startar snabbt, leker aktivt

9b Lek 2 Gripande
Bond Griper tveksamt, eller med framtänderna

Skott
Bond Visar ingen berördhet

Det ska bli mycket spännande att jämföra gårdagens resultat med Kasper på lördag!

Den lille rackarpojken har för övrigt velat ha en riktig slappardag idag.

Skåneresa

Nyss återkomna från ett par dagar i Skåne. Kasper har skött sig bra på det hela taget. kort sammanfattning:
Åka bilen – har sovit exemplariskt hela tiden medan vi kört.
Rastningstips 1 – Götaström, ett suveränt hundrastställe där man inte behöver åka av motorvägen särskilt långt och ändå få sjönära skogspromenad där Kasper kunde gå lös en stund och skutta i den decimeterdjupa snön, och man samtidigt har nära till kafé och toaletter, plus bensin om man behöver. På sommaren kan både människor och (tror jag) djur bada där, men jag upptäckte stället i höstas så det har vi inte testat i praktiken än.
Träffa småbarn – min bror har en treåring som inte är särskilt hundvan och en nyfödd parvel på 1,5 mån. Kasper skötte sig jättebra med dem med undantag för ett par slickförsök i ansiktet på den äldsta.
Träffa katter – han skällde på nån katt som hoppat upp på fönsterblecket, och när de råkade på varandra inne reste bägge parter ragg innan vi fick ut katten. Han är helt klart osäker på om de där konstiga djuren är vän eller fiende. Skvallertränade lite på katt genom fönsterruta, men där behövs mer.
Träffa hästar – han fick inte komma in i stallet, mest på grund av katterna. Men vi gick förbi hagen så båda parter fick kika intresserat på varandra. Sen träffade vi Samantha med Ingrid på ryggen, och det mötet förlöpte bra sen jag kört lite skvallerträning på det.
Plumpen – Den stora plumpen i protokollet skedde idag på hemvägen. Kasper fick gå lös de få metrarna mellan bilen och min mammas dörr när vi skulle hälsa på där idag. Det gick bra, och inne gick utmärkt sånär som att han var sugen på lite medikamenter som var lågt placerade. Men så skulle vi de få metrarna tillbaka till bilen. Kopplet låg kvar i bilen, så jag sade Vänta vid dörren, kollade ut på gångvägen som går förbi precis intill. Tomt. Varsågod! Så gick jag mot bilen medan Kasper vek av åt höger – rakt över en ganska trafikerad väg – och en liten bit in på gångvägen som fortsatte på andra sidan. Där fanns en matte med schipperke som jag inte sett på grund av en carport i vägen. Men Kasper hade givetvis känt doften. Vågade inte ens försöka ropa tillbaka honom (även om det är tveksamt om han hade lyssnat i det läget, utsvulten på hundlek som han givetvis var) på grund av trafikfaran. Den snälla matten väntade in mig så jag kunde ta hand om rymlingen. Det är precis sådana här farliga situationer jag befarar och vill undvika genom mer störningsträning, men det är helt uppenbart att vi har långt kvar.
Ringde Götängens för ett eventuellt spontanbesök, men Ninni satt mitt i en skönhetsbehandling, så det får bli en annan gång. Vi tog iallafall vägen över Vrigstad och köpte ostkaka och Norrbodakorv. Mums!
Rastningstips 2 – Stavsjö (nya) där man också kan gå på skogspromenad, eftersom Sörmlandsleden passerar precis bredvid.

Imorgon bitti ska vi iväg på kastrering – håll alla tummar och tassar för Kasper!

Viltspårträning och timeout-träning i skogen

Måste börja med att gratta Kaspers släktingar som ställt i Växjö idag med jättefina resultat:

 • brorsan Bond: 1:a pris och vann unghundsklass hanar
 • syrran Binkis: 1:a och tvåa i unghundsklass tikar
 • Azahara (äldre halvsyskon, om jag inte har helt fel): 1:a pris, CK och vann öppen klass tikar

SUPERGRATTIS TILL ER!

Lade ett viltspår i förmiddags.

Väder: 6 grader vid läggningen, 4 grader vid spårningen. Blött i marken men uppehåll.

Spår: mätte upp 164 steg, så det var nog ca 80–90 meter långt. Mossig granskog. Korsade två större stigar, där jag blodade extra. På slutet fick jag syn på en så perfekt sten att avsluta mot att jag bestämde mig för att testa en vinkel åt vänster för att komma dit. Blodade extra i den för att underlätta.

Spårning: gick spåret efter 2,5 timme. Den här gången slog Kasper i spåret vid flera tillfället, både åt vänster och höger. Jag hade missat att kolla av vindriktningen, men det blåste inte mycket alls där inne i skogen, så jag vet inte om det var det som det berodde på, eller kanske den längre liggtiden? Ska fråga instruktörerna imorgon. Vid ett tillfälle kom han av sig och började äta nån liten god harplutt eller så. Efter att ha avvaktat lite kallade jag på honom och utan att jag sade något mer kom han på vad det var han skulle göra. Iväg igen. På grund av slagningen gick vi emellanåt på varsin sida träd och busker, men tack vare den utmärkta nya långlinan funkade det bra att släppa taget och ta om på andra sidan. Stigkorsningarna klarade han utmärkt och och vinkeln tog han efter ringning. Inga problem att hitta skanken! Missade att titta på klockan omedelbart, men det tog ca 9–10 minuter.

Eftersom inte Enzo med matte kunde hänga med på skogspromenad som tänkt bestämde jag mig för att använda skogen som träningsarena. Normalt åker man ju till skogen för att gå långpromenad, plocka bär eller svamp osv. Åtminstone jag har inte tänkt på att man behöver ju inte gå så långt bara för att man är i skogen.

Så jag började köra Nära-övningar med den senaste timeout-tekniken. Först gnällde han och gick oroligt upp och försökte nosa omkring efter bara nån sekund. Jag bara stod tyst, säkert nån minut, innan jag tyckte att han satt tillräckligt lugnt för att ta ett steg. Ett steg, ja. Vips var han framme och skulle iväg. Stannade och väntade. Han är bra på att hoppa tillbaka när jag stannar, så mycket har han lärt sig i våras. Lille Skutt… Och så ett steg till. Vi pratar verkligen myrframsteg här…

Fem minuter senare kunde vi ta två steg, sen stopp och vänta. Fem steg. Vänta. Jag bytte riktning på stigen ett par gånger, och successivt kunde vi gå lite längre i taget innan vi fick göra timeout igen. Klickade och belönade så snart han gick rätt, i början mest med godis men lite längre fram även med Fri (=nosa tillåtet). Wow, när han får ett Fri! Rycket i axeln får mig att inse hur mycket han faktiskt försöker behärska sig när han ska gå fint, och i det läget är jag glad att jag bara har en åttakilos hund, inte en trettiokilos.

På ett ställe möttes stigarna som en trekant, vilket jag utnyttjade så vi kunde gå lite runt och fram och tillbaka, inte helt förutsägbart. Efter nästan en halvtimme tyckte jag han fått jobba nog och promenaden tillbaka till bilen var i princip trivsam. Vilken skillnad! Att växla mellan Nära och Fri fungerar snart lika bra i skogen som på gångvägarna hemma. Jag är så glad över det här senaste tipset, känns som ett verkligt genombrott.

Gårdshund övermannar schäfer

Måste bara sno en liten berättelse från uppfödaren, den var för kul (Tosse är en vuxen schäfer och PXI är en liten gårdshund, yngre än Kasper):

Var ute med hundarna, när vi gick iväg kom Tosse springandes med sin nya leksak, en kampboll med snöre… PXI är ju inte den som ger sig i första taget…. vilket jag fick bevis på…. PXI sög tag i leksaken och släppte inte, de kampade, slet…. Tosse släpade PXI som inte släppte… PXI kämpade emot….
Hela rundan höll de på utan att släppa någon av dem…. väl hemma efter 1,8 km släppte Tosse och stod helt förvånad och tittade på mig! PXI var såååå nöjd och lekte och lekte!!!

Norrortsleden invigs

Igår invigdes Norrortsleden, vilket firades med att alla icke-bilar fick vistas på väg och i tunnel innan bilarna släpptes på. Jag passade på att ta en härlig cykeltur på nästan 14 km utan hund (det var längesen jag cyklade utan hund) medan husse och Kasper gick genom tunneln. Där fanns förutom massor av människor och andra hundar skojiga jippon som jonglörer, bildvisning av tunnelsprängningen med mera. Kasper tyckte tunneln var lite läskig på ditvägen, men tillbaka gick han med högburet huvud.

Läste just att kullens första MH är gjort i Danmark:

Bárdur: glad for at hilse på fremmede, MEGET glad for jagt, ikke overaktiv, vil ikke hilse på kedeldragten alene, gerne sammen med mig, heller ikke lydpladen var noget for ham, spøgelserne uha, men af med hætten så var de da rigtig søde. Skud og sådan, naaja ikke rigtig. Efter alle oplevelserne både enkeltvis og samlet var han fuldstændig upåvirket.

 • kontakt 5,4,4
 • leg 2,1,1
 • jagt fart 4,4
 • jagt fangst 3,5
 • aktivitet 2
 • overraskelse (kedeldragt) 3, 1, 1
 • lyd 4, 1, 1
 • spøgelser skræk 5
 • spøgelser trusler 3
 • spøgelser kontakt 1, 4
 • skud 3

Ska bli så intressant att jämföra med Kasper och de andra i kullen längre fram. Hoppas på en tid i feb/mars!

Kennelinspektion

Idag var djurskyddsinspektör och media på plats hos Kaspers kennel. Man skymtar både gårdshund och schäfer på filmen.