Skogsstjärnas hundblogg

Om dsg Kasper och jaktlabben Lakrits. Nu också lillasyrran Sansa.

Kategori: linjetag (sida 1 av 4)

Kurs för Keith Mathews 7–8 maj 2016

Vi höll till på Lilla Träskaten och varvade korta teoripass med en bunt övningar under två dagar. Hett var det på årets första sommardagar, och Kasper bodde i husvagnen medan Lakrits och jag kursade.

skuggovning-1

Keith står och tittar på första övningen.

Vi började på ett fält och längst bort i skuggan (ca 100 m) låg en dold dirigering. Det gick ett störningskast till vänster kl 10. En och en skickade vi ut till denna medan övriga stod dolda. Syftet var att Keith skulle se var i träningen vi stod med hunden. Det gick rätt bra för Lakrits, men sedan gick vi igenom hur Keith bygger upp detta successivt med ett tiominuterspass. Jag såg tydligt hur Lakrits sprang med bättre schvung och säkerhet mot slutet, även om vi lyckades även första gången. Så här var övningen uppbyggd:

  1. Gå en rak linje och lägg ut dirigeringen tillsammans med hunden. Gå rak linje tillbaka. Skicka.
  2. Ut igen. Låt denna gång hunden sitta kvar och titta. Skott och störningskast klockan 10. Skicka på dirigeringen.
  3. Ut igen. Låt hunden sitta och titta igen. Skicka. Skott och kast under skicket.
  4. Försvåring: samma som nr 3, men ytterligare ett skott och kast närmare målet. Detta kräver 2 funkisar.

skuggovning-2

Långt till vänster skymtar störningsfunkisen och snett framför hunden ser man spåret i gräset där alla gått. Föraren är på väg att lägga ut dirigeringen medan hunden sitter och väntar vid skickplatsen.

Nyhet: vid vidare sök/därsök använd det kommandot först, och blås sen närsök om du vet att hunden närmar sig målet. Detta var nyhet för mig. Jag har använt därsökssignal och närsökssignal, men aldrig i kombination.

walkup-1

På eftermiddagen blev det walkup.

På eftermiddagen gjorde vi en walkup två i taget. Det mesta gick bra för Lakrits och mig. Det Lakrits missade på var en eyewipe med en dummy som hamnat på grusvägen. Annas hund drog sig in till höger bland granarna. Lakrits fick en chans, och jag fick honom längre ut, på andra sidan grusvägen, men han missade dummyn trots mitt närsök och drog sig sedan, han också, in bland granarna.

Keith tyckte jag skulle ha dragit lärdom av Annas miss och skickat mer åt vänster. Den här typen av avgöranden saknar jag rutin för, och det är värdefullt att få sådana tips för framtiden.

walkup-2

Vi stod egentligen lite mer åt vänster och bakåt än vad bilden visar, men dummyn hamnade precis uppe i hörnet av fältet, uppe på grusvägen som går ovanför. Granarna lockade in båda hundarna.

 Walkupen gick vidare och vi nådde det trästaket som går tvärs över fältet. Lakrits hoppade superfint ut, men slog i tassarna på tillbakavägen. En stund senare nådde linjen fram och vi själva klättrade över. Jag bad Lakrits vänta medan jag klättrade, och när jag sedan kallade in dundrade han rakt in i överspjälan med hela kroppen. Jättekonstigt att han inte sett den när han satt bara ett par meter ifrån och jag med stor möda tagit mig över (inte lägsta stället), men det kanske var värmen som tog ut sin rätt och han var snurrig i bollen.

närsök-1

Föraren går runt hunden och kastar en tennisboll upprepade gånger inför närsöksövning.

Vi avslutade dag ett med en närsöksövning i cirkel som vittrades in med skott och boll medan hunden satt i mitten. Keith brukar göra cirkel cirka tio meter i radie. Hunden sitter sedan kvar i mitten medan föraren backar ut och sen blåser närsök. Först efter en stund droppade Keith omärkligt bollen. Det kändes lite som Paul Toals övning i sankmarken för ett par år sedan på Bispgården, där han trampade ner en tennisboll så bara en enkrona av den syntes i ett invittrat område.

tavlan-1

Det som jag upplever skiljer Keith från andra tränare är inte så mycket själva övningarna, utan att han har ett system för sina övningar. Han går tillbaka till sina grunder och repeterar en gång i veckan, testar av emellanåt och nöter sedan på det som brister.

Keith vill att man ska nöta områden och alltid köra samma övningar på samma mark tills det sitter. Sen ska man byta område för att generalisera. Man ska inte göra en massa olika saker på samma område, för det bara förvirrar hunden. Hans taktik går alltså mycket ut på att hjärntvätta hunden att göra rätt. Success training.

Angående stopp och avlämning tränar han in det olika beroende på individ. En snabb hunds hästskostopp skulle han acceptera, men försöka få halvcirkeln mindre och mindre. Likadant med avlämningar. Han kollar vad valpen bjuder och finslipar det, istället för att bråka om att hunden ska lämna av efter en viss metod.

stadga-1

Lakrits sitter längst till vänster.

Förmiddagen dag 2 inleddes med några stadgeövningar:

  • lämna hundarna på rad och gå därifrån i en stor cirkel runt hela fältet
  • kasta ut en dummy strax bortanför änden av linjen med hundar, ta sin hund och passera nära de övriga bort till andra änden, vända upp och skicka på linje utmed hundarna till dummien
  • vidareutveckling av närsökscirkeln, denna gång mitt i hundlinjen. Föraren fick gå i en cirkel runt sin hund och de båda närmaste hundarna, studsa bollen och sen be sin egen hund om ett närsök. Samma här, Keith droppade bollen efter en stund. Jag är inte helt hundra bekväm med denna övning; som tur var gjorde Lakrits föregående övning med bravur och drabbades inte av detta, men det syntes att de hundar som provade inte var helt bekväma med att söka jättenära de främmande hundar som låg där inuti cirkeln.

stadga-2

Tollaren genomför närsöksövningen mitt i hundlinjen.

Vi fick också testa att kalla in hunden medan vi gick med ryggen  mot den. Detta har jag gjort tidigare genom att ropa hundens namn, men nu var det pipa som gällde. Lakrits satt som en stenstod när jag gick framåt och upprepade gånger kallade in parallellt med hundlinjen. När jag vände mig om och kallade in kom han som ett skott. Hemma gör jag ju detta ofta medan jag går längs nån stig i skogen och har honom lullandes bakom mig, och det fungerar alltid, så jag anar att det var en kombination av kommandot Vänta och pressen med alla främmande hundar som orsakade detta.

Nästa övning handlade om vänster-/högerträning. Vi satte hunden på mitten utmed fältkanten, gick i en båge 50 meter bort åt vänster och kastade en dummy vid en stolpe, sedan samma sträcka åt höger till annan stolpe. Vi ställde oss en bit från hunden och skickade till den först utlagda. Tillbaka med hunden och samma åt andra hållet. Lakrits sprang dessa sträckor utan problem.

diamondEn vidareutveckling på detta är vad Keith kallar the Diamond. Jag försökte illustrera ungefär vad som skedde på plan med Benke som förare, men övningen är ju varierbar i det oändliga. Skissen är kanske inte solklar, men ungefär så här, om jag minns rätt:

  1. De fyra punkterna är käppar/snitslar. Man sätter hunden i mitten och därifrån är det cirka 50 m till käpp 3 och 4 medan det är cirka 100 m till käpp 2 och 5. Gå ut till käpparna 3 och 4 och 5 och kasta en dummy. Återgå till mitten.
  2. Gå mot käpp 2 och gör en inkallning vid 1 medan du går utan att använda händerna. Med hunden vid sidan kastar du en dummy vid käpp 2. Gå tillbaka med hunden till mitten.
  3. Skicka ut till käpp 2. Sätt hunden i mitten och gå till käpp 2, som nu är tom. Skicka vänster till käpp 3.
  4. Lägg en dummy vid käpp 2. Sätt tillbaka hunden i mitten och gå till den tomma käpp 3. Skicka Back till käpp 4.
  5. Lägg en dummy vid käpp 3 och gå till käpp 4. Skicka hunden därifrån diagonalt till käpp 5 (uppe i skogen på höjd). Utnyttja diagonalen till att träna ett högerut med höger hand.

Det hela kan fortsätta i det oändliga. Man lägger hela tiden en dummy vid den käpp där man står, och väljer om man vill skicka hunden från mitten eller från sidan vid en käpp. Man kan passa på att testa av om kommandon som inkallning, höger, vänster fungerar med enbart orden utan att man använder handtecken (detta för att man ska veta att man kan hantera hunden även när den står dold). Man placerar med fördel käpparna/snitslarna så att man får till något hinder på någon av dem, kanske ett dike, en terrängövergång osv.

Sådant som fungerar mindre bra bryter man ut till separata övningar kommande dagar. Keith använder diamanten som testverktyg en gång i veckan för att kolla av hur kommandona sitter.

dammlinjen-1

Lakrits vilar med sitt svalkande täcke och kikar på en annan hund som övar på dammlinjen.

På eftermiddagen var det dags att öva på en jättesvår linje vid en damm. Tydligen hade man haft ett mock trial här med Keith Matthews som domare för några år sedan. Alla 16 hundarna missade på denna och åkte ut. Ingen vinnare!

Alla hundar fick börja med att försöka klara det dolda linjetaget. Lakrits grejade det, men så där krokigt som det kan bli ibland. Det var en lång sträcka öppen mark följt av ett dike, sedan en snibb ut med högt gult gräs, därefter dammen. En bit ut fanns en ö med gult högt gräs och träd och buskage, och där låg dummien. Han sprang en rak linje ut över diket, men istället för att fortsätta rakt med ett plums ner i vattnet vek han vänster utmed dammkanten. Jag blåste stopp och höger, men han fortsatte utmed dammen. Kallade tillbaka en bit innan jag förlorade honom och skickade höger. Han sprang ett par meter höger, men vek sedan av utmed dammkanten igen. Ett nytt höger så hoppade han i och simmade till ön. Sök där.  Jodå, nu hittade han den. Sedan stod han med dummyn i munnen och tittade på mig vid ökanten så jag fick kalla in honom.

Det var bara en hund som klarade detta skapligt, dock inte felfritt, och de flesta fick inte in dummyn alls. Helt klart en svår miljö som behöver tränas.

Keiths upplägg var så här:

  1. Ställ föraren med hunden nära diket bredvid funkis som sköt ut en skottapport till ön. Skicka direkt.
  2. Gör samma igen, men efter skottet, vänd och gå längs den raka linjen tillbaka till startpunkten. Skicka på skottapporten därifrån. Medan hunden är på tillbakaväg kastar en funkis ut en dummy till ön.
  3. Skicka hunden igen från startpunkten på dold dirigering till ön.

När det blev Lakrits tur att göra detta mindes han sin ”smarta” väg, så han valde samma väg nu längs dammkanten istället för att hoppa rakt i längs den raka linjen. Apporten kom in, men fel väg. Keith bad oss att flytta oss mer till höger, för att undvika den ”smarta” vägen. Så gjorde vi om och fick en rak linje. Nästa steg backade vi, fast bara halvvägs för att inte riskera att han åter valde fel väg. Detta gick bra. Stod kvar på samma ställe och skickade på dold dirigering, och även denna gick nu rätt väg.

Det som däremot var problem var att jag 3 gånger av 4 behövde kalla tillbaka honom över dammen efter att han hittat apporten och stod och väntade med den i munnen. Det här är ju inte något problem normalt, så Keith tyckte inte jag skulle lägga någon vikt vid det. Att han valde den krokiga vägen anar jag är ett utslag av hans gamla igångsproblem. Han ville hitta närmaste vägen över till ön (att det inte var nån större skillnad på avstånd betyder nog inte något i Lackes värld; en väg som fungerar ska återanvändas…).

När alla nu var lagom möra på eftermiddagen i solgasset årets varmaste dag skulle vi avsluta med en walkup i porsen.  Dags att sätta på gummistövlar. Alla fick fem apporter var i turordning, och även om man åkte ut redan efter första apporten fick man vara kvar i tävlingen för tränings skull. Efter fyra apporter var vi tre kvar i tävlingen: Anna, Carina och jag.

På den sista fick vi en skottapport snett åt höger. Jag hann vända upp Lakrits, men apporten föll precis bakom ett större porsbuskage. Jag skickade honom och han gick en rak linje ut till högerkant buskaget och vände vänster. Där försvann han utom synhåll men jag hoppades att han skulle plocka den och avvaktade. Det gjorde han nu inte utan dök upp strax till vänster om buskaget. Jag blåste stopp, höger och närsök. Nu kom den in. Keith sade att jag borde blåst direkt, och att han ju höll sitt sökområde så fint när jag väl blåste närsök att hade jag blåst tidigare hade det blivit en A-apport. Nu blev det en A knock down. Det här är ytterligare ett exempel på sådana svåra avvägningar där man måste fatta beslut på bråkdelen av en sekund hur man ska göra, och jag saknar fortfarande mycket av den erfarenheten. Både Anna och Carina hade varsina A knock ups efter tekniska ”eyewipes” (fast man fick inte kalla dem eyewipes enligt Keith, eftersom första hunden inte varit ända framme i området), så de gick till final medan jag slutade trea. Efter två svåra finaldirigeringar var det Carina som drog det längsta strået och vann en av Keiths dvd-skivor. Grattis!

 

 

Kennelläger 2014 i Herrfallet

Så var det äntligen dags igen. Fjärde året i följd har jag deltagit med Lakrits på Thorsvis årliga kennelträff. Alla fyra åren har vi varit på samma ställe och man börjar kunna alla rutinerna nu. Alla fyra åren har det också varit lika trevligt att träffa alla förare och hundar, och inte minst de duktiga instruktörerna.

Matmässigt gick det väl någorlunda även om lasagne var en omöjlig ekvation – visst, man kan peta bort plattorna, men mjölet i bechamelsåsen är det svårt att sila bort. Det kändes lite i magen nästa dag, men sen blev det bättre med fisk, grillat och kyckling.

I år var vi i den grupp som skulle ha Kicki Pilenås som instruktör, och Sara hade genom en bonde fixat fin mark en bit upp från campingen. Under helgen plitade jag ner lite anteckningar på telefonen, har förtydligat dem lite, men de kan möjligen för den oinvigde te sig aningen kryptiska på vissa ställen.

2014-07-05 10.09.20Lördag förmiddag

Fotgående

  • Kasta markering, gärna med skott
  • Gå mot den kastade markeringen
  • Vänd och gå tillbaka, vänd flera gånger efter behov.
  • Skicka på en annan redan utlagd när du är nöjd att hunden går fint fot

Triangel – stadgeövning

  • Stå i triangel. Kasta ut en markering
  • Ta in den med första främre hunden
  • Kasta igen
  • Kastaren försöker locka hunden att knalla genom olika skicka-kommandon
  • Skicka en bakre hund istället för den främre att hämta markeringen
  • Byt position så alla kör alla positioner i triangeln

Lacke, som normalt är så stadig, knallade på denna övning vid Kickis kanske fjärde lockande!

Stadga i linje

  • Gå i linje
  • Stanna hela linjen
  • 1 förare lämnar hunden
  • Alla går vidare
  • Skott o kast bakåt bakom den sittande hunden
  • Hundlösa föraren blåser inkallning i farten utan vända sig om
  • Om det går bra:
  • Vänd om och låt hämta apporten
  • Om det inte går bra:
  • Upprepa. Stanna linjen och upprepa. Vänd dig om och upprepa.

Lacke kom direkt på första signalen. 😉

Lördag eftermiddag

Triangel med pinnar

  • Gå med hunden runt och kasta dummies till 2 pinnar. Stå vid 1 och skicka. Gå halvvägs till 2 och kasta ut till 1. Gå till 2 och skicka till 3. Gör 1 varv.
  • Ha en liten dold dummy i mitten också.
  • Skicka halvvägs och blås stopp.
  • Vinkla vänster och blås stopp. Stoppa igen i mitten och närsök. Nästa gång blås stopp och skicka till vänstra stolpen.
  • I något skede tidigare kasta störningddummie långt åt höger.
  • Sist hämta in en rak.
  • Försvåra med terräng och avstånd.

Närsöksignal

Kicki kör närsöksignal endast på därsök. På riktigt nära håll kör hon stopp sen endast tecken.
Det finns en poäng att ha sökord nära och pipa på distans. Tänka på det. Lära om?

Lära ung hund dirigering

  • Lägg ut öppet och gå jättelångt, skicka med Ut
  • Nästa steg – testa om hunden kan kommandot:
  • Lägg dolt kort. Skicka på Ut. Belöningen kommer direkt om hunden går iväg.
  • Sen kasta synlig åt sidan men låt hunden gå rakt.
  • Skicka snett som triangel.

Övning i skogsbacken

Skicka på närsök. När hunden sökt ordentligt länge, blås stopp. Kasta störning. Fortsätt närsök. Hunden ska jobba intensiv och länge i samma område.

Lakrits och jag passade på att bada på kvällen före middagen. Ljummet vatten, helt underbart!

2014-07-05 21.42.06

Tips på kvällen
Myggmaskin Thermacell Jula ca 350 kr. Gaspatroner o papper 69 kr för 4.

Söndag förmiddag

Markering

  • Göra hunden självsäker
  • Kasta till bra referenspunkt
  • Men se till att det är svår terräng där den landat
  • Göra hunden trygg och självsäker på vad den sett
  • Om inte hittar snabbt: kalla in, särskilt om det blir sök i breddled.

Det här är en övning för oss. Lacke stannade och frågade första gången! Det har aldrig hänt förut på en markering vad jag kan minnas. 🙁 Andra gången hade han fint fokus vid markeringen, men väl därute vidgade han sökområdet för snabbt. Kicki tyckte att det ser ut som han har bra koll på var markeringen hamnar, men om han inte ser den visuellt direkt så ger han upp för snabbt. Hon tyckte jag ska låta honom få jaga mer fritt och självständigt och inte hjälpa honom (det brukar jag ju inte, men vi har ju varit på några WT nyligen då jag såklart ryckt in och styrt; kanske är det detta som ligger bakom?).

2014-07-06 12.04.21
Längst bort skymtar våra ryggsäckar. På denna sida hamnade de första dirigeringarna.
2014-07-06 12.04.16
Vår linje.
2014-07-06 12.04.09
Nästa linje. Bortanför dem kastade de dirigeringar vi skulle ta in.


Dubbla linjer mot varann

Vi ställde upp fyra i linje åt ena hållet och en bit bort fyra i linje vända mot oss.

Sedan vände vi oss om och fick 4 dummies kastade bakom oss av John.

Vi vände tillbaka och Kicki kastade varsin enkelmarkering mot mitten som vi hämtade in direkt, bara för uppvittring av marken och lite störning.

Därefter stod vi stilla medan den andra linjen skickade sina hundar mellan oss för att ta in dummisarna som låg bakom oss.

Därefter gjordes samma sak för vår linje (kast bortom andra linjen, kast i mitten med intag).

Jag körde som tvåa i min linje och riktade snett åt vänster. Stopp och höger. Jag blåste närsök med utsträckt vänsterhand, men insåg att Lakrits inte såg eftersom Katarina stod mitt för, så jag blåste stopp och flyttade mig längre åt vänster, sedan Närsök igen. Detta tyckte Kicki sedan var onödigt och hon såg det som ett bevis på att jag detaljstyrde honom för mycket.

Söndag eftermiddag

Det var ju kokhett, så på eftermiddagen stannade vi kvar vid campingen nära vattnet.

7 på linje i rad
7 stod på linje bakom varandra med varsin apport och nr 8 sade vilket/vilka nr som skulle kasta. Kicki stod bakom 8 och pekade riktning. Detta var utmed vattnet och vissa apporter hamnade i vattnet.
Jag kastade osedvanligt kasst. 🙁
Jag valde 7 och 2. Lakrits missade nr 2 upp mot land så jag fick dirigera honom där. Blev omständligt pga ett stenblock som apporten hamnat bakom.
Nr 7 i vattnet hade han sett och såg konfident ut när han riktades mot den. Men när han kom ut i området syntes den inte, den hade hamnat bakom den enda stenen. Man kunde tro att han skulle dragit sig till den stenen, men icke. Han började åter söka större, ostrukturerat, precis som på fm. Kicki tror det beror på att jag detaljstyrt honom för mycket mot rätt plats och han ger upp för snabbt om han inte ser den istället för att lite på sin minnesbild och ligga i.

Linje med byte av skickställe

Sista övningen gick vi i linje där nr 1 till vänster fick se en markering av Kicki, byta plats till andra änden av linjen, se en ny markering längre bort av John. Denna skulle tas direkt varpå den första skulle tas från det nya stället.
Lakrits fick en jättelätt markering från John, varpå jag kollade om han hade koll på den första. Jag tyckte han riktade in sig rätt och skickade som markering. Men då sprang han en sväng tillbaka till ursprungsplatsen och sen snett ut som han sett kastet. Men för kort. Jag blåste stopp. Sen tog han inte mitt Back, utan jag gick ut och korrigerade honom tillbaka. Han tog inte heller mitt Höger närsök utan tolkade det som Närsök där han stod. Helgens sämsta övning för vår del – och det avslutade vi med.

Har litegrann att fundera på nu. Om man kan omsätta markeringsarbetet till sökarbete? Det är ju också självständigt arbete. Måste nog jobba mer med de självständiga bitarna ett tag framöver.

 

Träning och inbjudan till slottet

Igår besökte vi golfbanan igen, denna gång med pipa. Körde ungefär samma upplägg, och det gick med något undantag riktigt bra.

2013-04-02 13.54.59

 

Idag träffades Jaktoptimisterna igen för träning. Åter ett gravt decimerat gäng, men tre var vi iallafall. För säkerhets skull körde Lakrits med egna apporter.

Vi började med att lägga ut två apporter på vardera tre ställen (ena stället blev då till Lakrits). Sen ett linjetag dit och på ingång kastades en störningsapport för att se om hunden skulle göra något försök att byta. Första gången var det svårt att ens få ut Lakrits eftersom han var så fokuserad på att Annika stod en bit fram till höger (beredd att kasta vid ingången). Men på tredje försöket fick jag ut honom och när störningsmarkeringen kastades visslade jag och fick in honom.

Vi gjorde om samma grej en stund senare och då var det ingen tvekan ut och klockren in igen. Däremellan ville han nosa av den nerfallna platsen för störningsdummien (som för övrigt togs in av annan hund). Inte så konstigt, han hade ju sett den falla.

Sen gjorde vi en liknande övning, men med en markering istället för dirigering och med störningskastet på utskicket. Detta var såklart svårare, i synnerhet när Mona skulle försöka hinna med att kasta till Cheysie. 🙂

Det gick dock riktigt bra med Lakrits: på första störningskastet märkte han nog inte att den föll, men på andra kastet noterade han den men fortsatte ut mot den apport jag skickat honom att ta in. Sedan fick samma hund ta in även störningen som belöning efter att ha lämnat av den första.

Det sista vi gjorde var att lägga ett litet sök med fyra dummies i en sluttning (Lakrits började). Sen stod någon beredd och när hunden kom in med nummer tre kastades en störning ut i sökområdet. Sen stod det hunden fritt att ta in både den (det blev i princip en markering av denna) och den sista sökdummien. Här ställde sig Lakrits med dummy 3 i munnen och tittade mot det ställe där störningen hamnat. Jag kunde kanske haft mer is i magen, men jag ville att han skulle göra rätt, så jag blåste inkallning och då valde han rätt åtgärd: att komma in med trean. Bra där!

2013-04-03 16.07.28

Sen har jag då fått en inbjudan till slottet. Men… vad är en bal vernissage på slottet? Tyvärr råkar den sammanfalla med en jaktkurs på Storsten, så invigningen av prinsessan Christina får stå tillbaka för jaktkursen. Tror trots allt jag har större nytta av den, även om det hade varit trevligt att mingla i Rikssalen och Livrustkammaren. Sen var det ju det där med klädseln… gissar att muckboats, jeans och fleecetröja inte funkar så bra där?

 

Golfbanekullen

Idag blev det vanliga golfbanan som omväxling. Fick för mig att det var vår och bytte jacka. Fick då givetvis inte med mig visselpipan. Alla andra fickor kom jag ihåg att fixa: smådummies, godis, bajspåsar. Men visselpipan… nähä. Hade nog en i bilen, men när jag insåg att jag behövde en var vi redan borta vid den kulle där vi har tränat lite förut. Så det fick gå utan. Han lyssnar ganska bra på mina visslingar också, men det är klart, de hörs inte på samma sätt som en pipa.

Jag lade ut en dummy nära ett träd när vi gick mot kullen, sen en i nederkant av den branta sluttningen med liten skogsdunge. Sen rundade vi kullen och just som jag skulle slänga ut den tredje dummien vad Lakrits observant och såg att den hamnade i närheten av en en. Nåja, två dolda av tre var ändå inte så tokigt.

Vi knatade uppför backen och så fick han börja med de dolda. Den först utlagda syntes väl där uppifrån  men Lakrits ville hela tiden söka sig vänster, ner mot grusvägen. Jag styrde honom höger back två gånger och nu kom han rätt. Han hamnade på höger sida om trädet och just som jag försökte blåsa stopp fick han den helt tydligt i vind, struntade (eller hörde inte?) min signal utan plockade snyggt upp den och kom in.

Nästa, som var rakt ner i branten, gick jättebra. Även den fick han i vind när han precis rusat förbi, så det blev ett mycket snyggt upptag.

Jag pausade lite, satte mig på träbänken och solade, kikade på omgivningen. Lite längre bort ligger en gammal kal trädstam med grenar. Vi gick dit och så lade jag helt synligt ut de båda dummisarna där på två ställen på stammen.

Sen vände jag om och skickade ner till enen. Jag såg den inte från skickstället, så när han satt iväg gick jag fram över green mot kanten. Det var ju som väntat inga problem att ta den, och nu klarar han backsprångmarscher riktigt bra. Han blir inte längre lika trött efter några skick som för ett par dagar sen. Han fick gå nära medan vi knatade nerför backen igen och intill en annan en ställde jag upp mot backen och skickade upp honom att hämta en av de kvarlämnade. Medan han var borta passade jag på att hänga upp en dummy i enen och sen förflyttade jag mig lite närmare backen igen och tog emot honom. Man får vara finurlig.

Vi gick ut på grusvägen igen och tillbaka. När den lilla skogsdungen glesnade på sig skickade jag snett bakåt in till enen. Hur enkelt som helst. Sen gick vi tillbaka till det träd där jag lagt ut den första dummien och så skickade jag honom åt motsatt håll, uppför backen till den sista kvarlämnade på kala trädstammen.

Nu får jag det här att låta som om han/jag hela tiden gått fram och tillbaka i egna spår, men vi har rundat en del och hittat nya vinklar. Det var istället ett ganska bra sätt att använda en begränsad mark på rätt många olika skicksätt. Prio 1 är ju nu att få upp hans kondition igen samt påminna om diverse signaler. Och det börjar absolut ta sig.

Solskenspromenad och träning

Även om hundarna fortfarande är i kennelhostekarantän så har jag börjat träna Lakrits lite försiktigt igen. Han hostar inget alls när jag testar ett längre linjetag. Ja, de har inte låtit det minsta konstiga på nästan en vecka nu, men just vid hårdare ansträngning vet man ju aldrig. Men nej, ingenting.

Däremot märks det att orken har blivit sämre efter de senaste veckornas stillhet.

K_L_vallentunasjön

 

Både igår och idag blev det promenad utmed sjön. Bil en kort bit för att slippa byggeländet. Det finns ju en del snö och is kvar, men också lite barmarksfläckar här och där. Härligt.

L_vallentunasjön

 

Jag lät Lakrits få några dolda långa linjetag. Tre gick bra, men på fjärde tyckte han det blev jobbigt. Fick dirigera lite och vissa sträckor travade han. Lät honom vila och när vi vände borta vid badkaret som korna dricker ur på sommaren visade jag honom tydligt hur jag lade ut en liten fickdummy.

Sen gick vi långt tillbaka, en bra bit över hundra meter. Ville köra denna för att få till ett långt rakt linjetag med hög motivation, lite konditionsträning på samma gång. Och den kom in i flygande fläng. Nu fick det räcka med ansträngning.

Istället blev det på tillbakavägen några närsök och kortare dirigeringar: en gömd i vassrugge, en upphängd i buske, en i en ihålig trädstam (där han först fick hoppa över lilla bäcken på ditvägen; tillbaka valde han träbron) och en gömd i en trädklyka invid bäcken.

Allt gick utomordentligt och han verkar komma ihåg vänster, höger och även närsignal bakom sig. Så skönt.

Onsdagsträning och skogspromenad

I onsdags hade vi ju träning på golfbanan, det har inte hunnits med att skriva om. Nu har en annan i gruppen skrivit så bra om det, så jag plankar valda stycken.

Jag lade ju upp en bild här inför träningen i onsdags, och den följde vi. Sedan Annika och jag rekade i söndags har det hunnit komma en hel del till snö, kanske 15 cm eller så, så det var tunggånget och tog mycket längre tid än planerat.

Vi turades om att hålla varandras hundar medan hundfria förare pulsade iväg och la ut dolda dirigeringsmål på olika platser. Vi hade två typer av områden. Dirigeringsområdet vid bilden var som en strut eller ett uppochnervänt ”V”. Fem dummies lades ut vid varje röd vimpel. Vi turades om att skicka, men man fick inte skicka till samma ställe som hunden innan hade varit och bara en gång till varje ställe. Det här blev som en check av hur pass våra dirigeringstecken och signaler håller. Man kunde gå längre fram för att underlätta om man ville. Ibland fick hundarna vind på något sidomålställe där det låg dummies. Då var det också svårt att få dem att släppa det och fortsätta utåt.

För Lakrits del gick de fyra närmsta riktigt bra. Något extrablås på de båda mittre då han fick vind och gärna ville sticka till annat område, men han följde på det hela taget mina anvisningar bra. Den yttersta låg på minst 100 m, och det blev för långt för honom. Han sprang bra kanske 2/3-dels väg, men började sen vika av. Det är väl den distansen han är tränad på, helt enkelt. Jag fick kalla in och göra om ett par gånger, och gå ut lite innan vi hamnade på hans komfortavstånd. Vi får sätta upp riktigt långa linjetag på träningslistan. Tror att jag där ska ta till känt mål som en av träningsmetoderna, lägga en bunt apporter på samma ställe och helt enkelt backa till vi tänjt på gränsen, och sen jobba vidare från det.

Vi gick sedan till område två där vi i terräng med ”höga berg och djupa dalar” hade lagt ut 3 målområden åt olika håll. Sträckorna var ca 70–80 m långa. Svårast var det att ta sig förbi ett buskageområde ca 2/3 av vägen ut till några kullfallna stammar där apporterna låg. Totalt sett jobbade hundarna väldigt bra!

Jag började med Lakrits som första hund på den sträcka som ledde förbi dels ett glest taggbuskage, sen förbi en lågväxande buskig tall och bort till de risiga fallna träden. Första gången sprang han till höger om taggbuskaget, men hamnade då alldeles för långt åt höger och började vimsa i buskagen vid sidan om. Jag tog tillbaka och skickade på vänster sida av taggbuskarna. Då fastnade han istället bakom tallbuskaget, men tog ett stopp och högerdirigering till det fallna trädet och hittade apporten omgående.

Efter denna svåra start var det en baggis att ta ner i dalen och upp på andra sidan till ett utkikstorn. Ett spikrakt skick och ingen vissling alls. En klar 20-poängare där!

För att ta tredje och sista området bytte vi ställe och skickade från tornet. Där fanns ett brant hang ner, sen en sluttning som breddade sig ner mot den gångväg vi tidigare gått på bort mot strutområdet (bilden). Hunden skulle rakt fram till en björk, men det var flera hundar, bland annat Lakrits, som vek av åt vänster bort mot gamla området. Däremot var det många som trodde branten skulle bli ett problem och startade nära den med sina hundar, medan jag valde att backa och starta lite längre bortifrån för att se om branten utgjorde ett problem. Det gjorde det nu inte, utan där försvann han ner som en pil. Jag gick fram för att se bättre och fick alltså blåsa stopp när jag såg att han vek vänster. Han tog signalen och mitt höger och fick på det hela taget in den på ett bra sätt.

Sett till hans utbildningsnivå är jag nöjd med dagen. Idealiskt skulle jag önska lite rakare linjer och mindre behov av blåsande. Men när jag väl blåser följer han mig på det hela taget bra. Något undantag fanns väl, men inget direkt att anmärka på där. Gäller även på avstånd på kanske 60–70 meter. Det där kommer väl när vi tränat lite mer.

Idag tog vi så en skogspromenad alla fyra: husse, jag och Kasper och Lakrits. Jag plockade med två dummies och kastade över nåt dike och lade ut som dirigeringar vid stigkorsningar. Här var han lite olydig vid ett par tillfällen och tog inte stoppsignalen, utan ”visste själv” vart han skulle. Han fick komma in och göra om, och nu gick det bättre. Jag avslutade med att lägga ut apporter längs stigen och gå lite fot emellan, vända om plötsligt, fram och tillbaka tills jag tyckte hans fotgående var snyggt nog för ett skick. Det här hör till det vi bestämt oss för att träna nästa onsdag. Då är det klubben som gäller igen och fotgående och signalövningar med hjälp av triangel. Ungefär så här går triangelövningen till:

Först på nära håll, ca 20 m mellan triangelns vinklar, med två målområden med ”nedgrävda” dummies under buskarna. Tänka på att inte stoppa ner konstläderdummisarna så att öglan står uppåt. Lätt hänt att hunden får tag i öglan och kommer svassande med apporten som en dinglande handväska… Varva med att belöna kontaktsignalen när hunden är ända framme vid målområdet: Stopp + Back, Stopp + Närsök, Stopp + godis, Stopp + lek med matte, Stopp + vinkling till det andra området där det också blev Stopp + Närsök osv. Sedan öka avståndet på triangeln till 50 meter och göra om samma övning.

Detta blir nog bra och är övningar som inte är så himla beroende av snömängden. Men hoppas verkligen på lite barmark snart …

Ja, just det! Vi har ju kommit med till Labbecampen också! Den hålls i obygden nånstans uppåt nio mil nordväst om Sundsvall den 8–12 juli. Annika och jag delar rum och hade turen att få ett av de rum som har toa och dusch och som tillåter hundar på rummet. Ska bli så himla kul! Nu ska vi ange vad vi vill träna och sen kommer de att dela in oss i grupper för en bunt olika tränare. Vilka tränare just vi får är ännu okänt, men tidigare år har jag fattat det som att man haft olika varje dag, vilket verkar vara ett bra upplägg. Sen är det WT på onsdagskvällen och fritt val mellan b-träningsprov och mock trial på fredagseftermiddagen. Några andra Thorsvianer har kommit med också, så det blir några bekanta ansikten bland alla dessa labbeägare. Ser verkligen fram emot detta event! Snacka om att vi kommer att vara slut i mössan efter en hel veckas hundträningsgnuggande.

Träning på Luttergärde

Idag körde träningsgruppen ett extra träningspass. Solen sken och skaren låg hård. Perfekta förhållanden, alltså.

mona_mixa_utlägg

Mona lägger ut dummies.

Mona hade förberett med tre dummyställen men innan vi började skicka till dem körde vi en linje på fyra ekipage med Mona som kastare in i skogskanten. Vi gick långsamt tills hon kastade och jag, som råkade stå ytterst, skickade Lakrits på första. Kanske hann han inte se kaströrelsen och var den hamnade, för han kutade i princip rakt över men försvann sen i nån yvig racerövning inne i skogen en stund. Till sist, när han rusat runt en stund likt en brunstig tjur, blåste jag stopp och dirigerade honom fram till nedslagsplatsen. Vips kom den in.

Övriga tog in var sin, och så bytte vi tågordning lite så det inte skulle bli alltför förutsägbart.

Nästa markering tog han i princip direkt. Jag gissar att det första bara var ett överslag, det var såååå kul att vara ute och träna med allihop att det blev för mycket. Möjligen i kombination att han inte var med riktigt på vad som skulle ske, så han inte hann pejla nedslaget ordentligt.

Gemensamt för bägge omgångarna var att han var så het på gröten att han ideligen hamnade en dryg hundlängd framför mig. Inte för att tjuva, utan för att se ordentligt. Men ska man i det läget inte skicka sin egen hund och sen i nästa steg vara med på ett kast från andra hållet så får man problem när hunden är så långt fram. Att gå på linje är alltså något vi behöver nöta en del framöver så han får mer rutin på det.

spaning

Spaning på olika skickställen.

Att sen skicka helt dolt (det var bara Mixa som hade en aning om var apporterna låg) på linjetag på lite varierande avstånd, kanske 40–100 meter, gick ganska bra. Någon gång sprang han snett så jag fick ta om, men på det hela taget är jag nöjd med honom där.

Vi stod i en klump vid en berghäll och lade upp en allt större dummyhög där. Som mest låg det kanske femton dummies i den högen, och, visade det sig sen, detta blev en plats som bet sig rejält fast i hundarnas minnen.

dummyberghällen

Ulrika står på dummyberghällen som senare fick sån dragning.
Lakrits i förgrunden, Lexus till vänster med Aya bakom sig och Mixa till höger.

När de tre områdena var inplockade lade vi ut tolv (trodde vi) dummies på det allra bortersta stället sett från nya skickpunkten, det med rishögen. Två till varje hund och två extra för eventuella behov.

Vi gick bort till det nya stället och hade nu gamla ställe 1 klockan 10, gamla ställe 2 klockan 11 och det utlagda ställe 3 klockan 12. Här visade det sig dock att ställe 1 och 2 inte alls hade sån dragning som vi trott, utan det var istället berghällen där vi stått tidigare vid klockan 2 som utgjorde svårigheten för de flesta hundarna.

Cheysie_riskullen

Längst bort i vänsterkant skymtar riskullen, ställe 3, där apporterna finns.

Lakrits sprang mot berghällen en gång, sen förstod han när jag nekade den och riktade om honom mot ställe 3, som låg riktigt långt bort. Kan det ha varit 150 m?

När alla tagit in varsin apport från ställe 3 försvårade vi genom att kasta en störningsmarkering till ställe 1. Jag nekade ställe 1 och skickade mot ställe 3. Det gick jättebra. Sen fick han ta in markeringen och mindes den utan problem.

lakrits

lakrits-2

 Lakrits skickas och lämnar av. (Foto: Annika Månsson)

Jag tror verkligen på att först rikta in och på ett vänligt sätt neka områden som inte är aktuella nu, och sedan rikta in på rätt område och skicka. Jag har inte tränat det särskilt mycket, men tycker redan att han har bra förståelse för det tillvägagångssättet. Tror det blir tydligt för hunden.

På slutet var det bara de två extradummisarna kvar. Jag sade att jag gärna skickade Lakrits en gång till, och han hittade en på stört. Sen ville Carina plocka in den sista, men trots att Lexus letade och letade hittade han ingen. Hon gick med ut, men gick också bet.

Vi lade ut fem avslutande apporter på ställe 1 och gick allihop bort till riskullen utan att hitta den tolfte. Vi måste ha räknat fel. Det är nog jättebra att ha en plan för hur man beter sig i ett sånt läge. Att kunna visa hunden att man är jättenöjd med arbetet trots att den går tom.

Det avlutande skickat från bortre änden av ängen, förbi den så frestande berghällen och ända ner till ställe 1 gick faktiskt över förväntan. Jag skickade Lakrits som första hund dit, och han tog en anings böj kring berghällen, men jag hade is i magen och han rätade upp igen utan att jag behövde stötta med ett extra Ut! Mycket bra avslutning på en trevlig träningsdag. Tack för kaffet, Mona!

Nedan några avslutande bilder från dagen.

annika_cheysie

Cheysie lämnar av.

mona_mixa

 

Mona och Mixa.

aya

Aya på ingång.

Lexus

Lexus fick en vacker gyllene färg i solen.

Jaktoptimisterna

Vi var fem jaktoptimister som skulle träffas och träna hund på klubben idag. Det började med att Annika körde fast halvvägs ut till klubben, och att jag, när jag skulle backa ut till yttre parkeringen, backade ner i diket jag med.

Vi lämnade bilarna åt sina öden och fick trots allt till en bra dirigeringsträning. Ganska långa linjer som oftast blev raka,  lite knepig störning med gamla mål, nya mål och markeringsstörningar som trots allt gick riktigt bra.

När jag skulle rikta honom mot stegen istället för mot agilityboden ville han gärna gå snett, men efter att ha nejat boden ett par gånger och visat på stegen fattade han galoppen till sist. Inte helt rakt, dock, för han hittade Ulrikas hunds spår och följde dem, men efter detta skick gick det allt bättre på störningsfronten.

Det är nästan det bästa med en träningsgrupp, tror jag – att man kan utnyttja varandras hundar till maximal störning och till att bilda linjer. Sånt där som man måste vara några personer för att kunna träna. Det blir nog bra det här, särskilt när snön gett sig och vi inte kör i diket … 🙂

Som tur var hade Annikas son en stor och rejäl bil och lyckades dra loss oss när mörkret fallit. Dagen förbättrades ju inte av att Cheysie fått kennelhosta (hon tränades dock separat från oss andra idag, då Annika börjat misstänka detta). Vi får hoppas att vi andra klarat oss.

Långa linjetag hos Märta

Trotsade snöfallet i morse och åkte ut till Märta för lite hundträning. Gps:en tyckte vägen över Riala var perfekt. Nå, saktade man ner farten gick det ju, även om Rimbo varit bättre än dessa ursmala krokiga småvägar.

Vi lade ut en mängd synliga apporter utmed fältkanter och skickade sedan inifrån mitten. Några blev spikraka och superbra. Andra blev jättesvåra, säkert för att Lakrits mindes vissa av de utlagda apporterna bättre än andra. Så han drog sig snett ideligen, och vi fick avancera framåt och byta vinkel och ha oss till dess det funkade.

130108_linjetag_hos_märta

Foto: Märta Segerström

En apport ner i en sandgrop funkade jättebra efter att han tvekat lite vid den branta kanten. Över ett ännu brantare dike var dock rejält svårt, och han ville bra gärna springa vid sidan av bort till den lilla spången. Men se det fick han inte. Vi gick närmare och på det igen. Till sist fattade han att matte faktiskt menade rakt ner till det öppna vattnet och över, uppför den branta kanten på andra sidan. Sen sprang han lite för långt (kanske mindes han nästa apport borta vid tallen?) men efter blåsning dirigerade jag honom till rätt ställe, och då var den ju lätthittad.

Vi körde lite markeringar också i ett slyigt område. Nu hade snön värmts upp och den skare som höll på morgonen brast stundom så man plumsade en halvmeter ner i hålor. Mina ”höga” kast vann inte direkt på att startas en halvmeter längre nerifrån (understatement), men efter lite jobbande kom ändå markeringarna in. Avslutningsvis fick Lakrits en dubbelmarkering på linje som han grejade bra.

Rent socialt var det kanonbra för honom att träffa hundar han inte träffat mycket tidigare, hanar dessutom. Han var lite osäker i början och pep lite. Själv träningen gjorde dock att osäkerheten släppte och efteråt kunde han utan problem umgås med Jim och Bosse inne i huset. Den koola katten i soffan vållade inte heller några problem.

Stort tack till Märta för bra träning och supergod köttfärssås med zucchini. 🙂 Det gör vi gärna om.

Nyårsträning

Igår tränade Annika och jag på golfbanan som omväxling. Lättgånget och lite varierande mark för diverse linjetag och markeringar. Till och med ett litet sök fick vi till. Här kan man helt klart utnyttja marken till en hel del trixiga övningar så länge golfarna håller sig borta.

Vi började med ett ganska långt linjetag från en granithöjd bort till en vassrugge vid en dammkant. Lakrits höll en riktigt rak och fin linje. Var så nöjd att jag överlät till den speedade gulingen att plocka in extradummien där ute.

Vi körde markeringar på några olika ställen: uppför berg, kast bakåt nerför sluttningar, kast snett framåt på plan mark men där omväxlande snö och barmark förvirrade avståndsbedömningen för telningarna. Svårt, tyckte de, men grejade uppgifterna till slut.

IMG_7572 IMG_7573 IMG_7574 IMG_7575 IMG_7576

Stilstudie av Cheysie – hon vänder och plockar upp apporten i ett svep medan snön sprutar.

Vi gjorde ett litet sök med fyra dummies där vi skickade varannan hund. Ut med nästa när nummer ett var på ingång med apport i mun. Lakrits saktade av och tittade efter Cheysie första gången, men kom när jag blåste inkallning. Andra gången de möttes saktade han bara in en aning men fortsatte sedan självständigt. Bra!

Vi avslutade vid en gles björkdunge genom att kasta varsin dubbelmarkering på linje sett från hundekipaget: först den längst bort, sen den närmaste. Och så inhämtning av dessa med senaste/närmaste först. Detta gick utmärkt, även att springa förbi ställe 1 ut till ställe 2.

Detta var första träningen efter magsjukan, och Lakrits var rätt trött efteråt. Magen är å andra sidan skapligt bra nu, i morse i det närmaste normal. Han får nu 2 dl i taget 4 gånger per dag, så får vi se när vi återgår till normal mängd två gånger per dag.

Äldre inlägg