Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: förstapris

B-prov NKL i Kuså med Sansa

I helgen var det dags att prova Sansas vingar på b-prov. Både jag och Annika hade kommit med båda dagarna på dubbelprovet i Kuså. Skönt att ha två chanser när man nu körde så pass långt. Vi bodde i en trevlig liten stuga ganska nära Borlänge. Det var strandtomt med tillgång till eka, men den testade vi aldrig på grund av väder och tidsbrist.

Kasper, Lakrits och Cheysie var med som supportrar. Nåja, de tyckte det var rätt trist att ungdomarna fick ha roligt medan de själva mest satt i bilen.

Jag startade som nr 9 på lördagen och hade sett en del tidigare ekipage. Det gick snabbt undan på grund av en del grava fel hos vissa ekipage så jag hann  både köra provet och stå passiv för nästa ekipage före lunch. Skönt. Tycker alltid det är knepigt att hamna så där i skarven.

Provet inleddes med två enkelmarkeringar på vatten. De var väl synliga och Sansa markerade bra. Knepigheten här var den knixiga torvkant de skulle ta sig uppför på tillbakavägen med fågel i mun. Det var den del jag oroade mig mest för, att hon skulle släppa på uppvägen. Gissar att jag stod cirka sju meter upp på land och tog emot. Det gick iallafall bra och jag fick båda änderna i hand.

Sedan följde ett kort fotgående med två skott under marsch mot sökområdet (uppåt mot röda korgen mitt i bild). Området gick ungefär från klockan tre med en stor sten till höger och sedan åt vänster med en skogskulle vidare mot sankare mark mot sjökanten klockan tolv. Det gick rackarns så snabbt i söket men hon hade turen och näsan med sig och plockade effektivt in alla vilt (and, trut, kråka, kanin och nån dubblett av dessa). Jag försökte lugna ner henne mellan varje skick genom att lämna av viltet och förflytta mig ett par steg så hon hann andas ut en aning.

Vi tog ett par steg mot klockan sex ungefär och där gjordes landmarkeringarna. Provmarken var alltså väl sammanhållen, vilket såklart bidrog till effektiviteten. Det var två enkelmarkeringar med kråkor och hon spikade båda.

Resultatet blev ett förstapris på vår första start i NKL! Hoppsan, nu är det visst redan dags för ÖKL. Men det får vi träna på ett tag först, ingen brådska med det. Jag är supernöjd med den lilla ungen som höll ihop så bra. Det känns väldigt okomplicerat att ha henne med på prov och tävlingar, jätteskönt.

Grattis också till syster Chilla och Annika som grejade sin etta på söndagen!

Två nöjda systrar som helt plötsligt är ÖKL-hundar.

 

Protokoll och priser från Hasslaprovet

En fågeltavla av Michael Kitchen-Hurle.
Ett antal foderpåsar från Royal Canin.
En handduk och en duschcrème.
Ett vandringspris med fotoalbum.

I protokollet står det så här:
Samarbetsvilja: Gått med sin förare väl i hand provet igenom.
Sökarbete: Söker motiverat över hela sökområdet.
Fart: God.
Uthållighet: God.
Näsa
God. Används väl.
Dirigerbarhet: Visar för klassen tillräcklig dirigerbarhet.
Markeringsförmåga: Mycket god på både land och vatten.
Skottreaktion: Lugn och uppmärksam.
Stadga: Utmärkt.
Apporteringslust: Mycket god och med hög motivation.
Apportgrepp: Goda grepp som ibland blir något ungdomliga.
Simteknik: God med effektiva rörelser.
Vattenarbete: Bra igångar, god simteknik.
Hundtolerans: Varken stör eller låter sig störas.
Sammanfattande kritik: Mycket trevligt ekipage som idag utför ett utmärkt arbete i gott samarbete. Lycka till i framtiden! Provbäst!

Pris: 1:a HP pb.
Domare: Christine Chiachiaretta


 ”En hund som stannade på näthinnan hela dagen, sade domare Christine.

”Lånar” Jörgen Norrbloms bild på Lakrits när han skjuter iväg för att plocka in en landmarkering.

Resultat från Hassla

Jag är så glad och stolt över världens bästa hund att det bara pyser över:
han blev 1:a med HP, dagens bästa hund!

1hp Provbäst Thorsvi Aberfeldy.äg:Eva Heljesten
1a Searover Perl Jam äg:Catarina Tillius
1a Torsvi Ardmore äg:Anita Weinius
1a Wallweins Fire Mountain äg: Zanna Bergersen
Domare: Christine Chiachiaretta

Tur att väntetiden och prisutdelningen inte räknades in vid prisbestämningen, då skulle Lakrits direkt halkat ner till en nolla. Han orkade inte hela långa väntetiden ut även om vi varit hemma emellan, och jag, som hade ont i hälarna, orkade inte riktigt hålla efter honom. Han var rätt odräglig då ett tag … Men till det positiva:

Vi fick en hel massa priser, bland annat ett vandringspris. I fotoalbumet som hör till vandringspriset hittar jag flera välbekanta hundar: två Thorsvihundar och träningskompisens Alpha, som fick priset 2001, andra året det delades ut. Still going strong … Nu har husse fått i uppdrag att ta fram det ultimata fotot att infoga i detta album., Vi har ju ett år på oss, så det ska väl gå …
Imorgon med lite bättre dagsljus ska vi föreviga alla priser tillsammans med segerherren själv. Just nu tuggar han och den helt oförtjänte storebrorsan på varsin smaskig muskelbit.
Grattis också till Anita och Acke med fint 1:a-pris och Göran och Millie med ett 2:a-pris. Synd att två Thorsvihundar tvingades backa ur av olika anledningar. Men ni kommer igen nästa gång!